Widok

Endometrioza

Hej Kochane Forumki :)

Mam małe pytanie ponieważ niewiele znalazłam na ten temat na forum :( Czy któraś z Was może wie czym objawia się endometrioza?? Jak to się leczy itp?? Mam dopiero 22 lata,ale od 5 lat już nie mam jajnika :( a do tego ciągle mam stany zapalne drugiego jajnika niby lekarze nic nie widzą (z tego co wyczytałam na necie to lekarz tak poprostu tej choroby nie wykryje) poza tym non-stop mam bóle a przy okresie z miesiąca na miesiąc coraz gorzej :(( powiedzcie mi jak ewentualnie wykryć tą chorobe bo już nie mam sił z tym :(

Z góry bardzo dziękuje za wszelą pomoc :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej, ja korzystałam ze strony https://sklep.fortum.pl/
Duży wybór pakietów medycznych. Ja korzystam z indywidualnego pakietu, ale widziałam że są też dostępne opcje dla dwojga czy rodzinne. A co najważaniejsze dla mnie - są to pakiety medyczne online, więc wszystkie formalności załatwiłam szybko i sprawnie przez internet.

Z mojej strony naprawdę serdecznie polecam - wychodzi mnie to znacznie ekonomiczniej, niż płacenie za każdą jedną wizytę u lekarza czy badanie. Szczególnie że przy moim lichym zdrowiu naprawdę często korzystam z usług lekarskich

Dzięki za polecenie. Na pewno sprawdzę polecanych przez Ciebie lekarzy. Wspominałaś jeszcze o pakietach medycznych, polecasz coś konkretnego ?

Orzechy i pestki , są wysokokaloryczne , w małej objętości łatwo zjeść dużo kalorii ale też wartości odżywczych nie jak w chipsach np. oliwki , pełnoziarnisty makaron , brązowy ryż , (też są wysokokaloryczne , ziemniaki jeśli ich nie polejesz czymś wysokokalorycznym są bardzo nisko kaloryczne ,cudowny produkt na redukcję na masę raczej nie ) .
Ogolnie warto jest skorzystać z pomocy dietetyka https://olgarymkiewicz.pl/oferta/e-poradnia/ Który opracuje dietę.

Co jeść a co sobie odpuscić aby nie przytyć?

Najważniejsza jest odpowiednia opieka medyczna. Znajdź dobrego ginekologa specjalizującego się w diagnostyce i leczeniu endo. Proponuje wybrać lekarza pracującego w szpitalu w Redłowie - np dr Pawłowski, czy dr Tomasińska. Czy okazji warto pomyśleć nad jakiś pakietem medyczny, aby nie musieć każdorazowo płacić za padania krwii, usg czy TK.

Witam, jeśli masz endometriozę, konieczna jest kolposkopia

W celu oceny stanu szyjki macicy i pochwy można zalecić kolposkopię w celu wykrycia endometriozy, ponieważ endometriozie często towarzyszą różne objawy ginekologiczne, w tym nieprawidłowa wydzielina i dyskomfort w obrębie miednicy. Zabieg pozwala lekarzowi zbadać błonę śluzową i zidentyfikować ewentualne zmiany, które mogą mieć związek z endometriozą lub innymi chorobami z nią związanymi.

Ponadto kolposkopia może pomóc wykluczyć lub potwierdzić obecność zmian przednowotworowych lub raka szyjki macicy, który może dawać objawy podobne do endometriozy. Zapewnia to kompleksowe podejście do diagnozy i leczenia, pozwalając lekarzowi na dokładne określenie przyczyn objawów i dobranie najskuteczniejszego dla pacjenta sposobu leczenia.

Więcej informacji na temat tego badania można znaleźć tutaj https://medium.com/@doktorpro/%C4%8Do-je-kolposkopia-a-kto-ju-potrebuje-76513d0bc511

Wypróbuj olej CBD, jeśli szukasz naturalnych sposobów na łagodzenie objawów związanych z przerostem endometrium! Ten olej konopny ma potencjalne korzyści przeciwbólowe i przeciwzapalne, które mogą pomóc w redukcji bólu i stanów zapalnych związanych z przerostem endometrium. Dodatkowo, CBD może wpływać na regulację hormonów poprzez oddziaływanie na receptory endokannabinoidowe.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzmocnić terapię, warto rozważyć dodanie ziół takich jak dziurawiec i pokrzywa. Pokrzywa ma działanie przeciwzapalne i regulujące hormonalnie, a dziurawiec posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Osobiście polecam olej CBD marki Cannatopia o stężeniu 5% znajdziesz go tu jak również inne zioła https://konopiafarmacja.pl/ Moja siostra stosuje go od kilku miesięcy i odczuwa znaczną poprawę. Jeśli masz pytania, warto skonsultować się z farmaceutą w konopnej farmacji, który dobierze odpowiednie zioła do Twojej terapii. Wypróbuj te naturalne metody i zobacz, jak mogą Ci pomóc w łagodzeniu objawów przerostu endometrium!

Bardzo ważne jest, żeby zgłębiać wiedzę na temat endometriozy, zwłaszcza gdy masz do czynienia z takimi objawami. Jeśli szukasz więcej informacji na tematy zdrowotne i alternatywne metody leczenia, polecam zajrzeć na https://magiacodziennosci.com/ - mogą tam być ciekawe artykuły również na temat ziołolecznictwa. Warto również skonsultować się z innym specjalistą ginekologiem, który może zaproponować dodatkowe badania. Twój blog to świetne miejsce, aby dzielić się tak ważnymi pytaniami!
Wypróbuj olej CBD, jeśli szukasz naturalnych sposobów na łagodzenie objawów związanych z przerostem endometrium! Ten olej ma potencjalne korzyści przeciwbólowe i przeciwzapalne, które mogą pomóc w redukcji bólu i stanów zapalnych związanych z przerostem endometrium. Dodatkowo, CBD może wpływać na regulację hormonów poprzez oddziaływanie na receptory endokannabinoidowe.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej wzmocnić terapię, warto rozważyć dodanie ziół takich jak dziurawiec i pokrzywa. Pokrzywa ma działanie przeciwzapalne i regulujące hormonalnie, a dziurawiec posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Stosuj tez na brzuch okłady z ciepłego oleju rycynowego ale bez haksenu

Osobiście polecam olej CBD marki Cannatopia o stężeniu 5%. Moja siostra stosuje go od kilku miesięcy i odczuwa znaczną poprawę. Jeśli masz pytania, warto skonsultować się z farmaceutą w konopnej farmacji, który dobierze odpowiednie zioła do Twojej terapii. Maja tez stronę internetową... https://konopiafarmacja.pl/

Wypróbuj te naturalne metody i zobacz, jak mogą Ci pomóc w łagodzeniu objawów przerostu endometrium!
Mam 28 lat jestem po dwóch operacjach chodziłam od lekarza do lekarza i nikt mi nie pomógł endometrioza tak się zaawansowała że teraz mam wycięte mięsnie brzucha i wstawioną siatkę.Pomógł mi lekarz z Bydgoszczy dr Hęsiak i skierował mnie do szpitala w Łodzi (Centrum Zdrowia Matki Polki).5 lat walczyłam z bólem,teraz chodzę do kontroli i czuję się dobrze.bardzo ciężko jest zwalczyć tą chorobę więc życzę powodzenia.dr Hęsiak przyjmuje w poniedziałki i środy od 16 do18 ul Gdańska 59 w bydgoszczy.Trzymam kciuki.jest jeszcze jedno wyjście zadzwoń do szpitala w Łodzi i spróbuj sie zarejstrować numer otrzymasz z informacji.To jest najlepsza klinika ginekologiczna jeszcz raz życzę powodzenia.
Może spróbuj prof. Markowską pracuje w Szpitalu Przemienienia Pańskiego UM w Poznaniu. Ma prywatny gabinet na ul. Poznańskiej w Poznaniu. Ja polecam. Dobrym i ludzkim lekarzem jest też dr Muszyńska -Wiese. Nie wiem czy przyjmuje prywatnie, ale pracuje prywatnie w Certusie. Próbuj - dr Wiese to lekarz o bardzo dobrym podejściu do pacjenta. Ją takze polecam. Ja się kopię z tym choróbskiem od dawna. Jestem po laparotomii i wycięciu jednego jajnika plus jajowodu
Mam 26 lat od 3 lat lekarze podejrzewaja u mnie endometrioze. Umiejscowiona jest ona podobno w zrostach po cesarskim cieciu, niedaleko pepka. Pani ginekolog stwierdziła że moze pomóc zajscie w ciąże. Tak tez zrobiła , jednak to niestety nie pomogło. Cały czas borykam sie z ta choroba. Mam bolesne miesiaczki , które trwaja nawet do 2 tygodni. Ból zaczyna sie juz tydzień przed miesiączką a kończy dopiero po. Żaden lekarz nie skierował mnie na takie badania jakie opisujecie. Jestem z województwa Wielkopolskiego i nie znalazłam jeszcze takiego ginekologa który by mi pomógł, a byłam juz naprawdę u wielu. Chciałabym wiedzieć co dalej robić. Jakie badania najpier powinnam wykonaci na czym one polegaja. Moze polecicie mi jakiegos dobrego ginekologa i napiszecie gdzie przyjmuje, bede wdzięczna za szybka odpowiedz, pozdrawiam ...
W każdej przychodni i laboratorium można zrobic opłatnie a koszty to najwyżej 35zł.
Już wiem, jest to marker nowotworowy. Może ktoś wie gdzie można wykonać takie badania i ile kosztują?
Witam, czy możesz powiedzieć jakie to badania ca125, czy wykonuje się je z krwi?
O kurka to aż 2h trwa??? A ja myślałam,że krócej :/ Tzn przeczytałam gdzieś,że to trwa zaledwie kilka minut :) No cóż powoli oswajam się z tą myślą :) więc jakoś musi to być :) hehehe...
olcia laparoskopia jest wykonywana w znieczuleniu ogolnym,ja przeszłamja super o 8 rano mialam do 10 trwała o 15 spacerowałam z mężem, a na drugi dzień wyszłam do domu,najwazniejsze to szybko wstac z łozka.będzie dobrze.
Oki dziękuje :) Zobaczymy jak będzie u mnie :) Narazie jestem zła bo dziś się dowiedziałam,że musze mieć jakieś kwalifikacje na zabieg tzn iść do ordynatora oddziału którym jest dr.Cipłuch,ale przyjmuje On tylko w środy :( A ja w sobote miałam jechać już na zajęcia :( tym bardziej,że we wtorek mam kolokwium :/ nie wiem co robić :( kurka wodna... Jestem załamana... A A możesz mi powiedzieć jeszcze Wiktorio jak wygląda laparoskopia?? Coś wstrzykują w kręgosłup?? Czy jak to wygląda?? Bo ja niestety jestem osobą która panicznie boi się bólu :( wrr..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja byłam leczona 3 lata ale na endometrioze około roku naewt mniej,na poczatku jeden lekarz bez badań tylko na podstawie usg leczył mnie na policystyczne jajniki,więc zmieniłam lekarza i uparłam sie na laparoskopie,wtrakcie laparoskopii pobrali 3 ogniska endometriozy(o której wczesniej nie było mowy,zadnych objawów)i badanie histopatologiczne potwierdziło ze to były wycinki endometriozy,więc jak dostałam pierwsza miesiączke po laparoskpii to wróciłam do dr.wójcika i wtedy zapytał czy chce brać leki,juz nie pamietam ale śa 2 rodzaje zapytałam czy sa różnice w działaniu więc ja wybrałam w tabletkach orgametril tani tek około 10 zł(tabletki) tylko że musiałam sie liczyć z tym że przytyje,lek wstrzymał mioesiączkowanie na 6 miesięcy tak go brałam dzień w dzięn przez pół roku,chciałam zajść w ciązę i zaraz po odstawiniu kiedy dostałam pierwsza miesiączke zaaplikowałam sobie leki stymulujące jajeczkowanie (sama) i za to dostałam opiernicz od Wójcika ,dał mi 6 miesięcy na zajście w ciąże stwierdził że to najlepszy i najbardziej płodny okres więc niema co stymulowac jajników.w styczniu po miesiączce miałam iśc na wizyte do niego zeby sie zastanowic co dalej ,ale 11 stycznia cieszyłam sie juz ciążą.!także zapytaj o działanie leków sa tańsze i drozsze działanie takie samo tylko cena inna,musisz sie liczyc ze to takie wywołanie sztucznej menopauzy także samopoczucie niezbyt fajne.
Aha i ile się leczyłaś na tą chorobe?? Czy zaraz po tym jak przestałaś brać leki zaszłaś w ciąże :) Przepraszam jeśli zadałam zbyt osobiste pytanie... Jeśli nie chcesz to nie odpowiadaj :)

Pozdrawiam!!

Inne tematy z forum Zdrowie

lekarz który potrafi zebrać kilka chorób -od fizycznych do psychicznych-i postawić diagnozę (4 odpowiedzi)

młoda dziewczyna poszukuje lekarza, specjalisty ? który potrafi rozgryżć kilka poważnych chorób...

dobry psycholog w Gdańsku wrzeszczu (94 odpowiedzi)

prosze pomóżcie mi .... polećcie mi kogoś kto na prawdę pomoże z problemami

Szukam seksuologa, problemy ze wzwodem (4 odpowiedzi)

Witam . Prosze o poważne odpowiedzi.Mam problemy z erekcją. Szukam dobrego seksuologa ,...

do góry