Widok
Fajne i ciekawe przystawki - przekąski :)
Mój mąż ma za tydzień urodziny, ze wzgledu że mam małe dziecko potrzebuje szybkich i ciekaweych przepisów na przekąski. Lubie jak jedzenie fajnie wygląda ale nie mam za bardzo pomysłu co i jak zrobić żeby bylo ciekawie i smacznie bez większego wysiłku. :) Może macie jakies sprawdzone przepisy ????Albo strony gdzie pokazane jest jak udekorowac jedzonko ????
Mięso jak na kotlety mielone, tylko bardziej doprawione na ostro, z tego formuje się takie mini kotleciki podłuzne, tak jak powiedzmy "kciuk", oczywiście smazy się, potem na ręcznik papierowy, żeby zabrać niepotrzebny tłuszcz. Na koniec takie paluszki nabija się na długie patyczki do szaszłyków (jeden paluszek jeden patyczek) i podaje się na zimno ustawione w wysokich szklankach (jaka oszczędność miejsca na stole:)). Do tego miseczka z sosem tzatzyki i gotowe. Smacznego.
a ja bardzo lubię koreczki z łososia wędzonego na zimno,
możesz zrobić naprawdę ze wszystkim: serek śmietankowy, feta, oliwki, świeży ogórek, papryka nawet jajko pasuje itp.
składniki możesz mieszać z sobą albo każdy zawijać oddzielnie
ale łososia niestety nie każdy lubi
a podanie to też kwestia wygody, możesz nabić na wykałaczkę lub każdy z osobna zawiązać sparzonym szczypiorkiem
możesz zrobić naprawdę ze wszystkim: serek śmietankowy, feta, oliwki, świeży ogórek, papryka nawet jajko pasuje itp.
składniki możesz mieszać z sobą albo każdy zawijać oddzielnie
ale łososia niestety nie każdy lubi
a podanie to też kwestia wygody, możesz nabić na wykałaczkę lub każdy z osobna zawiązać sparzonym szczypiorkiem
zrób ogórki-krokodylki :] z pewnością będą smakowały gościom :]
u nas zawsze świetnie spisują się koreczki, marynowane pieczarki, mini kotleciki mielone - takie na jeden kęs, okrągłe :]
robiłam też kiedyś na sylwka "paluszki z kurczaka"
- 3 piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- 2 szklanki kefiru
- mała paczka krakersów
- olej
piersi umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, posypać przyprawą Gyros. Włożyć do miski, zalać kefirem, wymieszać, włożyć na noc do lodówki.
Krakersy drobno pokruszyć. Mięso wyjąć z kefiru, dokładnie osączyć, opanierować w krakersach. Dużą ilość oleju rozgrzać w głębokiej patelni, usmażyć paluszki na złoto. Wyjąć, osączyć z tłuszczu.
kiedyś Nigella robiła coś podbnego ale pieczone w piekarniku :]
moja ex przyjaciółka robiła świetne pieczarki faszerowane mielonym mięsem :)
moja Mama robi pyszne pieczarki (kapelusze) panierowane w bułce tartej :)
a ja kilka razy robiłam na grillu (ale chyba w piekarniku też wyjdą) pieczarki faszerowane czerwoną papryką :)
kapelusze pieczarek polać odrobiną oleju, posypać delikatnie Vegetą, do środka(miejsce po nodze) powkładać pokrojoną drobniutko czerwoną paprykę, posypać tartym żółtym serem i odrobiną przyprawy grillowej :) podawać polane keczupem :)
może w piekarniku zrobić też śliwki zawijane w boczek? (spinane wykałaczkami)
u znajomych świetnie sprawdziły się jako zakąski krakersy + twarożek z ziołami + kilka różnych warzyw do wyboru (pomidory, ogórki, rzodkiewki) każdy brał i sam sobie robił :)
można do tego zrobić jeszcze jakąś pastę :)
u nas zawsze świetnie spisują się koreczki, marynowane pieczarki, mini kotleciki mielone - takie na jeden kęs, okrągłe :]
robiłam też kiedyś na sylwka "paluszki z kurczaka"
- 3 piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- 2 szklanki kefiru
- mała paczka krakersów
- olej
piersi umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, posypać przyprawą Gyros. Włożyć do miski, zalać kefirem, wymieszać, włożyć na noc do lodówki.
Krakersy drobno pokruszyć. Mięso wyjąć z kefiru, dokładnie osączyć, opanierować w krakersach. Dużą ilość oleju rozgrzać w głębokiej patelni, usmażyć paluszki na złoto. Wyjąć, osączyć z tłuszczu.
kiedyś Nigella robiła coś podbnego ale pieczone w piekarniku :]
moja ex przyjaciółka robiła świetne pieczarki faszerowane mielonym mięsem :)
moja Mama robi pyszne pieczarki (kapelusze) panierowane w bułce tartej :)
a ja kilka razy robiłam na grillu (ale chyba w piekarniku też wyjdą) pieczarki faszerowane czerwoną papryką :)
kapelusze pieczarek polać odrobiną oleju, posypać delikatnie Vegetą, do środka(miejsce po nodze) powkładać pokrojoną drobniutko czerwoną paprykę, posypać tartym żółtym serem i odrobiną przyprawy grillowej :) podawać polane keczupem :)
może w piekarniku zrobić też śliwki zawijane w boczek? (spinane wykałaczkami)
u znajomych świetnie sprawdziły się jako zakąski krakersy + twarożek z ziołami + kilka różnych warzyw do wyboru (pomidory, ogórki, rzodkiewki) każdy brał i sam sobie robił :)
można do tego zrobić jeszcze jakąś pastę :)
na krokodylki przepis był podawany na forum ;)
przez MamęMarty :)
"Tzw. krokodylki.
