Widok

Ekolan Talosi

Witam czy jest wśród Was ktoś kto zakupił mieszkanie na osiedlu TALOSI w Gdańsku?
Jak oceniacie inwestycję?
Blok już cały stoi , ruszyły prace już z drugim blokiem.
Mam zarezerwowane tam mieszkanie ale wciąż się waham...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy ktoś z Was, zainteresowanych kupnem, czekających na odbiór, dostał już zaproszenie na przeglad przedodbiorowy mieszkania?
Ja cały czas czekam, ale cisza...
(Przez nieuwagę utworzyłem nowy wątek na forum, a chciałem zapytać tutaj, stad d*plikat)
Czy ja wiem czy duże?
3 pokoje 56m, mieszkanie od strony PiP ale nie mam okien na PiP, IV piętro i na boku bloku ( nie od strony wentylatorów)
Hej ! kupilem tez mieszkanie w tej inwestycji i czekam az wpuszcza na obejrzenie ;) drodzy sasiedzi moze macie jakies kontakty do osob zajmujacych sie odbiorami ;) z gory dziekuje
Hej! duzy metraz mieszkania ze udało Ci sie wynegocjowac miejsce w hali garażowej albo okna na PiP !
Witam,

Czyli jest właściwie tak jak mówiłeś...wcześniej do budynku wejść nie można ze względu na intensywne prace wykończeniowe, ale dwa tygodnie przed odbiorem będą zapraszać na wizytacje przed odbiorowe. i ja wtedy pojawię się już z Panem od odbiorów żeby zerknął na to fachowym okiem:)
Chętnie pomogę w uzyskaniu kredytu bankowego na możliwe najlepszych warunkach jakie są w danej chwili osiągalne. Gwarantuję dużą skuteczność i spore doświadczenie w finansowaniu mieszkań na tej inwestycji :) Zachęcam do kontaktu!

Telefon kontaktowy
725 365 055
Hej, to co pamietam (odpowiedzi oczywiscie na dzien zainteresowania mieszkaniem - czyli wakacje w zeszłym roku):
Dostawcy mediów(doprowadzenie kabli) - UPS, jakas naziemna i może VECTRA
Czynsz - 7-8 latem/9-10 zimą -> do momentu ustalenia wspolnoty
Ogrzewanie z miasta,
Ogródki ogrodzone jakimiś niskimi krzewami podobno, pytałem czy można samemu odgrodzić w granicach rozsądku (i nie chodzi mi tutaj o postawienie płotu wielkosci 2metrów ;) ), to powiedzieli, ze na spotkaniu wspolnoty bedzie mozna ustalać.
Powierzchnia ogródków podobno około 45m2, ale to zalezy od mieszkania,
Że będzie brama wjazdowa, lub szlaban, a całe osiedle bedzie ogrodzone o h= min 1m
zmiany aranżacyjne - juz raczej nie mozna robić dla Oslo, ale dla budynku Malmo zapewne tak
Jak długo zarzadcą budynku będzie deweloper -> do czasu zawiązania się wspólnoty (nie wiem czy czasem nie jest to tez rownoznaczne ze sprzedazą i wyodrebnieniem wszystkich mieszkań)
Odległość miedzy budynkami Oslo i Malmo,i kiedy to Malmo zacznie powstawać-> to juz widać na placu budowy :)

Jeżeli macie jakieś inne informację, to podzielcie się proszę, chętnie dowiem się czegoś nowego, a może niektóre moje odpowiedzi są sprzeczne z tym co sami się dowiedzieliście ;)
Witam
Paweł czy mógłbyś odpowiedzieć na te pytania o Talosi szczególnie interesuje mnie metraż ogródków? :)
Ja się z początku bałam tych negocjacji...
Ale jak przyszłam 1 raz do Biura to sama mi Babeczka powiedziała, że jest możliwośc negocjacji...
Więc jak przyszlam juz na 2 spotkanie to się do tego odniosłam.
I jakoś rozmowa poszła.
Warto sobie co nie co poczytać w internecie o negocjacjach z deweloperami.

