Widok

Fotelikowy problem... 4 LATA!

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny jakie foteliki mają Wasze dzieci ( chodzi mi o dzieci 4 LETNIE). My mamy chicco z pasami 3 punktowymi ale z racji tego, że jeździmy w długie trasy (Polska-Niemcy) chciałabym kupić coś naprawdę bezpiecznego i wygodnego bo do obecnego mam zastrzeżenia-niestety ;-/... Jest szansa na fotelik "rozkładany" w tym wieku? do pozycji chociaż odrobinkę leżącej? nie oczekuję, że znadę coś rozkładanego do pozycji półleżącej jak besafe ( miałam i był rewelacyjny, tylko córka z niego wyrosła)... Pomóżcie...
Znalazłam takie foteliki: ROEMER Kid Plus, MAXI-COSI Rodi XP oraz CONCORD Lift Evo, czy ktoś ma i może wyrazić opinię?
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super alternatywa dla fotelika jest Smart Kid Belt. Proste w zamontowaniu, bardzo dobrze wykonane. Ja polecam
dziękuje za opinie :),
mi zależy jednak na wewnętrznych pasach w foteliku powyżej 18 kg, wiem, że będzie ciężko coś znaleźć.
polecam recaro monza nowa- ja mam 4latka, małego i drobnego a ten fotelik pasuje idealnie i jest zabudowany a do tego ma opcję głośniczków w zagłówkach i można je podłączyc np do tableta na dłuższe podróze. Młody go uwielbia :)
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cześć poszukuje opinii o foteliku Romer Advansafix, miał ktoś z nim styczność ?
Poszukuje fotelika na 3,5-4 latka został nam jeszcze kilogram w obecnym więc musimy się zacząć rozglądać za kolejnym
my mamy romer kid xp głowka anie opada choc nie jezdzimy, daleko ale czasem córka zasypia... fajna jest tez nakładka na pasie pomijajac pochłanianie enegi, po prostu pas lepiej pzylega w innym aucie mamy maxi cosi rodi i tam z pasem jest problem bo sie zsuwa pzesuwa, i ogolnie jest jakis mało zabudowany wiec nie polecam
my od ok 3 lat uzywamy concord transformer xt i poki co jestemy bardzo zadowoleni. na dluzszych trasach do spania dodajemy rogal. Minimalnie mozna go rozlozyc. Plusem jest to ze rosnie z synkiem.
My mamy Recaro Young Sport. Nie rozklada sie ,ale jest bezpieczny dziecko siedzi wygodnie i tez spi wygodnie (trasa polska norwegia i gdansk karpacz) zawsze sie sprawdza. Znajomi maja Recaro Monza i jest mniej zabudowany od tego naszego ,malemu zawsze spada glowa bo nie ma siena czym oprzec i spi krzywo.Ale to moze tez zalezy jak dziecko sie ulozy :) jednak ja polecam tenco my mamy :)
Tak, tak. Tą poduszkę miałam na myśli do fotelika 15-36, bo tam się już pochylić nie da, więc będzie pomocna myślę :)
Asiu ale fotelik który kupiłam 1,5 r temu ma dzisiaj w ocenach adac 2 gwiazdki. Nigdy bym nie kupiła takiego i nie wiem skąd ta różnica, zawsze kupuję te z minimum 4 gwiazdkami i głowę bym dała, że wtedy miał 4 gwiazdki...przeprowadziliśmy się do Niemiec i średnio raz na 2 mce jezdzimy do Polski - 900 km więc priorytetem jest dla mnie bezpieczeństwo a co za tym idzie zmiana fotelika. Ale dziękuję za podpowiedź. :) nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje :-), może przyda się przy nowym foteliku... zobaczymy. Dzięki!
A moze dobra poduszka? Ale nie zwykly rogal, tylko zwezony z tylu, np concord luna
Wiem, tam kupowałam pierwszy fotelik (besafe)... ale jestem w Niemczech. Roemer jest tutaj najczęściej widywanym fotelikiem w samochodach, rozejrzę się, może coś wymyslę.:) mi nawet nie chodzi o pochylanie wielostopniowe, wystarczy by małej głowa nie wisiała jak śpi... Dziękuję za wszelkie podpowiedzi...
a jeśli chodzi o przymiarki to w całym trójmieście jedynie w Mama i ja w Gdańsku jest tylko dwóch przeszkolonych sprzedawców
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to skoro waży już 18, to i tak musisz pasy fotelika wyciągnąć z tego 9-36 i zapinać ją pasem samochodowym, więc jeśli chcesz mieć pozycję pochyloną to jedynie RWF albo ta nowość z pasami do 25, która nie była testowana-http://osiemgwiazdek.pl/romer-advansafix.html ale właśnie chyba nie jest jeszcze po crash teście...
testów RWF zazwyczaj trzeba szukać na szwedzkich stronach
Asiu wiem o tym, że fotelik musi pasować do dziecka a potem do samochodu, chcę po prostu udać się do sklepu i wykluczyć te foteliki które nie zdają egzaminu i mają najniższe wyniki w testach... Nie widzę testów fotelika tyłem do kierunku jazdy... besafe izi plus...? Córka waży już 18 kg. Mam teraz fotelik od 9-36 kg.
ile pasy wewnętrzne fotelika warte? tyle na ile oceniono je na crash testach...
np w chicco proxima NIC
https://www.youtube.com/watch?v=sX6pu3VPmTo

