Widok

Ekolan Talosi

Witam czy jest wśród Was ktoś kto zakupił mieszkanie na osiedlu TALOSI w Gdańsku?
Jak oceniacie inwestycję?
Blok już cały stoi , ruszyły prace już z drugim blokiem.
Mam zarezerwowane tam mieszkanie ale wciąż się waham...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ile za to
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a zastanawiałes sie czy bezpieczne jest wpuszczanie osób postronnych na budowe?
Jeśli ktoś jest zainteresowany mieszkaniem w tej okolicy ok 250 m od pętli , 61 m2, 3 pokoje.
Zapraszam do kontaktu.
662071107
Witam. W srodę idę na drugie spotkanie czy moglbys udzielic mi jakis wskazowke jak zaczales negocjacje? Planuje zakup mieszkanie 72 m2 w budynku malmo. Bede bardzo wdzieczna. Podaję emaila w razie czego marlenazulewska@wp.pl Pozdrawiam
Ja również po wstępnych "oględzinach".
Co udało się zauważyć w ciągu tych 30min:
-nie otwierały się w ogóle drzwi na "ogródek"
-delikatnie uciekała posadzka -> między łazienką a przedpokojem.Pani tłumaczyła, że przecież można sobie wyrównać kładąc więcej kleju pod płytkami - bez komentarza...
-na łączeniu płyty G-k i normalnej ściany przy kuchni brak kąta, podobnie w sypialni.
-lekko uciekająca ściana (ta na której są osadzone drzwi ogrodowe)

-ogólnie wszystkie wymiary były BARDZO zbliżone do tych projektowych, więc powierzchnia mieszkania raczej się zgadza,
-wszystkie kaloryfery grzały
-ogólne wrażenie pozytywne

Jak napisałem wyżej "ogródek" - na pierwszych wizytach jedna z Pań mówiła, że ogródek będzie miał jakies 45m2, szczerze mówiąc trochę się zdziwłem jak zobaczyłem, bo na moje oko ma chyba niecałe 30 :P

Jeżeli chodzi o okna, to nie zauważyłem u siebie, żeby był ograniczony dostęp światła do mieszkania.

ZAPRASZAM NA FORUM

http://www.talosi.fora.pl/

Utworzone specjalnie dla przyszłych mieszkanców.

Aktualnie utworzono temat: Odbiory mieszkań.

Zapraszam i Pozdrawiam!
Hej,

nie wynika to ani z normy, tylko rozporządzenia "warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie", a konkretnie załącznika 2, gdzie jest napisane, że współczynnik całkowitej przepuszczalności energii promieniowania słonecznego g dla okna nasłonecznionego nie może być większy niż 0,35. Można to zrealizować w sposób określony w rozporządzeniu np żaluzjami, zasłonami itp... Jednak deweloper musi spełniać wymagania przepisów a zasłon nie powiesi - jedyne co zostało to założenie szyby z filtrem.

Generalnie jest to problem ustawodawcy, bo w dobrej wierze zrobił przepis stawiający techniczny wymóg dla budynków zapobiegający przegrzewaniu się mieszkań latem (chodzi głównie globalną o oszczędność energii na klimatyzacji), jednak dość niefortunnie to zrealizował, bo deweloper nie będzie wstawiał rolet i firan we wszystkich mieszkaniach, a przepis musi spełnić.

W skrócie wpisali w Prawo Budowlane konieczność montażu przesłony zapobiegającej przegrzewaniu mieszkania - co każdy robi na swój sposób, czy to roletą, czy zasłoną :) Sztuka dla sztuki, ale dość uciążliwa z punktu widzenia realizacji przedsięwzięcia deweloperskiego.

Pozdrowienia
My juz po wstepnym odbiorze ! obylo sie bez wiekszych usterek ! scianka przy aneksie kuchennym nie trzymala kąta i w lazience lekki "garb" na srodku posadzki a tak to jakies drobne zabrudzenia na parapetach ! ktore wystarczy przetrzec i tak czlowiek od dewelopera mowil ze jeszcze rwz wszystko bedzie czyszczone ! co do szyb to jakiejs wielkiej tragedii nie bylo :)))
Rozmawialem z deweloperem w sprawie szyb i otrzymałem informację iż szyby z filtrem są wstawione w calym budynku (100%) ponieważ wynika to z normy i ustawy o tego typu szkleniu. Filtr zmniejsza efekt nagrzewania się pomieszczenia latem. Stwierdzenie przedstawiciela dewelopera o 80% tego typu okien dotyczyło prawdopodobnie szklenia energooszczędnego 3 szybowego, gdyż takie było wstawione. Z uzyskanej informacji wynika ze nie ma raczej możliwości wstawienia szyb bez filtra.