Mi udało się wynegocjować miejsce w hali garażowej gratis. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jasne,
Np. Dostawcy mediów, jaki czynsz, jakie ogrzewanie (czy z miasta, czy kotłownia) czy ogródki sa ogrodzone, czy mozna samemu ogrodzic, jaka jest powierzchnia ogródków, czy bedzie szlaban, czy osiedle bedzie grodzone, o miejsca parkingowe, o procedury (bank/deweloper/notariusz itp), zmiany aranżacyjne, jak długo zarzadcą budynku będzie deweloper, odległość miedzy budynkami Oslo i Malmo,i kiedy to Malmo zacznie powstawać i planowane zakonczenie budowy, co z zagospodarowaniem terenu (wglad do dokumentów), itp :)
Pawle, 16 czy 18 pytań to sporo, my mamy tylko parę, może coś pominęliśmy, możesz po krótce przytoczyć swoje pytania? dziękuję i pozdrawiam
Chyba tak, ja tak zrozumiałem, że przychodzisz i patrzysz czy wszystko ok (czyli jak na odbiorze) więc mozesz zjawić się z osobą znającą się na odbiorach, bo wtedy wytykasz błędy, a dopiero jak oni to poprawią to później już odbierasz mieszkanie po poprawkach. Wydaje mi się, że robią to dlatego, aby nie przekraczać terminów oddania mieszkań, a co za tym idzie, nie płacić za opóźnienia. O tych "przeglądach przedodbiorowych" powiedzieli w biurze przy TALOSI.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Potwierdzam kwestia nastawienia. Ja tylko właściwie zapytałam się czy możemy coś wynegocjować i bez problemu rozmowa potoczyła się dalej:) Z pozytywnym skutkiem.
Oczywiście jak tylko będzie można wejść to dam znać. Odnośnie pomiarów to informacja od Ekolanu.
Czy to znaczy że na to zaproszenie mam się zjawić z osobą znającą się na odbiorach? Tak jak w przypadku faktycznego odbioru? A ta informacja od Ekolanu?
Wysłałem info na maila.
Najważniejsze, żeby rozmawiać w odpowiedni sposób, a nie przyjść z przekonaniem, że z góry "coś mi się należy". Wszystko można w jakiś sposób wynegocjować.
Przy 1 wizycie u dewelopera miałem około 16-18 pytań przygotowanych, a rozmowa trwała około godzinę, przyszedłem przygotowany wiedząc czego chcę ;)
Hej,

Paweł a możesz coś wiecej napisać o samych negocjacji ? czy jakoś specjalnie przygotowywałeś się do nich? Pani z biura sprzedaży była chętna do rozmów czy raczej trzeba by było tą piwnicę wyszarpać od nich? :) Jeżeli nie chcesz wszsystkiego opisywać na forum to prośba o info na patryk_1987@o2.pl.
Witam,

Na własne potrzeby popełniłem mapę zagospodarowania przestrzennego wokół Talosi, jest na niej zaznaczone jak będzie przebiegała nowa Świętokrzyska: http://i63.tinypic.com/2u6cv0m.jpg
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeżeli dostaniesz info, że możecie wejść i sobie tam wszystko pomierzyć, to daj proszę znać tu na forum. Mówisz, że deweloper daje wymiary przed odbiorem, ale to ogólna uwaga/opinia, czy dowiedziałeś/łaś się od EKOLAN-u?
Ja słyszałem, że jakoś pod koniec lutego, na początku marca mają wysyłać "zaproszenia" na przeglądy przedodbiorowe, żeby potem do 29 kwietnia mieli czas wszystko poprawić i żeby już móc odebrać mieszkanie.
Szczerze to ja chcę wejść żeby mieć wizję przestrzenną mieszkania:P I powoli zacząć myśleć o aranżacji. Wiem mam projekt ale dla mnie to nie to samo, słabo u mnie z wyobraźnią przestrzenną. I ciekawi mnie ten widok na czarną ścianę:P
Z tego co wiem wymiary deweloper dostarcza chwilę przed samym odbiorem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tylko raz zapytaliśmy kiedy będzie możliwość wejścia, to wtedy powiedzieli, że nie wiedzą, ale o więcej nie dopytywaliśmy. Moje pytanko do was - rozumiem, że chcecie wejść wcześniej i pomierzyć wszystko? Czy będziecie mierzyć i "wytykać" wady podczas przeglądów przedodbiorowych? Czemu już w lutym chcecie wchodzić? :)
do góry