Widok

Fotelikowy problem... 4 LATA!

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny jakie foteliki mają Wasze dzieci ( chodzi mi o dzieci 4 LETNIE). My mamy chicco z pasami 3 punktowymi ale z racji tego, że jeździmy w długie trasy (Polska-Niemcy) chciałabym kupić coś naprawdę bezpiecznego i wygodnego bo do obecnego mam zastrzeżenia-niestety ;-/... Jest szansa na fotelik "rozkładany" w tym wieku? do pozycji chociaż odrobinkę leżącej? nie oczekuję, że znadę coś rozkładanego do pozycji półleżącej jak besafe ( miałam i był rewelacyjny, tylko córka z niego wyrosła)... Pomóżcie...
Znalazłam takie foteliki: ROEMER Kid Plus, MAXI-COSI Rodi XP oraz CONCORD Lift Evo, czy ktoś ma i może wyrazić opinię?
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam Britaxa Max Way - 9-25kg tyłem do kierunku jazdy :) Jeździ w nim półtoraroczniak, ale po zakupie mierzyłam 5 latka i jeszcze miał zapas :)
Kwestia jak 4 latka zaakceptuje zmianę na jazdę tyłem?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
No właśnie w młodej foteliku jak zaśnie to pozycję ma masakryczną, głowa wisi... ;/
My mamy Recaro Monza Nova i Concorda pow.18 kg,częściej jeździ w Recaro młodej jest wygodnie jak zdarzy jej się usnąć ,głowa nie opada .Jak dla mnie pasy samochodowe są pewniejsze dla dziecka powyżej 18 kg i ja już nie zdecydowałabym sie na fotelik z pasami wew.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeszcze napisz jakie wymiary ma dziecko. Mój 4-latek waży niecałe 16kg, 102cm, w dłuższe trasy jeździ w recaro young sport (w pasach wewnętrznych), bardzo wygodny, pozycja odchylona jest niewielka,ale wygodna do spania,głowa dziecku nie leci do przodu jak zaśnie. I nogi nie cierpną (a to problemy młodszych dzieci w tych "większych"fotelikach z przedziału 15-36kg); w drugim aucie mamy recaro monzę i też jest ok, jednak komfort do spania mniejszy (tych fotelików nie można jakoś znacząco odsunąć od oparcia fotela,bo istnieje ryzyko że dzieciak podczas nagłego hamowania wysunie się po prostu pod pasem). Ale mój syn nie jest dużym dzieckiem, jeśli twoja córa zbliża się do 18kg, to pozostaje przodem tylko grupa foteli 15-36, albo tyłem (o ile dobrze kojarzę to są do 25 kg w pasach wewnętrznych)
Z tego co podpytywałam na Inspekcji fotelików - można kupić fotelik z wewnętrznymi pasami powyżej 18 kg , niestety nie w polskich sklepach. Zostaje sprowadzenie z innego kraju, podobno też są na allegro.
Jeszcze nie zgłębiałam tematu zostało nam jeszcze 2 kg w obecnym foteliku, ale chętnie się dowiem jaki polecacie kolejny?

Trochę mnie przeraża fakt, ze w kolejnym foteliku dziecko jest zapinane pasami samochodowymi, póki co mały ma 3,5 roku i jeździmy tyłem i pewnie do ok 4 lat pojeździ a potem będzie trzeba poszukać czegoś bezpiecznego....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7
Dziękuję, biorę teraz te dwa pod uwagę:

Roemer Kid Plus
Recaro Monza Nova

:)

Młoda ma jeszcze pasy w środku fotelika i tak jakoś trudno mi się przestawić na fotelik bez pasów wewnętrznych...chociaż z drugiej strony pytanie ile one warte? tzn ich mocowanie do fotelika...? pas samochodowy zawsze pewny...
Mamy recaro monza nova, trochę się odchyla, szukałam pod kątem właśnie wygody dziecka (oczywiście pośród tych z większą ilością gwiazdek) i wydaje mi się że dobrze wybraliśmy, Młoda nie narzeka :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry