Widok

Francesco

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Francesco.
Tematem spektaklu jest postać świętego Franciszka z Asyżu. Scenariusz (w całości śpiewany) opowiada o życiu świętego. Jednak narracja jest tak poprowadzona, by głównym tematem była opowieść o człowieku i sensie jego istnienia...

Beztroski młody człowiek zaczyna poszukiwać zasad wyższego porządku. Znajduje naśladowców, zyskuje aprobatę władz kościelnych, w końcu musi zmierzyć się ze ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Francesco

Tematem spektaklu jest postać świętego Franciszka z Asyżu. Scenariusz (w całości śpiewany) opowiada o życiu świętego. Jednak narracja jest tak poprowadzona, by głównym tematem była opowieść o człowieku i sensie jego istnienia... Beztroski młody człowiek zaczyna poszukiwać zasad wyższego porządku. Znajduje naśladowców, zyskuje aprobatę władz kościelnych, w końcu musi zmierzyć się ze ...
Przejdź do spektaklu.

Ostrożnie z takimi komentarzami!!!

Byłam na III generalnej tego spektaklu,prapremierze i na dzisiejszym spektaklu o 19...Francesco podoba mi się z każdym razem coraz bardziej,to naprawdę niesamowity spektakl,rozumiem że można mieć inne zdanie ale...po prostu szanujmy czyjąś pracę...
P.S.Dziekuję za Drogę Krzyżową Panu Michałowi K. :)

Byłam dwa razy, i mam bilety na następne dwa :) Spektakl cudowny, inne w porównaniu z nim wypadają dość blado. Wspaniała muzyka (początek drugiego aktu i "Róże na śniegu", ach...)
Co sądzicie o aktorach? Kto według Was lepiej wypada w roli Francesca- Dziedzic czy Kocurek?

Aktorzy

jak dla mnie ZDECYDOWANIE Kocurek!!!

ŻENADA

Współczuję tym wszystkim ,świetnym skądinąd, aktorom, że muszą grać w takiej ramocie. Toż to pisanina, która nie przedstawia żadnej wartości literackiej. Ale owszem temat zobowiązuje- pełna widownia, sami księża, całe autobusy ze wszystkich pomorskich parafii - bilety zabukowane 3 miesiące naprzód. Wstyd, że ten Teatr tylko w taki sposób chce sobie zapewnić widzów. Szkoda słów.

Ktosiu,

tak się składa, że widziałam w tym teatrze naprawdę wielkie spektakle ("West Side Story", "Les Miserables", "Hair", "Evita", "Skrzypek na dachu", z tych ostatnich - "Fame"). Przy tym wszystkim "Francesco" to, powtórzę raz jeszcze: DNO! (w aspekcie libretta, muzyki, scenografii i choreografii).
Masz rację - od paru ładnych lat lepiej siedzieć w domu niż bywać w Muzycznym. Jednak jak to mówią "stara miłośc nie rdzewieje" - coś mnie podkusiło wybrać się na "Francesco" i żałuję. Ten spektakl jest na poziomie jasełek z przy-parafialnego amatorskiego kółka teatralnego. Szkoda pracy tych wszystkich ludzi, którzy muszą w tym występować.

jak dla Pani "Fame" jest wielkim spektaklem i wymienia go Pani w jednym szeregu np. ze "Skrzypkiem " czy "Hair" to istotnie nie mamy o czym dyskutowac...rozumiem ze sie nie podobalo.pozdrawiam
MNIE SIE BARDZO PODOBA.

Do bywalczyni

A moze by tak "bywalczyni sama zagrała,nauczyła sie pokaźnego tekstu i muzyki,a potem czekała na miążdżącą krytykę wszystkiego i wszystkich.Jakieie to polskie,typowo polskie az do bółu:krytykować,wytykać,wywyższac się....Cóż idą Święta,czas przebaczania......Bąźdzmy ludzcy i wyrozumiali ,choćby dla cudzej pracy. A bywalczyni niech już nie bywa, orócz domu swego.Dla niej i dla innych tak będzie najlepiej.

respect!!

Do Żenady: A wiesz człowieku kim był Francesco?! Sama nazwa spektaklu sugeruje, ze nie będzie to nic specjalnie "literackiego"; no chyba, że weźmiemy pod uwagę życiorys św. Franciszka... Uważam, że przedstawienie było w dechę!=D Ach... Ten Kocurek;) Pozdrawiam!

respect!!

Do Żenady: A wiesz człowieku kim był Francesco?! Sama nazwa spektaklu sugeruje, ze nie będzie to nic specjalnie "literackiego"; no chyba, że weźmiemy pod uwagę życiorys św. Franciszka... Uważam, że przedstawienie było w dechę!=D Ach... Ten Kocurek;) Pozdrawiam!

Do Źenady

Mowisz,że na widowni sami księża? Szkoda,ze nie widziałam ani jednego.Wartałoby zapytać,czemu Kościół tak bardzo odszedł od reguły Sw.Franciszka.? Może POWINNO się zorganizować specjalne spektakle dla niektórych księży?.Na szacunek bliźniego swego nigdy nie jest za późno.

Do Bywalczyni

Zapraszam na obejrzenie parafialnych lub szkolnych jasełek! Sokro nie wdzisz różnicy m. "Francescem" a jasełkami.....Jeśli tak się wynudziłas w teatrze, idź na bardziej ludyczne przedstawionko, może za dużo ambitnych rzeczy się naoglądałas i uwierzyłąś w swój gust. Cóż"de gustubus non disputandum est".......

Do wszystkich

Najpierw zobaczcie, to inny spektakl, dziś nikogo na miarę Francesca by się nie znalazło.Za dużo mamy, za dużo posiadamy, chcemy jeszcze więcej. Przechodzimy obojętnie wobec prawdziwej biedy, a użalamy się nad zdegenerowanym alkoholikiem. Tematyka spektaklu to prawdziwa, dawno zapomniana reguła chrześcjaństwa.Warto się zastanowić, w czasach gdy nawet Boże Narodzenie sie skomercjalizowalo

hmm

Na musicalu jeszcze nie bylem, ale co do postu w sprawie reguly. Kosciol od niej nie odszedl,a dla jasnosci jest regula zakonna i zagromadzenia ktor obraly ja za wzor wciaz jej przestrzegaja. Kazdy ma wolny wybor, Kosciol daje wiec spelnienie wszystkim.

Chciałbym podzielić się moją opinią na temat spektaklu,jest to opinia jak każda inna i każdy ma prawo do swojej.Moim zdaniem spektakl jest piękny i wzruszający od muzyki po oświetlenie i ćwierkające ptaszki:)Pobudza do refleksji a jest to jakaś miara sztuki.Nie jest to spektakl dla wszystkich,jeśli ktoś nie szuka w teatrze refleksji i pięknej lirycznej muzyki tylko fajnej wesołej rozrywki(co nie jest złe,dla każdego coś dobrego!!!)i wartkiej akcji nie powinien tracić pieniędzy.Do twórców tylko tyle że różnorodność opinji wynika z tego że spektakl jest jakiś,że prowokuje a to już coś.GRATULUJE I WIELKIE DZIEKI DZIEKI DZIEKI!!!

Brawo!

Świetna opinia

Rewelacja!

Pomogłeś mi nieziemsko!

Francesco a opinie

Spektakl przepiekny, lecz widze ze nie zostal zrozumiany do konca np. przez bywalczyni. Moze bywalczyni jak mowi ze nie jest to dobre przedstawienie i wymienia w czolowce Hair nie wie ze rezyser jest ten sam. Jedyny w swoim rodzaju Wojtek Kościelniak. Nie wiem ile ma pani lat chociaz z opini wnioskuje ze nie wiecej niz 17, co byc moze jest przyczyna pani potencjalnej niewiedzy. Proponuje by poszla pani do teatru jeszcze raz i probowala skupic się. Chociaż troszeczke i wsłuchać się w tekst a nie szukać tzw. show. Bez wyrazów szacunku.

ja też polecam

ja też polecam - jest świetna!

nieprawda!

nieprawda - bardzo fajny spektakl!

Francesco

Tematem spektaklu jest postać świętego Franciszka z Asyżu. Scenariusz (w całości śpiewany) opowiada o życiu świętego. Jednak narracja jest tak poprowadzona, by głównym tematem była opowieść o człowieku i sensie jego istnienia... Beztroski młody człowiek zaczyna poszukiwać zasad wyższego porządku. Znajduje naśladowców, zyskuje aprobatę władz kościelnych, w końcu musi zmierzyć się ze ...
Przejdź do spektaklu.
do góry