Widok

FNH w wątrobie a ciąża

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Pytanie do mam, które były w podobnej sytuacji. Niedawno podczas badania przypadkowo wykryto u mnie zmianę w wątrobie (FNH) ok 6 cm. Chciałam zajść w kolejną ciążę, jednak lekarz powiedział mi, że pod wpływem hormonów zmiana może, ale nie musi powiększyć się. Wtedy czeka mnie operacja. Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji i mimo wszystko zdecydowała się na dziecko?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie w ciąży w styczniu byłam wtedy w 18tyg przypadkowo wykryli zmianę guzowata 7cmm urodziłam w czerwcu i dopiero teraz wzięłam się za diagnozę i wynik z tomografi jest niejednoznaczny za 2 dni mam rezonans w Katowicach ale radiolog napisał że podejrzewa fnh wyniki badań mam ok nic mnie nie boli
I zmiana w ciąży miała 7cm a teraz ma 5,7cm jakby się zmniejszyła dziecko urodziłam zdrowe w ciąży tylko badania robiłam i markery i wszystko było ok
Nie wiem czy to odczytasz, ale może Mogła byś się podzielić co dalej się u Ciebie dzieje? Jestem w podobnej sytuacji... W trakcie ciąży i z podejrzeniem fnh. Bardzo się martwię.

U mnie najpewniej fnh, ustabilizowane, mam kontrolować i z wynikami do lekarza. Dostałam zielone światło od chirurga jeśli chodzi o ciążę, powiedział mi, że być może ta zmiana się zmniejszy, ale może też urosnąć (pod wpływem hormonów). Z drugiej strony mój ginekolog mówi, że fnh nie ma żadnych powiązań z hormonami, kiedyś tak uważano, ale teraz już nie. Jak tam u Was?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

U mnie też prawdopodobnie fnh. 4x4 cm. Boję się. Mam mieć rezonans.Od 10 dni przeżywam koszmar.

Jestem 2 lata po resekcji fnh u mnie była zmiana 5x6 cm i od razu chirurg w akademii Medycznej w Gdańsku powiedział ze do resekcji . Przecież to bomba tykająca i jeśli ktoś wam mówi ze macie to zostawić to nie polecam . To prawda ze mogą a nie musza wystąpić problemu w czasie ciąży . Ja żyje normalnie , jem normalnie ale niestety już po operacji nie można jesc wszystkiego bo wątroba już tak nie pracuje jak kiedyś

Ja mam, a w zasadzie miałam dwie duże zmiany 50x65 mm i 33x34mm oraz 18 mm, do tego stłuszczenie wątroby i jej powiększenie. Żyłam normalnie, badania usg co pół roku czy dziadostwo nie rośnie. Czasem mnie szczypała wątroba. Mam dziecko z padaczką, więc przeszłam na dietę ketogeniczną. Wczoraj odebrałam wyniki TK po stosowaniu diety przez 7 miesięcy stłuszczenia brak, wątroba prawidłowej wielkości a guzki-największy ma 40 mm, 8 mm, 9 mm i kilka mniejszych. Znikają ?
U mnie wszystko ok teraz znowu muszę powtórzyć badania z krwi a w listopadzie znowu rezonans w zeszłym roku się zmiana zmniejszyła zobaczymy po kolejnym badaniu.
Czy FNH może się zmniejszyć umie go diagnozują
Ja dowiedziałam się o FNH rok temu. Kontroluję według zaleceń lekarza.. Na usg ostatnio byłam w 19.03.2021 i moja zmiana nic a nic się nie zmieniła. Nadal ok 4 cm. Miałam nadzieję, że chociaż trochę się zmniejszy ponieważ bardzo bym chciała zajść w ciążę.
Witam,
Ja jestem w ciąży w 7 miesiacu.
Przez przypadek dowiedziałam się że mam FHN 5cmx3cm ponad rok temu.
Jak pytałam chirurga o ciążę to mówił że nie ma przeciwwskazań. Powiedziała,że czasem jest tak że zmiana może urosnąć jak i również moze się zmniejszyć.
Na ten moment miałem robione USG i zmiana się nie powiększyłam.
Odnsnie porodu naturalnego,ginekolog mówił aby skonsultować z chirurgiem czy zmiana podczas parcia nie nieulegnie pęknięciu.

Pod czyją opieką jesteście względem FNH?
Ja obecnie w 10 tc. W styczniu usg wątroby. Gastrolog, ginekolog i radiolog nie widział przeciwwskazań do ciąży. Obecnie w Warszawie nie mogę dostać się do poradni hepatologicznej. ️
Cześć,
Wróciłam, żeby opowiedzieć do końca moją historię. Urodziłam zdrową córkę, poród odbył się siłami natury. Guz FNH był monitorowany w ciąży i przez całą ciąże był stabilny. Po porodzie ponowne usg i guz został tych samych wielkości. Nic a nic się nie stało i nie odczuwałam żadnych dolegliwości związanych z wątrobą. Badania wątrobowe też było Ok.
Pozdrawiam.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry