Widok
Gdzie w Trójmiescie prawdziwy chleb?
Jak w temacie. Gdzie w Trójmieście można kupić prawdziwy chleb żytni na zakwasie; bez sztucznych dodatków, przede wszystkim w 100% z mąki żytniej razowej, a nie z domieszką pszennej, a także bez karmelu, kminku i słodu służących jego zaciemnianiu? W poszukiwaniu takiego chleba odwiedziłam kilka "renomowanych" piekarni, w których sprzedawano pseudo - razowe chleby.
Może ktoś z was zna się na chlebie i wie, gdzie można taki nabyć, może z jakichś piekarni swojskich; kurpiowskich, lub kaszubskich, z rynku, czy jakichś małych stoisk, ewentualnie osób prywatnych.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Może ktoś z was zna się na chlebie i wie, gdzie można taki nabyć, może z jakichś piekarni swojskich; kurpiowskich, lub kaszubskich, z rynku, czy jakichś małych stoisk, ewentualnie osób prywatnych.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
ten w Rumi wcale nie jest taki pyszny i nie wiem czemu tam takie kolejki jadłam już chyba wszystkie, a na pewno połowę i żaden nie trzyma dłuzej jak 2dni i to mnie we wszystkich chlebach wnerwia bo prawdziwy domowy dobry chleb to powinien spokojnie wytrzymać kilka dni lezenia.
pyszny chleb jadłam w szymbarku tam było napisane, że piekarnia z żukowa jest.
pyszny chleb jadłam w szymbarku tam było napisane, że piekarnia z żukowa jest.
A bułki to na czym się piecze?.
Przepis na chleb żytni razowy
Do słoika dajemy mąkę żytnią 2 łyżki i 2 łyżki wody mieszamy i zostawiamy na 24 h . Powinno zacząć nam pracować zacznie się fermentacji . Po 24 h dodajemy znów 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. Ta czynność powtórzyć 5 razy na 6 dzień odstawiamy z 2 łyżki kwasu i dodajemy 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki. To mamy na następny chlebek. A do reszty dodajemy ok pół łyżeczki soli , i, wodę połowę szklanki i mąki ok szklanki ,aby ciasto było
Przepis na chleb żytni razowy
Do słoika dajemy mąkę żytnią 2 łyżki i 2 łyżki wody mieszamy i zostawiamy na 24 h . Powinno zacząć nam pracować zacznie się fermentacji . Po 24 h dodajemy znów 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. Ta czynność powtórzyć 5 razy na 6 dzień odstawiamy z 2 łyżki kwasu i dodajemy 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki. To mamy na następny chlebek. A do reszty dodajemy ok pół łyżeczki soli , i, wodę połowę szklanki i mąki ok szklanki ,aby ciasto było