Widok

Gdzie w Gdyni bezproblemu daja chrzest bez s.kościelnego??

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej,
szukam kosciola gdzie nie robia problemow przy chrzcie dziecka kiedy rodzice nie majaslubu koscielnego. Moze ktos sie orientuje ??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
na zielonej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wznawiam wątek, gdyż jestem aktualnie na etapie przygotowań do chrzczenia swojego dziecka. Żyjemy w tzw. związku nieformalnym i mamy z tego powodu problemy związane z możliwością ochrzczenia dziecka. Nie jestem w stanie pojąć jak można karać dziecko za błedy jego rodziców!!!!! Pytanie w każdym z kościołów (4) brzmiało - a jaki jest powód że nie macie ślubu? W św. Brygidzie ksiądz poinformował nas że za jedyne 500zł (tzw. co łaska) będziemy mieli ślub a potem spokojnie możemy chrzcić do woli. Na Suchaninie miałam, jako matka odbyć rozmowę umoralniającą z proboszczem. Pani w biurze parafialnym patrzyła na mnie jak na odszczepieńca, że niby w tej parafii nie ma zwązków nieformalnych. Po wielu perypetiach, w końcu trafiłam na piątą z kolei normalną parafię na Jasieniu i wyrozumiałych ludzi. Nasz związek nie jest przeszkodą w udzieleniu sakramentu niewinnemu dziecku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
u maksymiliana na witominie nie robią żadnych problemów. zalezało mi na kameralnej uroczystości tylko dla rodziny i takie chrzciny mieliśmy. my nie mamy ślubu, w dodatku chrzestna też bez ślubu kościelnego.
Czy ktoś się orientuje jak jest na Płycie Redłowskiej? czy robią problem z chrztem bez ślubu?
w Mikołaju na chylonskiej ja nie mialam problemu bedac tylko po cywilnym.
image
image
Ja miałam wczoraj kolędę wiec się o chrzest od razu zapytała czy nie będzie problemu bo nie mamy ślubu kościelnego i ksiądz powiedział, ze nie ma problemu. Parafia Chrystusa Dobrego Pasterza na Cisowej
image
image
na Obłużu w Boboli też nie robią żadnych problemów, za poprzedniego proboszcza były jakieś dziwne gadki, ale za opłatą dało się wszystko załatwić, teraz jest nowy super proboszcz i nie ma problemów.
Chrzestni i rodzice muszą mieć kartki od spowiedzi i zaśw. ze swojej parafii że nie ma przeciwskazań. Dzień wcześniej jest msza wieczorna ze spowiedzią, a po mszy jest 30-minutowe spotkanie rodziców i chrzestnych (jak da radę fajnie jak są wszyscy, ale niekoniecznie, tam gadaja głównie kiedy co się mówi, kiedy się podchodzi, w jakiej kolejności, także dobrze być żeby sie nie zakręcić)
Daria, ale jesteście po ślubie czy konkubinat jak ja:)
zróbcie chrzest nad rzeką abo na łące ...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jana Chrzciciela w gdyni przy ul chylońskiej (na wysokości dworca skm chylonia).
Zero problemu, nikt nawet tematu nie poruszał.
Nie wiem na ile aktualne te wszystkie dane, bo gdziekolwiek ja nie szukałam, tam i tak musiałam przedstawić zgodę z własnej parafii.
Tego jakby nie dało się obejść.
Sajwer, zgodę chyba zawsze trzeba przedstawić jak nie chrzci się w swojej parafii, ale akurat u nas ze zgodą nie było problemu tylko z inna parafia gdzie i tak nie chcieli udzielić chrztu ...
To zgodę wam dali a ochrzcić już nie mogą? Dziwne. Jak szukałam to wszędzie chcieli zgody i gdy wrzeszcie się udało, to już nie było w mojej parafii odpowiednich terminów. Dlatego szukałam gdzie indziej.
Rozumiem że namiary w Gdańsku cię nie interesują?
a po co dziecku chrzest ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie rozumiem,a po co chrzciEi dzieci,jak nie macie zamiaru brac slubu koscielnego?U mnie byl problem finansowu, bo nie stac bylo nas na slub.ksiadz na koledzie pytajac o chrzest, sam zaproponowal ze udzieli nam slubu z chrztem za darno. moze warto zastanowic sie, czy jest sens chrzic dziecko, jesli i tak nie zamirzamy wycowywac dziecka na katolika.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6
a kto powiedział, że osoby żyjące w konkubinacie czy bez ślubu kościelnego zamierzają wychowywać swoje dzieci nie po chrześcijańsku? osobiście nie zamierzam brać ślubu, ale dziecko powinno zostać ochrzczone i mam zamiar wychowywac w wierze katolickiem, a dalej jaką drogę, wiarę wybierze to będzie już jego decyzja...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7
Każdy kto czuje potrzebę ochrzczenia dziecka czy siebie powinien mieć taką możliwość. Nie rozumiem dlaczego mam zaspokajać nakaz kościoła do zawierania ślubu kościelnego?
Ochrzczono mnie - więc to samo chcę dać mojemu dziecku.
A co to jest katolicyzm? Już wyjaśniam.... 42 lata temu gdy zmarł mój braciszek dzień po swoim urodzeniu, ksiądz proboszcz z Pruszcza Gdańskiego robił problem z pochówkiem bo dziecko NIE BYŁO OCHRZCZONE..... macie jakieś pytania ?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
i bardzo słusznie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja jestem przeciwna udzielaniu sakramentów ot tak, "na żądanie".
Bowiem często jedyną motywacją chrztu, I komunii czy ślubu jest piękna oprawa w jakiej się te uroczystości odbywają, a nie potrzeba duchowa.
Przykre to.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
głupie hipokrytki jestescie babsztyle i tyle!!!!! jeżeli narzekacie na KK to wara od niego chrzcić w hipermarkecie, żałosne
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum Grabówek

Muza musi grać. (3002 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

do góry