Widok

Filmy na temat wsi

Hej! Chcę pisać pracę maturalną na temat obrazu wsi polskiej w filmach. Znam parę ale myślę, że będę potrzebowała więcej. Czy znacie jakieś filmy na temat polskiej wsi? Niestety mogą być to filmy po 1989 roku :( co sprawia, że odpada mi wiele filmów z czasów PRL-u :( Dzięki za pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Film " Wesele" ale ten z 2004r
na chybił - trafił.
Polecam filmy Kolskiego,swietnie ukazana polska wies
......Debiutem pełnometrażowym był Pogrzeb kartofla nakręcony w Popielawach w 1990 roku.kolejne filmy filmów Kolskiego (Pograbek(mój ulubiony), Magneto, Jańcio Wodnik, Cudowne miejsce, Grający z talerza, Szabla od komendanta, Historia kina w Popielawach, Jasminum), z nielicznymi wyjątkami, umiejscowionych w archetypicznej wsi polskiej.
konopielka z 1981r, chłopi jeszcze starsi...

mnie męczy taka kwestia - jak można wybrać temat maturalny nie znając filmów z danej tematyki?
no i napewno jeszcze "Chłopi"
"Boża podszewka" i "Konopielka" tam chyba było cos ze wsią...
np ARIZONA,
niedawno wyszedł dokument Czekając na Sobotę - dość mocny, godzinny filmik dokumentalny o polskiej młodzieży ze wsi
Wesele
Dom Zły
Ranczo
U Pana Boga....
Może jeszcze serial "ranczo" i "złotopolscy":-)
a może wesele?co prawda nie jest to film typowy o wsi ale są pewne motywy, przychodzi mi też do głowy "u pana boga za piecem" no i to chyba będzie zły przykład ale może "kogel mogel"?
W sumie do głowy przychodzą mi tylko komedie "Pieniądze to nie wszystko" i ten nowy z Adamczykiem o tym samochodzie papieża. Ewentualnie jeszcze w HBO w niedziele jest premiera filmu dokumentalnego "Czekając na sobotę" o młodzieży na wsi jak widziałam zapowiedzi to wydaje się być dobrym filmem. Tylko nie wiem czy Ciebie też dokumentalne interesują ale obejrzeć warto tak czy siak

Inne tematy z forum Kobieta

Nie dochodzę (9 odpowiedzi)

Witam. Mam problem. Od pewnego czasu współżyje z partnerem. Uprawiamy seks dość często, ale ja...

Kupujcie może naturalne kosmetyki? (101 odpowiedzi)

Cześć. Kupujcie może naturalne kosmetyki? Możecie polecić mi jakiś dobry sklep oferujący szeroki...

Terapia małżeńska-szukam pomocy (108 odpowiedzi)

Witajcie.Dziewczyny wiem,ze jestescie niezastapione dlatego zwracam sie do Was z prosba o...

do góry