Widok

Gdzie w Trójmieście na: ŻEBERKA

Opinie do artykułu: Gdzie w Trójmieście na: ŻEBERKA.

Gdzie w Trójmieście najlepiej podają nasze ulubione danie? My będziemy sprawdzać i regularnie opisywać wybrane lokale i ich pomysły na serwowanie. W tym tygodniu - ŻEBERKA. Zajadają się nimi równie chętnie w Stanach, jak i nad Wisłą. Można je pałaszować bez skrępowania nawet palcami - ułatwiają to odsłonięte kości w dobrze przyrządzonej porcji. To jedna z najpopularniejszych restauracyjnych potraw. Za dwa tygodnie w czwartek ocenimy serwowany w Trójmieście TATAR ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Absolutnie nie chce się mądrzyć,a le moim zdaniem dobre żeberka powinny byc chude i najpierw ugotowane. Nie wiem czy w bulionie czy tylko z dodatkiem soli i piperzu. W każdym razie jesli takie żeberka zanużymy w sosie, takim czy innym to one bedą kruche i miękkie. Każde inne - pieczone- są smaczne zaraz po upieczeniu. Siła rzeczy, w knajpie sa odgrzewane, a to sprawia, że już będą twarde.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a SET ?

Jak się mieni ktoś najlepszymi żeberkami, to warto chyba sprawdzić, coby potwierdzić, bądź obalić pyszne zapowiedzi.
Ja w SECIE byłem i mi smakowało, ale Redaktor nie pofatygował się :)
Ceny nie pamiętam, ale porcja mniejsza z dwóch opcji jest naprawdę spora. I tą polecam:)

Tragedia w Star Texan

Najgorsze żeberka jakie jadłem, suche jak wiór i zamarynowane w gorzkiej czekoladze fuj.

zgadzam się!

dodałbym do tej listy jeszcze zeberka z browaru miejskiego w sopocie

No, wreszcie ktoś podziela moją opinię :)

Star Texan

Tylko i wyłącznie w Star Texan w Sopocie, nigdzie nie jadłem lepszych, a w wielu miejscach próbowałem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

E tam. Oba sposoby podziału mają swój określony cel i oba mogą być smaczne, zależy kto czego poszukuje. Z winem podobnie, warto mieć pojęcie czym różni się Cava Semi Seco od Cavy Extra Brut (żeby gęby nie wykręciło - jednym od braku słodyczy, drugim od jej nadmiaru), oraz np. na ogół doskonałe Carmenere od na ogół beznadziejnej młodej Rioja Joven. To jest wiedza, a nie filozofia. Można próbować się oszukiwać, że zapamiętywanie tego jest bezużyteczne, ale podobnie zapewne sądzą mierni uczniowie na lekcji matematyki w gimnazjum. Zresztą, zależy od potrzeb konkretnej osoby. Dla mnie podstawowa wiedza o kuchni, mięsie, winie jest po prostu ciekawa. A np. nie mam pojęcia i nie zamierzam mieć w kwestii telefonów komórkowych, modeli, systemów, różnic między nimi.

Żeberka można podzielić na 2 sposoby

1) smaczne
2) niesmaczne
Doceniając umiejętność zapamiętywania rzeczy bezużytecznych przedmówców uważam że to nie ma znaczenia.
Tak jak z winem...próbowałem kiedyś "wkręcić" się w te wszystkie szczepy,nazwy itd. aż zdałem sobie sprawę że to tylko snobizm,bo wino może być
1) dobre
2) niedobre
a filozofię zostawmy filozofom.

Bardzo dobre żeberka

Nie jestem fanem żeberek ( więcej kości niż mięsa ) ale w zeszłym tygodniu jadłem je w restauracji Hotelu Otomin , porcja spora myśle ze ponad 1/2 kg z kapustą zapiekaną.
Były dobre , polecam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Żeberka domowe

Bardzo lubię żebra BBQ lub, jeszcze lepiej, w sosie bourbonowym a'la Jack Daniels, ale istnieje jeszcze druga strona żeberek - ta domowa. Podam przepis na żeberka z mojego rodzinnego domu. Ciężka to potrawa, tłusta, ale dla mnie jeden ze smaków młodości.
Wybrać żeberka mięsiste (baby back ribs), obsmażyć na oliwce, a potem dusić do miękkości w garnku, zaprawiając sowicie majerankiem i dodając nieco miąższu chlebowego, a pod koniec dodając skórki z chleba, tak by zachowały swoją formę w momencie serwowania. Do tego domowe "sztywne" puree ziemniaczane (koniecznie polane tym sosem z majerankiem i skrókami chlebowymi) i kiszony ogórek pokrojony na cienkie plasterki. Sos robi tu główną robotę, ale danie wyłącznie dla tych, którzy lubią majeranek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mądrze prawisz, w Polsce tego się zupełnie nie rozróżnia

ale w USA już tak. Domyślam się, że te pierwsze, które wymieniłeś, to spare ribs - tłuste, mniej mięsa, ale za to bardziej aromatyczne (aromat mięsa bierze się z tłuszczu). Z kolei te drugie, bardziej mięsiste, od kręgosłupa, to baby back ribs.

Gdybys dobrze to przeczytał

To wiedział byś ze autor poszedł do dobrych restauracji z serwisem, a nie do baru. Chciałbyś żeberka za 5$ to goń do riwiery... tam masz 100g/2,95zł :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak szukali dobrych zeberek a nie zobaczyli co proponuje restauracja SET "Prawdopodobnie najlepsze zeberka w trojmiescie" Jadlem i bardzo mi smakowaly dobra cena. Mieso miekkie nie suche elegancko odchodzi od kosci sosik rewelacja... Polecam!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

nalepsze żeberka w El Grand przy Chrzanowskiego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Buahahahahaha do właściciela? VAT i dochodowy to już 1/4 kwoty Dania, nie wspomnę o reszcie. Jak właściciel ma z 10% tego to będzie dobrze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadza się nie jesteśmy przez debili jak ty! Na każdym kroku jesteśmy dymani a ty się cieszysz. Co za warmiński kmiot.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Żeberka

Pueblo w Gdansku naprawdę spore żeberka z dodatkami z grilla z niecałe 40 zł pyszne. W pobitych garach ostatnio dostałem kości masakra i piwo w ciepłej szklance. A polskie żeberka a nie bbq to tylko w Kmarze na Żabiance za niecałe 20 zł z sosikim ziemniakami i buraczkami na ciepło. Tylko tam panie jakieś markotne

Tylko i zawsze Classicrestaurant Oliwa !!!
do góry