Widok

Gdzie kupujecie indyjskie przyprawy?

Jak w temacie :)

Chciałabym spróbować zrobić jakieś dania. Szukałam w hiperach przypraw/ziół i raczej jest z tym problem. Nigdzie nie widziałam np. Garam Masali, kozieradki, czarnuszki.

W domu mam tylko ziarna kolendry, mielony imbir i kardamon, cynamon, kumin, kurkumę, gałkę muszkatołową, cząber.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusiu ja kupuję u nich:http://www.przyprawyswiata.pl/
Moja kolezanka kupuje takie przyprawy na rynku na Elblaskiej ale mysle ze na kazdym targowisku sa stoiska z tymi przyprawami:)
dzięki za namiary :)

Emilia - może masz jakieś fajne, sprawdzone przepisy?
Nic szczególnego - kawałki kurczaka podsmażam na patelni i przyprawiam tandori masala lub garam masala lub harisą. Do tego kuskus/ryż - też przyprawiam wyżej wymienionymi, dodaję kurkumy albo curry.
Na pewno w necie znajdziesz coś ciekawszego:-)
znalazłam taki ciekawy przepis na kormę z kurczakiem :) o tyle "inna", że ze zwykłym mlekiem i słodką śmietanką :] (a nie kokosowymi)
i bez migdałów, orzechów itd. :) http://kobietydogarow.wordpress.com/2012/10/29/kuchnia-indyjska-chicken-korma/
mam zamiar ją wypróbować :] może nawet dzisiaj :)
no właśnie ja nie mogę przekonać się do tego mleka kokosowego. Nie lubię kokosa ani wiórków kokosowych. Ciekawa jestem, czy ono ma taki kokosowy posmak i czy potrawy też?
Daj znać, jak wyszło:-)
Wyszło zajepyszne ;) trochę zmieniłam przepis - dodałam oleju kokosowego (i masło klarowane) i wiórki(ok łyżki), imbir miałam suszony :) chilli dałam odrobinkę, żeby Gabryś mógł jeść :) za to więcej soli i trochę cukru na przełamanie smaku ;) i o dziwo ten sos moje Dziecię jadło!
I zamiast główki czosnku dałam 3 wielkie ząbki :)
hmm, to chyba się skuszę któregoś dnia:-)
Mąż po zjedzeniu 3 naanów i miseczki sosu stwierdził, że "maaaaało" ;) (chwilę wcześniej zjadł jakieś 300ml kapuśniaku ze świeżej kapusty ;))

... "ale to było taaaakie dobre" ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to dzisiaj robię podwójną ilość chicken korma ;) na dwa dni :]
mozna gdzies stacjonarnie kupic te przyprawy?
Dzisiaj akurat będę robić kormę ;)

W styczniu miało powrócić po kilkutygodniowej nieobecności super hiper stoisko z mega ilością przypraw i ziół ;) ostatnio stali w Galerii Przymorze przy wejściu od strony Decathlonu.
Zapytam później Męża czy już jest - wczoraj tamtędy wchodził do galerii ;)
Agusiu byłam tam w zeszły czwartek i stoisko było, Pani mówiła że przez weekend będzie, a potem to nie wiem kiedy, Pani na wędlinach mówiła że raz w miesiącu tam będa. Takie wielkie stoisko z tymi przyprawami jest na rynku na Elbląskiej w poniedziałki i czwartki:)
Polecam przyprawy naturalne orientalne dobrej jakości, duży wybór
http://www.swiatprzypraw.com.pl/
Ten kto mnie zna, wie ,że nie gotuję :-)
Za to niespodzianką dla mojego męża było przywiezienie
masli i ryżu z 3 ostrymi sosami z knajpy w Lecreku.
Niestety musiałam potem mu powiedzieć
skąd te specjały.
Naprawdę można się świetnie najeść i to za
dość małe pieniądze
BAJKOWO ,przebrania, zabawa i rozrywka dla dzieci i dorosłych.
Pilotów 3 ,Gdańsk-Zaspa , www.jolka-fasolka.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja kupuję przyprawy z internetu są dużo tańsze, zdrowsze,bardziej aromatyczne i większe gramatury. Na dodatek w marketach większość przypraw to sama chemia. Wolę zamówić taniej i to przyprawy bez glutaminianu ostatnio zamawiam z http://www.sklep-vitality.pl/39-przyprawy
Galeria Przymorze market dział kuchni świata rozmaitości z różnych regionów może ilość nie powala na kolana ale można wybierać i gotować .Galeria Baltycka Kuchnie Świata tutaj nawet chlebki naan kupisz ,często jest na nie promocja .
"Kobieta jest to przysmak Bogów, byle go diabeł nie przyprawił."
takie przyprawy najtaniej kupuje się na allegro u gościa "Skworcu" - ma świeże i tanie, szybka wysyłka, różnorodny towar, biorę od niego od kilku lat i nigdy się nie zawiodłam
Na stronie solny sklep.pl możesz znaleźć super sól , jest to czarna sól indyjska Kala-Namk. Ta sól to podstawa kuchni indyjskiej . Polecam!!!
Ja bym sprawdziła tutaj Tir-kon Ja kupuje u nich różne dziwne przyprawy, nie wszystko mogą mieć na stronie, ale przedzwonić zawsze można.
Chyba ta firma Karolina nie ma właśnie. Też mi koleżanka o nich wspominała ale jeszcze nic nie brałam. Za to podobno Tir-kon ma świetne przyprawy do zup jakby kto pytał :)

Inne tematy z forum Kulinaria

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

do góry