Nigdzie nie napisałaś jaka waga dziecka, a to bardzo ważne. Chyba, że przeoczyłam :) Jaki ma teraz fotelik? 9-18 czy 9-36? Jaki model? Macie w aucie isofix?
Generalnie im dłużej w pasach wewnętrznych tym lepiej, jest zdecydowanie bezpieczniej w 5-ciopunktowej uprzęży niż 3-punktowym pasie samochodowym. Oczywiście o ile dziecko jeszcze nie przekroczyło 18 kg :) Weszła teraz jakaś nowość z pasami do 25 kg z tego co mi wiadomo, ale chyba jeszcze nie testowany. Pewności nie mam.

Co do niewygody w fotelikach tyłem. Moja pięciolatka też nie narzeka :) W bardzo długich trasach jest ok. Ma ok 104 cm wzrostu i 15 kg.
http://foteliki-pod-lupa.pl/foteliki-tylem-2/foteliki-tylem-niewygodne-dla-dzieci/
Myślę, że duuuużo wygodniej będzie na dłuższą trasę w pochylonym foteliku tyłem niż w pionowym bez pochylenia przodem :)

Poza tym fotelik 15-36 bardzo ciężko dopasować do dziecka, więc nie ma co tutaj polecać... czasami dopiero 5-6 czy kolejny przymierzony fotelik pasuje do dziecka, a potem jeszcze dopasowanie do kanapy samochodu.
http://foteliki-pod-lupa.pl/dobor-fotelika-2/nie-dobiore-ci-fotelika/

A co do pozycji do spania- w fotelikach 15-36 jeśli jest to jest minimalna, bo brak pasa krokowego przy większym pochyleniu grozi tzw "nurkowaniem". W większości dobrych fotelików w instrukcji jest wzmianka o tym, żeby pozycję pochyloną używać jedynie na postojach.
http://fotelik.info/pl/news/pozycja_do_spania_w_fotelikach_z_roznych_grup_wagowych,472.html
Poczytam, popatrzę. Dimis moja chyba jest wysoka jak na swój wiek, nie wiem - ma 104 cm. Wiem, że ta pozycja jest wygodna dla dzieci ale mi chodzi o długie trasy ( z przerwami wychodzi nam ponad 12 h )... ;-( wiem, że te tyłem do kierunku jazdy są bezpieczniejsze ale nie chcę jak ten stryjek- zamienić siekierki na kijek... ;-)
My mamy taki http://www.mamaija.pl/index.php?ProductID=563&Model=07%20Phantom&x=1
z początku miałam wątpliwości,bo szukałam czegoś odchylanego ze względu na opadającą główkę ale na szczęście główka nie opada :) bałam się też tego czy nie będzie odpinał sam pasów ale wystarczyła dobra pogadanka...
nascimento - są też inne foteliki tyłem do kierunku jazdy i do 25kg - besafe izi plus- dużo miejsca na nogi wg mnie - poogladaj zdjecia i axkid minikid np. U dzieci trochę inaczej z ta niewygodą nóg, mogą wysiedzieć kupę czasu w siadzie skrzyżnym, gdzie my po paru minutach czujemy już dyskomfort ;)
Pytanie jak wysoki jest Twój mały, bo waga to nie wszystko ;)
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dziewczyny czy to o ten fotelik chodzi? Recaro...

http://www.ebay.de/itm/Recaro-Monza-NOVA-Seatfix-Cherry-Isofix-GruppeII-III-15-36-kg-Prufnorm-R-44-04-/231283696378?pt=DE_Baby_Kind_Unterwegs_Babytragen&hash=item35d99522fa

Chyba się na niego zdecyduję...
Tylko, że tutaj stanowi problem kwestia nóżek, po wygooglowaniu tego fotelika widze podkulone nóżki już u 2 letnich dzieci a na drogę 10 h nie wyobrażam sobie tego... ;-(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Sędzia Breza-Kłos (3 odpowiedzi)

Witam, czy kogoś rozwodziła sędzia Wiesława Breza-Kłos? Proszę o opinie.

Kuchnia (41 odpowiedzi)

Witam. Właśnie wykańczamy mieszkanie i będziemy robić kuchnię. Czy możecie polecić firmę, która...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (138 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry