Widok

Endometrioza

Hej Kochane Forumki :)

Mam małe pytanie ponieważ niewiele znalazłam na ten temat na forum :( Czy któraś z Was może wie czym objawia się endometrioza?? Jak to się leczy itp?? Mam dopiero 22 lata,ale od 5 lat już nie mam jajnika :( a do tego ciągle mam stany zapalne drugiego jajnika niby lekarze nic nie widzą (z tego co wyczytałam na necie to lekarz tak poprostu tej choroby nie wykryje) poza tym non-stop mam bóle a przy okresie z miesiąca na miesiąc coraz gorzej :(( powiedzcie mi jak ewentualnie wykryć tą chorobe bo już nie mam sił z tym :(

Z góry bardzo dziękuje za wszelą pomoc :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hop do góry :)
wiem ze w niektórych przypadkach konieczna jest operacja, a najlepiej to idź do dobrego lekarza
http://www.qz.pl/glowna.php?dzial=zdrowie&artykul=553

nie wiem czy ci to cos da ale moze
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Przede wszystkim znajdź dobrego lekarza, to napewno jest do wykrycia tylko potrzebujesz doswiadczonego lekarza, który będzie chciał Ci naprawde pomóc...wiem, że endometrioza jest ciężka do wykrycia i wiele kobiet nie wie, że choruje na nią, ale przy determinacji Twojej i lekarza napewno uda sie ją wyleczyć, życze powodzenia :)
image

Dzięki wielkie za odpowiedź :) ja chodze do Dr. Piskulak słyszałam,że jest dobry... Tak przy okazji to może jakieś dodtakowe opinie :) skierował mnie na badanie CA-125 to ponoć ma wykryć endometrioze,ale było w normie z tymże słyszałam też o takich przypadkach,że przed okresem jest Ca w normie a w trakcie jest znacznie podwyższone... Wiem,wiem,że można to operacyjnie wyleczyć,ale ja się boje :( Wtedy też miałam też tylko torbiel mieć usuniętą,ale usuneli jajnik i teraz mam skutki uboczne pod postacią STRACHU :((( a tym bardziej,że dzieci jeszcze nie mam :(
ja miałam endometrioze wielkosci główki niemowlaka i miałam operacje

prwda jest taka ze jedyna sznaksa wykrycie ze to endo to operacja -tak tylko mozna endo podejrzewac

O kurka to sporą miałaś :( ale już jest wszystko wporządku?? :) zresztą po Twojej Małej widać,że chyba tak :) a możesz mi powiedzieć czym u Ciebie się objawiała?? Bo mi lekarz powiedział,że mam stan zapalny i zresztą z tego powodu mam w książeczce wypisane skierowanie,ale chodzi też o to,że ja to mam średno dwa razy w miesiącu niby to zapalenie... A troche poczytałam sobie o tym w necie i niestety większość objawów pasuje do mnie :( więc już sama nie wiem...
ja miesiaczowałam raz na 3 do 6 miesiecy

Aha... Nie to u mnie wszystko jest regularnie,ale ból nie do opisania... Nie wiem jutro jestem zapisana do lekarza więc zobaczymy :) Popytam Go :) Sorki,że Cię męcze,ale wyczytałam gdzieś w wątku,że chodzisz do Dr. Piskulak tak?? Jeśli się nie myle to czy On odrazu Ci powiedział o tej chorobie czy zlecił Ci jakieś badania/laparoskopie??:)
nie ja chodziłam do dr .Debniaka

no a bolało mnie też niestety

ja nie miałam robionej laparo bo nie było sensu taka duza miałam ta endo ze było ja widac na USg

Aha bardzo Ci dziękuje :) Sorki widocznie pomyliłam Cię z kim innym :) To życze Ci dużo zdrówka i jeszcze raz bardzo DZIĘKUJE WSZYSTKIM :)
olcia gdybys miała jeszcze jakies pytania to pisz na meila bo ja tu czesto nie zagladam

Mnie lekarz leczył na policystyczne jajniki i zdecydowałam sie na laparoskopię w laparoskopi wyszło ze znaleziono 3 ogniska endometriozy i usinięto je,poźniej brałam przez 6 miesiecy orgametril i po odstawieniu zaszłam w ciąże.całe leczenie trwało 2 lata od usunięcia endometriozy 8 miesięcy i upragniony prezent teraz ma juz 3 miesiące(córeczka)!
Dodam jeszcze ze nie miałam zadnych objawów miesiączki regularne nie bolesne,ja robiłam ca125 przy braniu orgametrilu wtedy było 11,13 wcześniej nie robilam ale faktycznie tez sie robi przy stawianiu diagnozy.Ja laparoskpię robiłam w sweesmedzie na NFZ a leczyłam sie u dr.Wójcika,polecam tez Skweresa pracuje w owym szpitalu i jest też gi-endokrynologiem,napewno odradzam dr.minowskiego który tez jest gin-endokryn, ale mnie tak leczył ze straciłam 1,5 roku na leczenie czegoś czego nie miałam.
Dodam jeszcze ze nie miałam zadnych objawów miesiączki regularne nie bolesne,ja robiłam ca125 przy braniu orgametrilu wtedy było 11,13 wcześniej nie robilam ale faktycznie tez sie robi przy stawianiu diagnozy.Ja laparoskpię robiłam w sweesmedzie na NFZ a leczyłam sie u dr.Wójcika,polecam tez Skweresa pracuje w owym szpitalu i jest też gi-endokrynologiem,napewno odradzam dr.minowskiego który tez jest gin-endokryn, ale mnie tak leczył ze straciłam 1,5 roku na leczenie czegoś czego nie miałam.
a fakt Wiktoria ma racje trzeba robic CA 125 ja mam ciagle wysokie bo kilka ognisk endo zostało mi na jelitach i pechcerzu a stamtad ciezko usunac

A moge jeszcze zapytać czy to Wasi lekarze Was skierowali na laparoskopie czy same się domagałyście?? Bo ja jak ostatnio byłam u swojego lekarza to powiedział mi,że e moim przypadku nie ma mowy o laparoskopi :( osobiście nie jestem za tym bo panicznie się boje jakichkolwiek zabiegów,ale jeśli to jedyny sposób by to wykryć chyba nie mam wyjścia :( i jeszcze ostatnie pytanko czy powinnam iść z tym też do specjalisty czy normalnie ginekologa :) Magdalenka mogę Cię prosić o maila w razie co będe wiedziała,że moge pisać :)

Wielkie dzięki Dziewczyny :) Dziś ide do gin i przynajmiej mniej więcej będe wiedziała jak z Nim rozmawiać :P
Wiktoria dziękuje Tobie również za odpowiedź i gratuluje Ci córci :) Hm... Ca125 miałaś wtedy w normie bo z tego co się orientuje to powyżej 30 trzeba się już martwić :) No u mnie też jest wszystko w normie z tymi badaniami :( hmm.... Ale ten ból ni do opisania :( zobaczymy co lekarz mi powie wieczorkiem dam znać :)

Inne tematy z forum Zdrowie

Dobry ortodonta (43 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Gdzie na badania krwi? jakie laboratorium? (11 odpowiedzi)

Chcę zrobić badania krwi pod kątem żółtaczki - profilaktycznie, są mi potrzebne do pracy dla...

Jak urozmaicić seks (4 odpowiedzi)

Dzień dobry! W niedalekiej przyszłości będę wraz z (teraz już) żoną obchodzić okrągłą rocznicę...

do góry