Widok

Fala skm

Witajcie :) jak to działa? Wybrałam "kup bilet kartą płatniczą", dalej odpowiednia ilość i zapłaciłam. Pierwszy raz z tego korzystam, myślałam , ze automat wyda bilety albo chociaż kod qr, a tu, zapłaciłam i wróciło do menu głównego. Co dalej? Pieniądze przepadły,tak?
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

podobno masz to na karcie

ale spokojnie, jak konduktor cie bedzie sprawdzal i sie okaze ze nie masz biletu to ty jestes winny a nie fala. bo fala jest pieknym i dzialajacym systemem :)
popieram tę opinię 181 nie zgadzam się z tą opinią 3

W kilku miastach na świecie spotkałem się

Że wchodząc do autobusu czy tramwaju wchodzi mnie przed nimi drzwiami i kupujemy bilet u kierowcy lub pokazujemy że jest miesięczny. Prościej się nie da. U nas normalny człowiek nie wie jak z biletu korzystać i jak go skasować
popieram tę opinię 96 nie zgadzam się z tą opinią 12

"przed nimi"

Rozbawiłes mnie do łez... niech czym prędzej wracają prace domowe bo będzie tego więcej
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

No fajnie, tylko kierowca jest od kierowania a nie handlu biletami

najprościej jest właśnie odbić kartę i już
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

I pyk, 20 min opóźnienia na odcinku Dworzec Główny Śródmieście. Każdego tramwaju. Skoro te 100 osób musi wejść jednymi drzwiami, odbić kartę lub kupić bilet...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

xD przezabawne są te niby problemy, jakbym pierwszy raz tu wszedł to może dałbym się nabrać
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 48

A ja wiem od kogo wy są :D
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nice try Fala

Nawet podpisali czytelnik dla niepoznaki
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesteś albo przedstawicielem Fali albo tzw. pożytecznym i**ot (jak to określił sam tow. Lenin).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nawet śmieszne nie jest

nie wiem, co jest śmiesznego w tym pytaniu. Fala jest nieintuicyjna. I przyjezdna osoba może nie ogarnąć. Biletów u kierowcy nie kupisz, bo po co... A odpowiadając na zgłoszenie, powinnien być bilet na karcie. Jak kanar bedzie sprawdzał, to trzeba im przyłożyć do urządzenia.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 70 nie zgadzam się z tą opinią 5

4 proste komunikaty napisane po polsku, jak można mieć problem je zrozumieć?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 25

Lepiej naprawcie to gno zamiast wypisywać tu komentarze
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przykładanie komuś swojej karty to prosta droga do pozbycia się kwoty do 100zl.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Raz w roku jadę autobusem i mam na głowie stanąć żeby bilet kupić?

W dodatku posługuję się gotówką i czuje się wykluczony nie mogąc kupić biletu. Kierowca tylko wzrusza ramionami, albo burknie coś pod wąsem. Może zarząd komunikacji wydałby oficjalne oświadczenie w tej sprawie, albo zwolnił z opłat użytkowników tak jak w Tczewie(podliczyli i wyszło im taniej niż uczestniczenie w fali).
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sam się wykluczasz, nie płacz już.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 26

info w gablotach

SKM zamieściło w gablotach na peronach jak z Fali korzystać. Bilet kupiony w tym urządzeniu się nie drukuje tylko jest przypisany do karty, którą płaciłeś - musisz ją okazać w czasie kontroli.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

Niby tak ale już nie jednej osobie bilet "kupował sie" z odroczonym terminem i to nawet kilku godzinnym... I kanara to nie interesuje a Ty jako pasażer nawet do końca nie wiesz czy Ci się ten bilet kulił czy nie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nieźle

Nie ma to jak system ktorego musisz sie nauczyć z infografik, moze niech zorganizuja w UM szkolenia dla ludzi?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Problem Polaków

Polacy nadal mają problem z wykonywaniem prostej czynności. Biletu nie należy przykładać do kasownika tylko trzymać w pewnej odległości od czytnika. Tak jak w Biedronce przy kasach samoobsługowych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 51

Chodzi o to że fala połyka kase

I nie zwraca biletu. Czegu to nie rozumiesz, Polaku?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie dziala

Problem polega na tym, że możesz sobie jeździć tym biletem pod czytnikiem przez 3 minuty i próbować go zeskanować i się nie udaje. Kto ma czas na takue coś? A i tak efektu brak, "obrońco" systemu fala, który nie działa
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba jednak opinia publiczna jednostronnie oceniła twe stanowisko, pozdro

