Widok
Dzieła wszystkie Szekspira (w nieco skróconej wersji)
Opinie do spektaklu: Dzieła wszystkie Szekspira (w nieco skróconej wersji).
Humor, błyskotliwe dialogi, prezentacja palety szekspirowskich możliwości: komedii, tragedii, kronik historycznych z elementami muzycznymi i tanecznymi - będzie można zobaczyć w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim podczas "Dzieł wszystkich Szekspira (w nieco skróconej wersji)". To pierwsza produkcja Gdańskiego Teatru Szekspirowskiego ...
Przejdź do spektaklu.
Humor, błyskotliwe dialogi, prezentacja palety szekspirowskich możliwości: komedii, tragedii, kronik historycznych z elementami muzycznymi i tanecznymi - będzie można zobaczyć w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim podczas "Dzieł wszystkich Szekspira (w nieco skróconej wersji)". To pierwsza produkcja Gdańskiego Teatru Szekspirowskiego ...
Przejdź do spektaklu.
Dzieła wszystkie Szekspira
Spektakl oparty na prymitywnym poczuciu humoru. Przypomina kabaret. Gdyby pokazano ten spektakl w czasach Szekspira, tupano by nogami. Ten spektakl obraża widza. Nie jest skierowany ani do widza młodego, ani dojrzałego. Jarmarczna rozrywka w słabym wykonaniu. Jestem przerażona poziomem artystycznym. Nie polecam.
Super - niekonwencjonalne podejście do Szekspira
Ja uważam, że przedstawienie jest super. Świetna gra aktorów, Rudy ma taką dykcję, że czapki z głów. Oglądając je minimalna znajomość Szekspira była by wskazana, bo bardziej można wtedy wychwycić smaczki. Faktycznie taka trochę kabaretowa wersja i nie należy się nastwiać na ambitne podejście do twórczości. Bawiłam się świetnie, dialogi i sytuacje mnie ubawiły.
Zawiodłam się
Tragiczna reprezentacja kobiet, pokazane są jako nieporadne, obijajace się o szafki, głupie i histeryzujące. Mimo, że przecież kobiety w dziełach Szekspira są interesujące, silne, przyciągają uwagę a przede wszystkim nie są jedynie tłem dla mężczyzn. Bo ta sztuka jest napisana przez mężczyzn dla mężczyzn, w najgorszym tego słowa znaczeniu. Żarty wymuszone, żenujące. Ciężko mi uwierzyć że sztab ludzi zaakceptował to wszystko i uznał, że to będzie wartościowa rozrywka. Co ważne, nie oczekuję w żadnym razie czegoś niesamowitego i inteligenckiego jeśli chodzi o komedie, ale tam nawet nie było dobrej zabawy, nie wspominając o jakkolwiek wartościowo spędzonym czasie. Bardzo nie lubię gdy dorośli próbują na siłę być "młodzieżowi" i wpasować się w humor w zasadzie nie wiadomo kogo, bo w rzeczywistości, na co mam nadzieję, humor nastolatków jest trochę lepszy niż seksistowskie i rasistowskie żarciki w stylu starych kabaretów gdzie facet przebierał się za kobietę i piszczał, a to wystarczyło. Bardzo współczuję dziewczynie którą wzięto na scenę a trzech aktorów zażartowało "wykorzystajmy ją chłopaki..." a cała publiczność świetnie się przy tym bawiła. Wydaje mi się, że trzeba być szczególnie wrażliwym i uważnym gdy zaprasza się losowe osoby na scenę, bo towarzyszy im ogromny stres i powinno się (chyba) dołożyć wszelkich starań by ich w żaden sposób nie ośmieszać czy dodatkowo nie upokarzać. Ciężko się na to wszystko patrzyło i niesamowicie irytuję mnie, że coś takiego jest reklamowane jako komedia na której wszyscy się bawią, gdy w rzeczywistości większość scen powiela krzywdzące stereotypy i jest zwyczajnie nie na miejscu. Uważam że dało się to zrobić o wiele lepiej i przede wszystkim ze smakiem, jeżeli bazujemy na czymś tak dobrym jak dzieła Szekspira.
Spektakl wart polecenia
Całkowicie się nie zgadzam gdyż uważam że jest to obecnie najbardziej aktualne przedstawienie Szekspira w skrócie w Teatrze Szekspirowskim
Podziwiam kondycję aktorów, którzy np w minioną niedzielę grali dwa sety 16.00 i 18.00
Byłem już dwa razy i zamierzam jeszcze nie raz się wybrać
Dziękuję bawiłem się super , a myślę, że Szekspir nie lubił malokontentów tylko ludzi z poczuciem humoru
Wszystkiego dobrego
Podziwiam kondycję aktorów, którzy np w minioną niedzielę grali dwa sety 16.00 i 18.00
Byłem już dwa razy i zamierzam jeszcze nie raz się wybrać
Dziękuję bawiłem się super , a myślę, że Szekspir nie lubił malokontentów tylko ludzi z poczuciem humoru
Wszystkiego dobrego