Widok

Gdzie należy zmienić dane osobowe po ślubie, aby rejestrując sie do lekarzy...

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam.

Chciałabym się dowiedzieć, gdzie należy zmienić dane osobowe, aby rejestrując się u lekarzy, w systemie było inne nazwisko?

Po ślubie, u mnie w przychodni normalnie zmieniłam, zapisali w karcie, ale kiedy rejestruje się gdzieś indziej, pytają np. o pesel, to w systemie jest panieńskie nazwisko.

Np. parę dni temu rejestrowałam się telefonicznie na badanie, gdzie indziej niż przychodnia, pierwszy raz się tam rejestrowałam, więc karty jeszcze tam nie miałam, recepcjonistka pytała o pesel, o imię i nazwisko chyba się nie pytała, nie wiem, jakby się pytała to by obecne nazwisko zapisała. Zarejestrowałam się. Następnego dnia zadzwoniłam, bo chciałam zmienić termin, recepcjonistka pyta na kiedy jestem zapisana, pyta o nazwisko, mówię jej, a ona że nie jestem zapisana na ten termin, i wtedy pyta o pesel, o inne dane. I wtedy właśnie dowiedziałam się że byłam zapisana na panieńskie nazwisko, a tego na pewno nie podawałam.

Kiedyś jak gdzieś się rejestrowałam telefonicznie, to zawsze pytali o nazwisko, pesel, i nie było problemu, jak osobiście się rejestrowałam to też zawsze dobrze było. A tam, jak telefonicznie się rejestrowałam to chyba tylko o pesel się zapytała i było stare nazwisko, wiec gdzieś w systemie jestem pod panieńskim nazwiskiem.
Gdzie to można zmienić?
Wszędzie osobiście jeździć i zmieniać, czy w jakimś jednym miejscu, aby w systemie było prawidłowo?

Dodam że jestem już 4 lata po ślubie, i wydawało mi się że wszędzie pozmieniałam swoje dane, ale może właśnie to przeoczyłam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co to za przychodnie gdzie mają stare dane? Jak państwowe to może w zusie albo NFZ, a tak to chyba musisz po prostu wszędzie pozmieniac, bo nie ma jednego wspólnego systemu z baza danych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tego co wiem wystarczy, że Pani w rejestracji wpisze Twoje nowe dane. W ZUSie dane podaje pracodawca, a do NFZ nie składa się żadnych papierów, wszystko idzie po zmianie danych w przychodni.
U mnie nie było problemu raz przed wizyta podałam nowe dane i od tej pory wszystko jest ok.
Radzę jeszcze raz spróbować zmienić dane w przychodni.
A i jeszcze tylko wspomnę, że po peselu w Ewusiu będą juz nowe dane ale w miejscach, w których wcześniej się leczyłaś już nie koniecznie. Wynika to z faktu,że każda przychodnia ma swój wewnętrzny program, który nie aktualizuje danych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a moze nie jesteś wypisana w Zusie od rodziców? ja tak miałam, ale za kazdym razem mnie przyjmowali, tylko dłużej to trwa zanim ustalą czy faktycznie ty to ty.
ja po ślubie zgłosiłam zmianę nazwiska u pracodawcy on wysłał to do ZUS-u a w przychodni pytali czy przypadkiem nie zmieniłam nazwiska bo im krata z peselem sie nie zgadza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zmienialam u pracodawcy i to on martwil sie reszta. sama musialam zmienic tylko w lux-medzie, bo tam lecze sie prywatnie. sprawdz, czy aby na pewno nie leczylas sie wczesniej w tej przychodni. jesli nie, mysle, ze wystarczy, jak wyslesz skan dowodu osobistego.
W tej przychodni się nigdy nie leczyłam, no chyba że jedynie jako maleńkie dziecko, ponad 25 lat temu, ale nic mi o tym nie wiadomo.

Dziś specjalnie przegrzebałam wszystkie papierki z ZUSu, jakie mi przysyłali, i tam jest normalnie, moje aktualne nazwisko.

A w razie czego, jak będę się gdzieś rejestrować, to wiem żeby podać nazwisko, gdyby się sami nie zapytali.
Po prostu byłam zdziwiona że stare nazwisko było.

Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam :)
Też się właśnie zastanawiam. Mam skierowanie do poradni jeszcze na stare nazwisko, a dowód już nowy. Mam nadzieję, że nie będą robili problemów.. Na wszelki wypadek pójdę wcześniej :P

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

krzywe ząbki (24 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

do góry