Widok

Gdzie rodzić?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam,
Od roku jestem mieszkanką Banina, wcześniej mieszkałam w innym województwie, a niedługo będę po raz pierwszy mamą. Chciałabym się dowiedzieć o opinie mam rodzących w szpitalach w Trójmieście bądź okolicach. Bardzo dużo czytałam na ten temat i powiem szczerze, że jestem trochę przerażona opiniami na temat porodówki na Zaspie i klinicznej. A co sądzicie o porodówce w Kartuzach? Bardzo proszę o opinie i pomoc, bo nawet nie mam kogo wypytać.

Pomóżcie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym jednak była za kliniczną. zależy co dla ciebie jest ważne. Dla mnie znieczulenie i to,że mąż może odwiedzać, a nie być-za szybką itd.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
polecam Zaspę !! miałam tam 2 cesarki w ciągu 4 lat, najważniejsze dla mnie było nie to że mają najlepszy oddział neonatologiczny tu na Pomorzu !!
Uwierz, nie ważne czy mąż będzie 10 godz dziennie z tobą i dzieckiem, czy na śniadanie zjesz kanapkę czy parówkę, czy pielęgniarka odpowie dzień dobry, po 3 dniach i tak wyjdziesz ze szpitala - to nie hotel - przeżyjesz naprawdę !!
A gdyby coś się zadziało... Twoje dziecko ma mega fachową opiekę ! dlatego ZASPA
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7
Dla jednych nieważne, dla innych bardzo - nie każdego wypuszczają ze szpitala po 3 dniach.
Moje 2 koleżanki rodziły w Kartuzach - polecają.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dla mnie akurat najmniej ważne było, czy szpital ma oddział neonatologiczny. To nie średniowiecze, w każdym szpitalu jest neonatolog i inkubatory, więc jeśli ciąża przebiega prawidłowo, jest donoszona i żadne USG nie wykryło wad płodu, to prawdopodobieństwo, że dziecko urodzi się w takim złym stanie, że będzie potrzebowało aż oiomu noworodkowego z Zaspy jest takie samo, jak wygrana w totolotka.
Dla mnie akurat najważniejsze było, żeby przy sale położnic były małe i żeby były łazienki przy pokojach (niestety w Gdańsku tego luksusu nie uświadczysz). I niestety miałam czuja, bo po porodzie byłam w takim złym stanie, że do łazienki na korytarzu bym nie doszła. Za to dziecko urodziło się zdrowe i żadna "mega fachowa opieka" nie była potrzebna.
Zastanów się więc, jakie masz priorytety. Weź też pod uwagę korki, bo jak zaczniesz rodzić w godzinach porannego szczytu, to dojazd z Banina na Zaspę czy Kliniczną trochę potrwa, a skurcze w samochodzie to nic przyjemnego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
bez przesady poród trochę trwa, przeszłam dwa i obydwa trwały dobrych kilka godzin, nie spieszyłam się do szpitala, czekałam i też zdążyłam. Z Banina to wszędzie podobne odległości mniej więcej. Sama jestem z Banina właśnie i do kartuz to już spory kawałek, średnie drogi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie chodzi mi o to, czy zdąży czy nie zdąży do szpitala, tylko o sam fakt, że znoszenie skurczy w samochodzie jest jeszcze bardziej dokuczliwe niż poza. Sama jechałam do szpitala w nocy, złapały mnie w samochodzie tylko 2 skurcze i były mega irytujące, więc gdybym miała jakikolwiek wybór to wolałabym uniknąć np. godzinnego stania w korku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja miałam dwa cc w szpitalu w Redłowie, ostatnie 8 m-cy temu. Opieka przed i poporodowa jak dla mnie super, położne i lekarze też ok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję za wszystkie komentarze. Zostało mi już mało czasu mam nadzieję, że mi się jakoś rozjaśni w głowie :) Mam jeszcze pytanie: czy po wyznaczonym terminie porodu musze zadzwonić do danego szpitala z informacją ze chciałabym być przyjęta na oddział?
nigdzie nie dzwonisz, no chyba że chcesz wiedzieć czy mają miejsca, ale przy dużym obłożeniu to w trakcie Twojej rozmowy mogą już kogoś przyjąć. Nie wiem jakie jest obłożenie teraz w szpitalach, jak ja rodziłam był jakiś wysyp ;)
image
Jak ja rodziłam też był wysyp... Zamiast na położniczym, leżałam z dzieckiem (po cc) na patologii ciąży, było za mało miejsc. Efekt był taki, że na 3 dobę nas wypisali, a w 5 dobie byliśmy u lekarza z infekcją u maluszka (przywiezioną ze szpitala...).
Hej mała mi tutaj masz mój uśpiony topik może jeszcze on coś Tobie podpowie :-)

http://forum.trojmiasto.pl/Gdzie-rodzic-w-Gdansku-t633244,1,16.html
z całego serca mogę polecić wejherowo :) rodziłam w lipcu.
A czy gdzieś w Trójmieście i okolicach w II fazie porodu można przyjąć dowolną pozycję? Czy wszędzie kładą na łóżko?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

szkoła podstawowa nr 24 we Wrzeszczu - poproszę o opinie (21 odpowiedzi)

szkoła znajduje się przy ul .Lilli Wenedy, muszę zapisać córkę i szukam opinii o tej szkole.

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Niania u was w domu- pytania (26 odpowiedzi)

Witam ,jestem nianią z małym stażem opiekuńczym .Mam kilka pytań do mam które mają opiekunki w...

do góry