Widok

Dzielnice biedy - ciemna strona Gdyni

Opinie do artykułu: Dzielnice biedy - ciemna strona Gdyni.

Gdynia jako symbol modernizmu i szybko rozwijającego się miasta, ma także swoją ciemną stronę. To tutaj w latach 30. XX wieku powstały takie enklawy, jak Stara czy Drewniana Warszawa, Pekin, Meksyk, dzielnica Chińska czy Budapeszt. Część z nich już zniknęła, część uległa przeobrażeniom, ale ślad po nich pozostał do dziś. Ich historię będzie można poznać w czwartek o godz. 17 na Obłużu.Chociaż brazylijskie fawele czy afrykańskie slumsy znamy przede wszystkim z filmów, to fakt ich powstania ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Okropne podziały. Pierwszy i drugi sort, skąd to znamy.

W centrum zostanie "śmietanka", wyprowadzająca psy na skwerze i głównych ulicach, zostawiająca kupy pupilów, bo kto posprząta gdy "patologia" wyprowadziła się, no przecież nie oni. Będą wspominać jak to dobrze się żyło w PRL-u, handlowało dolarami i kupowało kartofle na straganie na Świętojańskiej. Będą wspominać jakąś pizzę i mirabelki rosnące za płotem na 10 Lutego. Swoje galoty dyskretnie nadal będą suszyć tak jak "patologia", bo zapach bielizny suszonej na na słońcu i wietrze nie jest im obcy. Pycha ich zadusi. Tymczasem na obrzeżach wyrośnie prawdziwe społeczeństwo obywatelskie. To wszystko Gdynianie.

baryla juz nie istnieje od ilku lat
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gynia, jakiej nie widzimy...

W centrum Gdyni nadal jest podobnych miejsc i patogennej społeczności, tylko tego nie widać na pierwszy rzut okiem - rozmywa się to w tłumie...ale to jest: od przeszło 4-lat pracuję w samym centrum tego miasta, mieszkając gdzie indziej. Najgorzej jak podjeżdżają do mnie bliscy w trakcie pracy i mówią: uszczypnij mnie, to naprawdę jest centrum gdyni? Miasto się rozrasta, deweloperka kwitnie i napełnia brzuchy - Panie S. - proszę pamiętać, jak serce jest w złej kondycji to pada cały organizm :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

NowyBronx

Zajrzałem do NP po około 40 latach, ale tak naprawdę to faktycznie się tu niewiele zmieniło. Nowe elewacje budynków, naprawa ulic, chodników....Czy to poprawi wizerunek Nowego Portu ? Tak po tych 40 latach znalazłem się w innym świecie.

Duzo w tym racji, bo...

Proletariat, to jest forma patologii, tyle ze umyslowej...
Nie pisze o ludziach, ktorzy pracuja, tylko o proletariacie, a to wielka roznica...

fakt

Mentalnosc potrzebuje kilku stuleci...

Znajomość sąsiadów wynika po prostu z wychowania się w tej dzielnicy

Zapewniam Cię, ze w Oliwie czy na Przymorzu tez w jakimś stopniu tak jest / było.

Slawek na dzielni

Pierwszy mieszkaniec na dzielni pod cela plus juz jest niejaki Pan tik tak

30 milionów złotych na meksyk gdynia! - to jest to!

OK!

Podziwiam ludzi którzy wolą raz na rok zapłacić dzierżawę i mieszkać w slams ach ja też tam kiedyś mieszkałamm
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niestety

Baryly chyba już nie ma
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fakty

Masakra
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Patologia rodzić się może w każdej dzielnicy, nierzadko z dzielnic chronionych.

Po prostu patologia osób w białych kołnierzykach wygląda zupełnie inaczej i nie rzuca się tak w oczy, a w przypadku zatrzymania takich osób policja i prokuratura często doznają dziwnej niemocy.
Niby czym są słynne już lotnicze kilometrówki poselskie, jak nie patologią na skalę większą niż ta, za którą sadza się maluczkich?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kłamstwo, kłamstwo, kłamstwo.

Bezrobocie spada, opieka państwa nigdy nie była tak duża jak obecnie (żyjemy w państwie socjalnym bardziej niż w PRLu), a eksmisje na bruk dotyczą wąskiego marginesu osób, w dodatku mówisz o eksmisjach na bruk z lokali prywatnych (gdzie miasto ma potem obowiązek znalezienia najpierw lokalu zastępczego, a potem komunalnego), które nie są własnością najemców, a za które często nie tylko nie płacą, ale je także dewastują. Gdynia ugina się obecnie pod ciężarem długów tych "poszkodowanych". 50 mln zł zaległych opłat. Jak ci żal, to je spłać i nie stękaj.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Meksyk

Czy ktoś zna taką dzielnicę między Hutniczą a Chylońską ? to prawdziwy Meksyk.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

meksyk

moze ktoś opowie więcej -
- rzeżnia
-abisynia
-baraki
-meksyk
-drewniana warszawa (pekin)
tu ludzie mieszkają dajcie im spokój niektóre domy jeszcze są lepiankami i się trzymaja - mieć a nie mieć
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

meksyk

tam się wychowałem nie ma chodników "asfalt" czasem na spacerze ale ludzie to jedna zgrana elita . wiec znajdzcie mi taka zgrana społeczność . 1/3 złodzieje 1/3 ludzie naduzywajacy alkochol 1/3 uzywki ale kazdy swojego broni .plicja w pojedynke nie przyjezdza a nie musi radzimy sobie sami i sprawiedliwość jest w naszych rękach . A.K 1985r
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

n

No różnica różnice

Gdyńskie dzielnice biedy -relacja ze spotkania

polecamy - relacja ze spotkania w bibliotece:

zrobiony przez
do góry