Problemy są dwa:
- system nie zabezpiecza wiarygodności nabywcy czyli nie daje żadnego potwierdzenia transakcji (teoretycznie można by generować potwierdzenie z banku co trwa)
- przykładanie swojej karty płatniczej do urzadzenia przypadkowej osoby to proszenie się o kłopoty, jak podawanie pinu
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chory system

długo trzeba było kombinować jak utrudnić zakup biletu.
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 0

Straszne badziewie

Niestety fala to wywalone pieniądze ludzie omijają samo dawanie karty do zeskanowania jak dla mnie tragedia ,nikomu obcemu nie dam skanować mojej karty
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 0

Średnio

Po kupieniu miesięcznego na autobusy w aplikacji, aby pokazać bilet do kontroli trzeba się za każdym razem logować..
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

powinien być na karcie

polecam sprawdzić w aplikacji banku czy jest na pewno bilet
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ja sprawdziłam i nie było. Pokazało się w aplikacji bankowej po 2 dniach. Ale uznałam, że bilet kupiłam poprawnie i nie kupowałam bilety w innej aplikacji biletowe.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kup sobie w jakdojade

Na razie jeszcze można na kolej
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Podwójne opłaty

Jechałam ostatnio autobusem z rodziną z innej części Polski. Kuzyn kupil 4 bilety przez system fala. Zero potwierdzenia, nic. Wszedł na stronę banku - ani nie ściągnęło kasy, ani nie zrobiło blokady. Kupiłam im bilety na swoją kartę, bo nie mieliśmy potwierdzenia do kontroli. Na drugi dzień, już z domu mi pisze, że pieniądze zostały pobrane (więc podwójnie zapłacili za bilety). Fajnie, nie?
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 2

Podwójne opłaty

O ile pamiętam to Fala pobiera pieniądze z banku następnego dnia, żeby mieć całą historię o podróży czy coś tam (nie wnikam, nie korzystam) Faktem jest, że nie drukuje nic, na koncie w tym samym dniu nie masz śladu opłaty, w razie jakiegoś problemu technicznego przy zakupie jesteś w czarnej d. bo nawet nie wiesz, że biletu jednak nie kupiłeś.
Przy podwójnym opłaceniu spróbuj opisać sytuację i wysłać do Fali o zwrot kasy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zaraz po zakupie wyskakuje na koncie że pobrano 1-zl. Dopiero później wskakuje całość

Też tak miałem podobnie z biletami na tramwaj / autobus, raz gotówka przyjęło 20 zł i nie wydało biletów dwóch po 6zl i reszty, innym razem zapłaciłem karta 12 zł i tak samo nie wydało biletu, trzeba złożyć reklamacje, 20 zł mi już zwrócili, czekam na wynik drugiej reklamacji. Pozdrawiam ps FALA kłopotów ludziom Nakuta
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Loteria

Jest już artykuł o tym że pasażerka z karty miała zabrane pieniądze dzień później,a więc musiała kupić bilet u konduktora ponownie.Wszak potwierdzenia z tego urządzenia nie posiadała
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fala zawsze zabiera pieniądze dzień później

Soecjalnie tak wymyślili ten "genialny" system

Fala jest super

To się nazywa oszczędność papieru. Jeśli system życzył Ci udanej podróży, to znaczy, że bilet masz na swojej karcie debetowej, którą płaciłaś. Kontrolerzy mają urządzenia Fala do odczytywania kart debetowych. Prościej się nie da.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 15

Jasne, i pokazujesz jakiemuś gościowi swoją kartę.... No chyba nie zbyt rozsądne. Skoro kupujesz bilet to bilet powinien być do kontroli, a nie karta płatnicza.... Jakoś jak dojadę ogarnęło ten temat. Pytanie jest po co nam ten system w ogóle? Skoro można było kupić taki sam bilet na innej bezpłatnej platformie. Na dodatek ogólnopolskiej.

A ciekawe kiedy sie znajdzie oszust i będzie z karty ściągał kasę.kanary w autobusach nie mają munduru więc łatwa kasa dla oszustów
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepiej w ogole

Nie kupować biletu. Kanar jest 1,2 maks3 wszystkich nas nie złapią

Fala skm

Bilet został zakupiony a płatność zapisana na karcie płatniczej. Czyli bilet jest w formie elektronicznej. Te maszyny nie wydają biletów fizycznie..papierowych.
do góry