Widok
Dziad i baba przed odczepinami(szukam)
ja znam świetnych babę z dziadem. Dwie przebrane kobietki, przed weselem robią wywiad z młodymi, pytają o historię pozania się itd. a potem na weselu opowiadają o tym gościom - po kaszubsku!! Swietnie to brzmi, rewelacyjnie układają te teksty, no i fajnie śpiewają:)
Potem przechodzą do tradycji i rozdają młodym przedmioty "do życia":)...tylko za swoją "usługę" biorą 100 zł.
Mój brat ich zaprosił na swoje wesele - goście byli zachwyceni:))
Potem przechodzą do tradycji i rozdają młodym przedmioty "do życia":)...tylko za swoją "usługę" biorą 100 zł.
Mój brat ich zaprosił na swoje wesele - goście byli zachwyceni:))
Kayla, chyba widziałam tę "parę" na kilku weselach:-) Generalnie tekst (naprawdę długi) jest zawsze ten sam, tylko mają takie różne wstawki dot. młodej pary...
Szczerze mówiąc, ja to bym nie chciała takiej Baby z Dziadem:-) Będę miała dużo obcokrajowców na weselu, no i co oni biedni zrobiliby, jakby taka "Baba" się rozkręcila i przez pół godziny nadawała po kaszubsku;-)
Do tego najczęściej te wypowiedzi, choć z zasady mają być śmieszne, dla niektórych mogą być obraźliwe.
Szczerze mówiąc, ja to bym nie chciała takiej Baby z Dziadem:-) Będę miała dużo obcokrajowców na weselu, no i co oni biedni zrobiliby, jakby taka "Baba" się rozkręcila i przez pół godziny nadawała po kaszubsku;-)
Do tego najczęściej te wypowiedzi, choć z zasady mają być śmieszne, dla niektórych mogą być obraźliwe.