Widok
Dziecko 2letnie nie pije mleka!
Moja corka za 2 miesiace konczy 2 latka. Do tej pory picie pila w niekapku a mleko rano iwieczorem z butli. Od 2 tygodni zaczelam podawac jej mleko w niekapku. Na poczatku pila polowe mniej niz z butli, a od kilku dni nie chce go wogole pic. Wrocilam wiec do butelki ale tez juz nie chce z niej pic..probowalam dawac mleko z platkami, kakao ale nie chce pic. Martwie sie bo z nabialu je tylko 1 jogurt dziennie, bo sera ani twarozku tez nie lubi. Co moge zrobic zeby zaczela pic mleko??? Lumb czym mozna je zastapic??
ja miałam problem w drugą strone - do 3 lat mógł nie jeść nic innego poza mlekiem.
kiedyś sie pytałam lekarki - mowiła że mleko do 2 lat dziecko może czy powinno pić - potem niekoniecznie - moim zdaniem skoro mała nie chce mleka znaczy to poprostu że już go nie potrzebuje - dziecko wie najlepiej czego jego organizm potrzebuje i automatycznie odrzuca to co mogłoby być szkodliwe - a nabiał to też jajka, serki homogenizowane, twarożki, ser żółty - jogurt dziennie też wsytarczy, ja bym sie nie denerwował, zmieniła dziecku diete, może za jakiś czas sie jej odmieni i wróci do produktów mlecznych
kiedyś sie pytałam lekarki - mowiła że mleko do 2 lat dziecko może czy powinno pić - potem niekoniecznie - moim zdaniem skoro mała nie chce mleka znaczy to poprostu że już go nie potrzebuje - dziecko wie najlepiej czego jego organizm potrzebuje i automatycznie odrzuca to co mogłoby być szkodliwe - a nabiał to też jajka, serki homogenizowane, twarożki, ser żółty - jogurt dziennie też wsytarczy, ja bym sie nie denerwował, zmieniła dziecku diete, może za jakiś czas sie jej odmieni i wróci do produktów mlecznych
dokładnie jak pisze rybalon - moja akurat także w wieku 2 lat przestała pic mleko - mówi się trudno, nie ma co zmuszać, podawaj produkty bogate w wapń - dziecko w tym wieku potrzebuje go ok 500mg - jest nie tylko w nabiale, ale także w ciemnozielonych warzywach, strączkowych, suszonych owocach (figi, morele) no i w mleku sojowym (może polubi)
są różne gazetki czy książeczki z daniami dla dzieci - jak podać, przygotować itd. pokombinuj troche z podaniem tego co zawsze w inny sposób - moje dzieci np uwielbiają naleśniki, gofry, tosty z opiekacza, zamiast parówki - ala hotdog - sama parówka w bułce, jakieś inne desery ni tylko jugurty - pełno tego jest teraz monte, budynie, serki róznych samków z różnych firm
Jogurty akurat je. Nalesniki i gofry juz sie jej znudzily bo tez nie tknie. Jesli chodzi o jajka to jajecznicy od zawsze nie lubi. Czasem na twardo ale ostatnio tez cos wybrzydza. A najlepsze jest to ze mimo ze nic nie je ma w maju 2 latka i wazy prawie 13 kg :) ktos moze zna tytuly tych ksiazek z przepisami?
no to mój ma 5 lat i waży niecałe 15kg - i wygląda ormalnie a zachowuje sie adhd, wiec sie nie przejmuj że mało teraz je - może naprawde mała potrzebuje poprostu czegoś innego,
konkretnych tytułów nie znam - ja mam taką książke gotowanie kubusia puchatka czy coś - w każdym razie z puchatkiem - i są tam przepisy na kanapki tygryska np., na ciasteczka mamy kangurzycy itd., postaram się ją zanleźć to podam tytułk szczególowo, są też takie małe rozkładane książeczki kwadratowe z narysowanymi różnymi daniami dla dzieci 9książeczka typu harmonijka na każdej stronie inny rysunek)
konkretnych tytułów nie znam - ja mam taką książke gotowanie kubusia puchatka czy coś - w każdym razie z puchatkiem - i są tam przepisy na kanapki tygryska np., na ciasteczka mamy kangurzycy itd., postaram się ją zanleźć to podam tytułk szczególowo, są też takie małe rozkładane książeczki kwadratowe z narysowanymi różnymi daniami dla dzieci 9książeczka typu harmonijka na każdej stronie inny rysunek)
http://pikinini.pl/dziecko_gotuje/ksiazki_kucharskie_dla_dzieci/p/1
tu są różne tytuły podane - mysle że w empiku czy zwykłej ksiegarni spokojnie jakąś ksiażeczke znajdziesz
tu są różne tytuły podane - mysle że w empiku czy zwykłej ksiegarni spokojnie jakąś ksiażeczke znajdziesz
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/66859/ksiazka-kucharska-kubusia-puchatka
taką mam ksiażeczke
taką mam ksiażeczke
Ja odrzuciłam mleko z dnia na dzień w wieku ok 2,5 lat. Nie, po prostu nie i koniec.
Odrzuciłam mleko, kakao. A to było 30 lat temu, kiedy nie było tylu jogurcików i innych podobnych. Mama nabiał przemycała głównie twarogiem, śmietaną gotując potrawy z nimi.
Do tej pory nie tknę mleka, choć lubię i kefiry i jogurty i takie tam. Byle nie mleko czy kakao.
Mój brat mleko odrzucił jeszcze wcześniej - gdzie w okolicach 1,5 roku. Z mlekiem odrzuciła kakao, jogutry, kefiry, twaróg. W zasadzie wtedy jedynie żółty ser (nie wiem, czy mama mu podawała od razu, czy po kilku miesiącach dopiero, bo nei wiem, jak się wtedy wprowadzało pokarmy) mu pozostał... Później miał etap (w okolicach 5 rż), gdy tolerował kakao, a w podstawówce dawało mu się przemycić jogurt, ale trwało to krótko.
Może (to mój sposób na mnie i mleko) koktajle mleczne? Pierogi leniwe?
W tym miesiącu w ramach poradnik domowy poleca Lubię gotować jest na prasie do kupienia taka mini książeczka (wielkość zeszytu A5) z przepisami z serami (tytuł Ser w roli głównej)
Odrzuciłam mleko, kakao. A to było 30 lat temu, kiedy nie było tylu jogurcików i innych podobnych. Mama nabiał przemycała głównie twarogiem, śmietaną gotując potrawy z nimi.
Do tej pory nie tknę mleka, choć lubię i kefiry i jogurty i takie tam. Byle nie mleko czy kakao.
Mój brat mleko odrzucił jeszcze wcześniej - gdzie w okolicach 1,5 roku. Z mlekiem odrzuciła kakao, jogutry, kefiry, twaróg. W zasadzie wtedy jedynie żółty ser (nie wiem, czy mama mu podawała od razu, czy po kilku miesiącach dopiero, bo nei wiem, jak się wtedy wprowadzało pokarmy) mu pozostał... Później miał etap (w okolicach 5 rż), gdy tolerował kakao, a w podstawówce dawało mu się przemycić jogurt, ale trwało to krótko.
Może (to mój sposób na mnie i mleko) koktajle mleczne? Pierogi leniwe?
W tym miesiącu w ramach poradnik domowy poleca Lubię gotować jest na prasie do kupienia taka mini książeczka (wielkość zeszytu A5) z przepisami z serami (tytuł Ser w roli głównej)