pozdrawiam
Ja wczoraj również wysłałem prośbę o utworzenie forum w tym serwisie. Na razie bez odzewu.
W przypadku akurat mojego mieszkania, wszystkie okna posiadają filtr. Niestety od przedstawiciela dewelopera obecnego przy przeglądzie nie uzyskaliśmy odpowiedzi od czego jest uzależniony fakt wstawienia okien z filtrem. Będę w dniu dzisiejszym kontaktował się bezpośrednio z deweloperem aby uzyskac informację na jakiej podstawie deweloper wstawil tego typu okna. Moje osobiste odczucie jest takie iż ograniczają przepuszczalność światła, ale byc moze mam mylne wrazenie, dlatego zasygnalizowałem taki fakt aby reszta sąsiadów zwróciła uwagę na te szyby.

pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgadzam się z Tobą Paweł. Albo wszystkie albo żadne. Na jakiej zasadzie były wybrane te z filtrem.
Będąc gdzieś wcześniej w okolicach budowy, również zwróciłem uwagę ze niektóre okna są "normalne" a niektóre lekko niebieskawe, z pierwszej chwili myślałem ze może jakaś folia, ale jednak nie.
Najdziwniejsze jest to, że nawet chyba w tym samym mieszkaniu jedno okno jest takie a drugie inne - widać to jak się stanie przy biurze Talosi (bodajże 2-3 piętro)...
Ja również nie kojarzę takiego zapisu w umowie.
A tak w ogóle, to dlaczego akurat te 20% mieszkań nie ma lekko niebieskawych szyb? Albo wszystkie, albo żadne...?
Również zwróciłem uwagę na szyby jakie zostały wstawione w oknach. Według przedstawiciela dewelopera są to okna które posiadają filtr przeciw słoneczny, efekt jest taki ze lekko ograniczają dopływ światła do pomieszczenia. Z zewnątrz jak się patrzy na takie szyby są lekko niebieskawe. Przedstawiciel dewelopera który był na przeglądzie stwierdził że takie okna zostały wstawione w 80%budynku, ale nie w całym. Ja osobiście wolałbym mieć okna 100% transparentne bez żadnych filtrów, w umowie nie było wzmianki o tego typu szybach. Będę się jeszcze w tej sprawie kontaktował z deweloperem, o wynikach ustaleń oczywiście poinformuje. Czy ktoś jeszcze oprócz sąsiadki z posta wyżej zwrócił na to uwagę?
pozdrawiam.
Pisałam już kilka razy z prośba o utworzenie forum na mojeosiedle ale beskutecznie.. może komuś innemu się uda :-)
Ja idę dzisiaj na przegląd- dam znać po !
Byłam dziś na oglądaniu mieszkania i zastanawiają mnie okna, które zostały wstawione. Mają jakąś dziwną poświatę. Pan z budowy powiedział, że tak musi być bo to spełnia warunki normy. Ale ta poświata zaciemnia pomieszczenia. Czy u Was drodzy Sąsiedzi też są takie okna?
Świetnie. Podobne informacje będą na wagę złota. Pozdrowienia!
Super dzięki za info, jak ja cos znajdę jutro, to na pewno napisze, moze komus sie przyda na odbiór własciwy.
Znaleźliśmy pęknięcia w narożnikach ścian (chodzi o warstwę gipsową) i podobny problem w kilku miejscach przy posadzce oraz wypustach oświetleniowych. Sam deweloper znalazł wcześniej zarysowania na szybach, które zostały przez niego zaznaczone, więc wszystko wygląda na uczciwe podejście do sprawy. Dopiero na odbiory (zaczynają się już 20 kwietnia), na które zarezerwowano 90-120 minut, zabieramy fachowca, który dokładniej przyjrzy się lokalowi. Specjaliści, którzy wczoraj byli na spotkaniach przedodbiorowych w niektórych mieszkaniach, podobno nie znaleźli większych usterek, ale tu już głos musiałyby zabrać osoby, które były z ekspertami.

Spróbuję podziałać z forum osiedlowym.
Mogłbyś bardziej rozwinąc. Kilka drobiazgów tzn?
Jakie niedociągnięcia wskazał deweloper?
Ogólnie faktycznie fajnie, że się przyznał i powiedzieli co i jak.
Nie znalazłem nigdzie osiedlowego forum.
Może byłbyś pierwszy który mogłby tam załozyc forum dla naszego osiedla :)
Pozdrawiam
do góry