Widok

Fajne i ciekawe przystawki - przekąski :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój mąż ma za tydzień urodziny, ze wzgledu że mam małe dziecko potrzebuje szybkich i ciekaweych przepisów na przekąski. Lubie jak jedzenie fajnie wygląda ale nie mam za bardzo pomysłu co i jak zrobić żeby bylo ciekawie i smacznie bez większego wysiłku. :) Może macie jakies sprawdzone przepisy ????Albo strony gdzie pokazane jest jak udekorowac jedzonko ????

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zawsze czekam na promocje w hiperach :) wtedy są duże krewetki(obrane) po 15-18zł :))) ostatnio kupiłam ponad kg, połowę zrobiła, a połowę zamroziłam :)

w Biedronce nie widziałam - ale widziałam w małym Tesco :) z pół kilo dużych krewetek wychodzi cała fura do jedzenia :)
dzieki Aga

ważne, by krewetek mrożonych nie gotować bo wyjda gumowe, nalezy tylko sparzyć po rozmrożeniu
ja ich nawet nie parzę :P

ot - rozmrożone wrzucam do tej marynaty :) i zostawiam na 2-3 godziny :) a później trzeba odlać, poukładać na papierowych ręcznikach żeby wyschły :) moczę w cieście i fruuu do woka z olejem :]
A może jajka faszerowane pieczarkami podsmażonymi wcześniej z cebulką albo papryka, zresztą wg uznania i majonezem albo szaszłyczki, czyli kawałeczki ogóreczków , ser, oliwka i inne składniki tez wg uznania i wyobraźni a to wszystko nadziane na przekrojona połówkę graphefruita. Super to wygląda, taki kolorowy jeż
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
to teraz ja - nic trudnego, ale fajnie wygląda:

kanapki z bruschettą :
bagietka pokrojona na kawałki, posmarowana masłem, na to przyprawa Bruchetta( jakoś tak to sie pisze), na to ser żółty lub ser mozarella i do piekarnika na 10- 15 minut - wychodzą chrupiące tościki - pycha.

mielone ala Pawie oczko:

gotujesz kilka jaj na twardo, następnie obkładasz je mielonym przyprawionym według uznania, później, przekrawasz te wielkie mielone na pół, posypujesz serem żółtym lub nie i przed podaniem albo na chwile do piekarnika, żeby sie ser roztopił, albo do mikrofalówki i gotowe.

Faszerowane jajka łódki:

robisz jajka faszerowane jak zwykle, albo tak po prostu czyli na góre troszkę majonezu, ketchupu i mały kawałek papryczki, żeby było kolorowo. wbijasz w to jajko wykałaczkę, na którą nawlekasz kawałek sera żółtego, tak aby ser żółty robił za żagiel.

pierś z kurczaka ala szaszłyk w sosie miodowo - sojowym:

pierś kroji się na cienkie paseczki i marynuje w sosie sojowo miodowym, a następnie nawleka na patyczki do szaszłyków i zapieka w piekarniku, schodziły jak burza.
Smacznego
a co to za przyprawa?
te pawie oczo super

pierwsze słyszę o takiej przyprawie :) a naprawdę w kuchni używam mnóstwo przypraw ;)

znalazłam: http://www.algi24.com.pl/index.php?p288,bruschetta-folia-35g
http://amarantus.pl/product_info.php?products_id=1862
Pawie oczko to nie przyprawa tylko po przekrojeniu mielonego to jajko w środku przypomina pawie oczko :-)
Aga - bruscheta to takie suszone pomidory, przyprawa.
Jak jak robię taką wypaioną sałtkę grecką, to najpierw wlewam ciepłą wodę do kubeczka do tego bruschetę i trochę cukru. Jak spęcznieją pmidorki to wlewam ocet balsamico, troche musztardy, czosnku, oli i pieprzu i mam fantastico sos vinegrette
to ja Wam napisze super sos
sama nie wierzyłam ze takie połaczenie może byc dobre a jednak jest rewelacyjne

ananas z puszki posiekac drobniutko,
dodać posiekany, utarty czosenek
i majonez

rewelacja!
Cytrynka - a gdzie to można kupić? bo chyba nawet nie widziałam :) my bardzo lubimy zapiekanki z czubrycą(ostrą lub łagodną)

Kropka-M - a ten sos do czego dajesz?
ja robię taki właśnie sos hawajski do śledzików marynowanych, tyle, że zamist czosnku jest sól i pieprz - piiiicha
Aguś - my kupujemy to w Bomi firmy kamis (pomidory bazylia, czosnek)
ta prayprawa ma nazwę Kamis specialite
dzięki :D to jak będziemy w Alfie - zajdę do Bomi ;)
aaa i do tego sosu maj-ana daję jeszcze carry i jest żółciutki kolorek, mniam jakie to pyszne :))
dziewuszki a robiła któraś z Was suszone pomidorki w zalewie ocotow oliwnej ?

uwielbiam je, mogę jeść słoiczkami, ale cholirnie drogie są

kupiłabym te suszone lub ususzyła i do oliwy, jakie proporcje dajecie ?
Ech, gdzie takie - umiejące ugotować/przygotować tego typu pyszności kobiety się ukrywają? ;P
Ten temat wyjątkowo dodaje do obserwowanych.

Co by nie było, że nie na temat. Ja polecam do bólu przeciętny i śmiesznie łatwy w przygotowaniu - ser mozzarella z pomidorkiem i bazylią. Ale gdzie mu do krokodylków czy kurczaka z krakersem :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehehe ;) Mężowie je w domach pozamykali ;) hehehe :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
heheh nawet nasz admin sie zaangażował :)

a pomidorki z bazylia pycha :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
oprócz bazylii polecam posypać jeszcze tymiankiem, pieprzem i suszony czosnkiem - mniammm

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry