Widok
Fiat Stilo
Hatchback Stilo należy do segmentu C, który jest mocno obsadzony konkurencją. Ford Focus, Toyota Corolla, Opel Astra II, Peugeot 307, Honda Civic lub Volkswagen Golf nie ułatwiają życia nowym konstrukcjom, a jednak przed Stilo postawiono zadanie dorównania, a nawet przebicia oferty rywali.Nadwozie auta wskazuje jednoznacznie: docelowym klientem ma być człowiek młody duchem, otwarty na ...
więcej
więcej
stilo
miualem okazje testowac chyba wszystkie wersje silnikowe i nadwoziowe(1,2;1,6;1,8;2,4; i diesle).
W 170 konnym Abarth'cie bezsensowna jest ta sekwencyjna skrzynia biegow(7,9s do 100) gdyby nie ona przyspieszalby w mniej niz 7 sekund. Za dlugo mysli. Zawieszenie jest w kazdej wersji inne 3 drzwiowe sa twardsze i te mi sie podobaly. Jakosciowo super. W konkurencji z golfem rozwala go wyposazeniem i osiagami. Na torze testowym tylko 307 nadawala sie do porownywania. Stilo nie da sie przewrocic! Mozna probowac z calych sil i nic a Focusa sie dalo!
W 170 konnym Abarth'cie bezsensowna jest ta sekwencyjna skrzynia biegow(7,9s do 100) gdyby nie ona przyspieszalby w mniej niz 7 sekund. Za dlugo mysli. Zawieszenie jest w kazdej wersji inne 3 drzwiowe sa twardsze i te mi sie podobaly. Jakosciowo super. W konkurencji z golfem rozwala go wyposazeniem i osiagami. Na torze testowym tylko 307 nadawala sie do porownywania. Stilo nie da sie przewrocic! Mozna probowac z calych sil i nic a Focusa sie dalo!
Tylko dlatego że Fiat to zły?
Mam Stilo 1.2 16 V od roku i zrobiłem nim prawie 80 tys. Nic sie nie zepsuło, a samochodzik dalej się świetnie prowadzi, choć fakt, cena jest trochę za wysoka. Wykończenie deski rozdzielczej jest rewelacyjne i bez porównania z samochodami tej klasy, które mają w środku kiepski plastik. Po zamontowaniu gazu autko jest bardzo oszczędne. Pozdrawiam fanów Stilaczy!!!!
Pytanie odnosnie instalacji GAZowej!!!
Ja mam Siolo 1,6 16V przerobionego na gaz i wydaje mi sie ze troche duzo pali, bo az 10 l/100km (bez klimy) i 11,5-12 l/ 100km (z klimą).
Zalazona mam instalacje EtaGaz Tartarini (droga sprwa) i wydaje mi sie ze powinien mniej pali.
Jezeli ktos ma podobna sytuacje to prosze o wypowiedz na formum.
Zalazona mam instalacje EtaGaz Tartarini (droga sprwa) i wydaje mi sie ze powinien mniej pali.
Jezeli ktos ma podobna sytuacje to prosze o wypowiedz na formum.
Instalacja gazowa dla Fiata Stilo 1.4 16V
W autoryzowanym salonie sprzedaży Fiata otrzymałem informację, że założenie instalacji gazowej firmy Tartarini (tylko taką można bez obawy o utratę gwarancji) do Stilo z silnikiem 1.4 16V jest ryzykowne. Powiedziano mi, że założono już 5-6 takich instalacji (bardzo drogich: ok. 5000 PLN) i zaprzestano gdyż w autach występowały awarie. Osobiście trochę w to nie wierzę. Coś musi być nie tak z tymi instalacjami. Wydaje mi się, że dobra i dostosowana do tego auta instalacja (np. firmy LOVATO) powinna sprawowac się ok.
Actual 1.2 16V + klima = LPG Tartarini
W zasadzie OK. Na początku były problemy, których nie mogli zdjagnozowac, ale okazało się, że 2 świece były deczko walnięte. Po 20tys czuć, że sie świece kończą. Mam ciężką nogę, więc spalanie nie należy do najniższych 9-9,5l/100km.
Jedna żecz mnie tylko wnerwia. Przymierzam się do wymiany żrówek w przednich światłach i nie wiem jak sie do tego zabrać bez demontażu akumulatora i zbiornika sryskiwaczy!?!?!?!
Jedna żecz mnie tylko wnerwia. Przymierzam się do wymiany żrówek w przednich światłach i nie wiem jak sie do tego zabrać bez demontażu akumulatora i zbiornika sryskiwaczy!?!?!?!
Stilo to styl
Stylistycznie wersja 3 drzwiowa jest nie do pobicia. Do tej pory wygląda na ulicy jak samochód z innej bajki i w porównaniu do innych nie chce się opatrzyć co oznacza, że jest ponadczasowa. Jeździłem tym po najgorszych kocich łbach jakie istnieją - nioc nie zahaczyło i nic nie zatrzeszczało we wnętrzu. Wersje 3 drzwiowe mają świetnie zestrojone zawieszenia - b. pewne. Wnętrze ogromne jak na tę klasę(C). Świetne materiały we wnętrzu w porównaniu do ostatniej Corolli to niebo a ziemia na korzyść Fiata. Na razie nie ma samochodu, który by mi lepiej pasował na zakup niż ten, Golf V brzydki a Atra III szybko się opatrzy. 2 ostatnie są co prawda lepsze(bo i nowsze) ale w relacji do ceny Stilo bije je na głowę wyposażeniem. No i do tego ten włoski styl - niemieckie samochody wyglądają przy nim jak śmieciarki. Pozdrawiam
fiat stilo 3 1.2
długo myślałem jaki kupić samochód w klasie C. objeżdziłem wielu dealerów. słuchałem, ogłądałem, targowałem się, sprawdzałem oferty u innych itd. napaliłem się na golfa IV.byłem gotów wyjąć kasę. jednak zmieniłem zdanie gdy przejechałem się nim. relacja ceny do satysfakcji bardzo mnie rozczarowała.ten sam numer zrobiłem u innych dealerów. efekt był podobny. coś mnie podkusiło aby przejechać się fiatem stilo 1.2. byłem bardzo zaskoczony pozytywnymi wrażeniami z jazdy,z jakości wykonczenia auta, solidności i precyzji skrzyni i dodatkami które były w cenie auta - 45 tys wersja actual. trochę słaby jest silnik ale wtedy nie było 1.4. przejechane mam 30 tys.i jest ok. ja jeżdżę corollą 9 1.4 i zazdroszczę jej tylko silnika. resztę ma bardziej tandetną, mniej miejsca, słabe wyposażenie i mniej komfortowe zawieszenie. jeśli fiat nie będzie się psuł i zrobi w 3 lata 120 tys. km bez poważnych awarii to znowu kupię fiata stilo 3. który dalej będzie służył żonie do pracy. w m/c żona robi nim 3 - 4 tys. km