Re: Fajne i ciekawe przystawki - przekąski :)
Graszka - u nas robi się tylko galaretkę drobiową :] albo z kurczakiem (mięso to np. udko) albo z indykiem (obrana szyja, skrzydło) :]
wybrane mięso gotujesz dłuuugo na wolnym ogniu,...
rozwiń
Graszka - u nas robi się tylko galaretkę drobiową :] albo z kurczakiem (mięso to np. udko) albo z indykiem (obrana szyja, skrzydło) :]
wybrane mięso gotujesz dłuuugo na wolnym ogniu, z masą włoszczyzny, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu, 2-3 listkami laurowymi, jarzynką, lubczykiem(jeśli masz - można kupić suszony)
przy okazji powstaje pyszny rosołek/smak na zupę :]
ugotowane mięso wyjąć, obrać, drobno pokroić :] do tego pokrojona ugotowana marchewka :] i dużo posiekanego koperku :] w osobnym garnuszku podgotowuje 1-2 łyżki mrożonego groszku i kukurydzy :] (woda lekko osolona i posłodzona)
następnie groszek i kukurydze wrzucam do mięsa z marchewką i koperkiem :) wymieszać :]
jeśli masz ochotę - możesz jeszcze podgotować kilka różyczek brokuła :] można też dodać plastry lub połówki jajka na twardo :] (układasz na spodzie miseczki w której zrobisz galaretkę)
przekładam mięso z warzywami do docelowej miseczki :) robię galaretkę - 0,5l wrzątku i kostka rosołowa drobiowa + żelatyna lub używam smak z gotowania mięsa :] żelatyny zawsze daję o łyżeczkę więcej niż piszą na opakowaniu ;) nie lubię takiej za miękkiej, latającej :)
** szybka wersja u mnie w chwilowej pracy (katering) - gotowałam udka i pierś z kurczaka w wodzie z jarzynką.
ugotowane mięso kroiłam, w pojemniczki nakładałam łyżkę mieszanki ze słoika (marchewka+kukurydza+groszek) i szczyptę posiekanej natki pietruszki, na to mięso, na to znów łyżka mieszanki warzywnej i natka :] zalewane delikatną w smaku galaretką - kostka rosołowa na 1 litr wody, trochę pieprzu i żelatyna :)
____________
szynkę możesz nafaszerować np. pastą jajeczną ze szczypiorkiem, sałatką jarzynową, chrzanem na słodko z jabłkiem, śmietana i rodzynkami :)
Ostatnio znalazłam świetny sposób podania na Wielkanoc :] http://gotujmy.pl/jajka-w-galarecie-4,przepisy-wielkanoc-przepis,186792.html
zobacz wątek