Przepis przez lata ulepszany przeze mnie by dojść do właściwej proporcji i równowagi smaków słodki/słony/kwaśny.
3 kg ogórków
1,5 szklanki octu
1 kg cukru
6 łyżek soli
główka czosnku
10 łyżek oleju
1 łyżeczka sproszkowanej chili lub 2 łyżeczki curry
Ogórki podzielić na 4 wzdłuż, zasolić i w misce/wiaderku odstawić na ok. 10h.
Po tym czasie zlać z nich powstałą wodę- wysypać je na durszlak/sito. Podgrzać olej i wlać na ogórki, dodać wyciśniętą główkę czosnku, wymieszać.
W garnuszku zagotować ocet z cukrem i chili (lub curry) i takim gorącym zalać ogórki.
Ja je trzymam w wielkim słoju nawet 3 miesiące w kuchni na blacie i jemy kiedy chcemy.
Ponieważ nie ma tam wody- wogóle się nie psują.
Jeśli chcecie mniej ostre trzeba dać odrobinę więcej cukru.
Można przełożyć do słoiczków. Nie wymagają pasteryzacji.
Idealne do wódeczki :p"
są przepyszne :)))) robiłam już kilka razy ;) i moja Teściowa również :] (a to już wiele znaczy)
przez MamęMarty :)
"Tzw. krokodylki.
Przepis przez lata ulepszany przeze mnie by dojść do właściwej proporcji i równowagi smaków słodki/słony/kwaśny.
3 kg ogórków
1,5 szklanki octu
1 kg cukru
6 łyżek soli
główka czosnku
10 łyżek oleju
1 łyżeczka sproszkowanej chili lub 2 łyżeczki curry
Ogórki podzielić na 4 wzdłuż, zasolić i w misce/wiaderku odstawić na ok. 10h.
Po tym czasie zlać z nich powstałą wodę- wysypać je na durszlak/sito. Podgrzać olej i wlać na ogórki, dodać wyciśniętą główkę czosnku, wymieszać.
W garnuszku zagotować ocet z cukrem i chili (lub curry) i takim gorącym zalać ogórki.
Ja je trzymam w wielkim słoju nawet 3 miesiące w kuchni na blacie i jemy kiedy chcemy.
Ponieważ nie ma tam wody- wogóle się nie psują.
Jeśli chcecie mniej ostre trzeba dać odrobinę więcej cukru.
Można przełożyć do słoiczków. Nie wymagają pasteryzacji.
Idealne do wódeczki :p"
są przepyszne :)))) robiłam już kilka razy ;) i moja Teściowa również :] (a to już wiele znaczy)
Cytrynka - jak dla mnie smaczniejsze(bardziej chrupiące) są kurczaki w płatkach kukurydzianych ;) (robiłam piersi, skrzydełka i udka/pałki) -ale to już smażone w głębokim tłuszczu :)
jeśli ktoś lubi krewetki - polecam ten przepis - są fantastyczne, nie czuć tego zapachu/smaku morza :))) do tego sos czosnkowy - rewelka :)))
http://www.wielkiezarcie.com/recipe34838.html robiłam już 4 razy :))) fajne jako przegryzka do filmu ;) (ja mam do tego Karmi, a Mariusz piwo, które nie zostało zużyte do ciasta) ;)
jeśli ktoś lubi krewetki - polecam ten przepis - są fantastyczne, nie czuć tego zapachu/smaku morza :))) do tego sos czosnkowy - rewelka :)))
http://www.wielkiezarcie.com/recipe34838.html robiłam już 4 razy :))) fajne jako przegryzka do filmu ;) (ja mam do tego Karmi, a Mariusz piwo, które nie zostało zużyte do ciasta) ;)
Polecam swoje pieczarki faszerowane albo mięsem mielosnym albo serem zółtym. Pieczarki trzeba wydrążyć, w środek można włożyć wcześniej przygotowane surowe mielone z przyprawą Kamisa do mięsa mielonego i z cebulką lub zamiast mięsa mielonego czasami wkładam ser tarty wymieszany z masłem. Za każdym razem schodzą wszystkie pieczarki:)
te pieczarki to tez fajny pomysł, a co do kurczaka w krakersach to osobiscie tez robiłam w płatkach i mi smakowało a krakersach jeszcze nie więc tym razem padlo na kraakersy :)
A co do krewetek , to chcialam zrobic nawet o tym myślałam choc nigdy nie jadłam. W sumie nie wiem nawet gdzie kupic widzialam w biedronce mrożone ale czy one by się nadawały ???
A co do krewetek , to chcialam zrobic nawet o tym myślałam choc nigdy nie jadłam. W sumie nie wiem nawet gdzie kupic widzialam w biedronce mrożone ale czy one by się nadawały ???