Widok

Gdzie wyrzucić przeterminowane leki?

Opinie do artykułu: Gdzie wyrzucić przeterminowane leki?.

Przeterminowane lub częściowo wykorzystane leki należy wyrzucić do specjalnie przystosowanych pojemników. W Trójmieście znajdziemy je w blisko 200 aptekach. Czasem ustawione są w widocznym miejscu, a czasem na zapleczu apteki.Leki to odpady niebezpieczne, dlatego nie powinno się spłukiwać ich w zlewie, czy wyrzucać razem z odpadami komunalnymi do śmietników. Dlaczego?- Po pierwsze, istnieje niebezpieczeństwo, że zbyt łatwy dostęp będą miały do nich zwierzęta lub dzieci, które zachęcone ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najwazniejszy w recyklingu lekarstw najwazniejszy jest pierwszy etap, czyli zakupy. Polacy, nie kupujcie tak wielu medykamentow! Obecnie w naszym kraju jest jakas histeria kupowania lekarstw i ich reklamowania!
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 3

Polacy tyle lekarstw kupują

bo muszą mieć na wszystko tabletkę: na s****ie, na spanie, na brak spania, na brak s****ia, na niewygodne łóżko, na kłótnie z teściową, na zakwaszenie organizmu, na seks, na umiejętność rozmowy, na włosy, na paznokcie - najlepiej oddzielne. I co rano cała garść na uśmiech, na schudnięcie, na łamanie w kolanie. A to SKS już niestety i skutki mc diety
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

A rutynoskorbin

w ilości 60 tabsów na dzień
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

do klopa

Do klopa buhaha
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wyrzucić do śmietnika

I, do ciężkiej anieli, nie zawracajcie mi już głowy z tymi śmieciami, za których wywóz płacę 40 zł za 2 osoby miesięcznie.

Tak jak z bateriami, ostatnio chciałem wyrzucić kilka sztuk 9V i w kolorowych pojemnikach na surowce wtórne nie znalazłem "kieszonki", a w internecie nie znalazłem żadnego punktu w okolicy, gdzie mógłbym je wyrzucić do dedykowanego kosza. Więc wyrzuciłem do kosza w domu, tak jak leki, i nadal tak będę robił.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 30

Baterie

W Biedronkach są kosze na baterie, w Tesco i w Leclerku też widziałam.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie pamiętam kiedy byłem w Biedronce, nie chodzę tam na zakupy, to dziadowskie sklepy. Tesco też nie. Leclerc jest OK, ale za daleko, nie będę jechał 14 km w jedną stronę... Szukałem przez internet w okolicy - ale nie było żadnego punktu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

paracetamol niezanieczyszcza srodowiska niema zadnych skutków ubocznych!! podobnie inne to

idiotyczna panika!!Nawet 90% lekarstw na receptę nic nie zanieczyszcza środowiska!!Moge zjeść skorbolamid czy rytinoskorbin nawet 10 lat przeterminowany i niebedzie zadcnych efektów ubocznych bo to ma działanie jak placebo!! W aptekach głównie sprzedaja nam placebo po wysokich cenach w dawkach które niezaszkodzą ale i niepomogą!! Lobbing firm farmaceutycznych ..A za Rutinoskorbin to powina firma producent kare płacić za okłamywanie klientów!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dokładnie!! Tak samo jak z tymi rtęciowymi świetówkami!!

Najlepiej było by zorganizować akcję i obrzucać politykierów i innych bank-sterów tymi "ekologicznymi" cudeńkami. Walić złodziei i system!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co z lekarstwami w płynie?

Do pojemnika w aptece się ich nie wrzuca. Od pani aptekarki usłyszałem, żeby wylewać do kanalizacji, bo ona ze swoimi aptecznymi też tak robi...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

"pani aptekarki"?

chyba sprzątaczki w aptece.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

no właśnie a co z tymi w płynie

moje dziecko dostało antybiotyk w płynie i co? To co zostało niezużyte mam wylać do zlewu????
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak najbardziej do zlewu, a butelka do szkła lub plastiku. Wszystkie płynne do kanalizacji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pani magister, Łosiu! Pani "aptekarka" :D :D :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Magister? Niby czemu?

Lekarz też magister, a nie mówię, że byłem u pani magister tylko u lekarki. Nie ma już takiego zawodu jak aptekarz?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Lekarz to lekarz, nie magister.

Lekarze nie piszą pracy magisterskiej, tylko zdają LEP (Lekarski Egzamin Państwowy), i posługują się tytułem zawodowym lekarza, równorzędnym z tytułem magistra.

Poza tym, w aptekach oprócz magistrów farmacji pracują też technicy farmaceutyczni (których jest więcej) i ludzie nie wiedząc z kim mają do czynienia też ich tytułują "magistrami".
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dobrze gadasz. I ego technika podbudowane.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

do mnie nikt nie mówi panie magistrze inżynierze to czemu niby do aptekarki mam mówić per pani magister?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tam oddaje do apteki razem z lekami w tabletkach i problemu nie mam

Jak do tej pory zawsze przyjmowali.

Leki w płynie

Skoro Domestos i inne żrące Krety wlewamy do kanalizacji, to chyba syrop, który nadaje się do wypicia przez człowieka, nie wpłynie na większą degradację środowiska.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie porównuj środków chemicznych typu kwasy/zasady itp do antybiotyków

to dwie różne grupy, różnie działające na środowisko i organizmy żywe

po to mam smietnik w domu!

Chcieli reformy? to teraz niecha zabieraja wszystko-Dosłownie wszystko -nawet radioaktywny uran
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tiaaa, Nie mam co robić tylko wciskać po kapsułce przez pół godziny

w aptece. Sporo leków jest w buteleczkach ;-/
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

W butelkach, lek wylewasz do zlewu, a butelkę tam gdzie inne butelki :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

gdzie ma ktos wyrzucic leki skoro mieszka np. w lesie 100 kilometrow od skupiska ludzi ?

dojazd gdzies z lasu do miasta i szukanie pojemnika dla osoby samotnej bez pieniedzy na bilet do miasta oddalonego 100 kilometrow w celu wyrzucenia przeterminowanych tabletek moze byc nie realny dla wielu ! i co wtedy ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 16

Jeśli mieszkasz w lesie "100km od skupiska ludzi"

(czyli chyba gdzieś na Syberii), oddychasz świeżym powietrzem, zjadasz to co upolujesz - to po co ci leki?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak mieszkasz w lesie to skąd masz leki, które miał byś wyrzucić? Trolowe myślenie 5-latka :).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja wyrzucam wszystko do mokrych.

I nie interesuje mnie co będzie za 100 lat.
Wtedy i nie już nie będzie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 31

no zobacz ilu nieśmiertelnych neguje ten wpis

żrą pewnie leki i stąd tyle wiary w nieśmiertelność
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

No to wasze zmartwienie :)

Nie moje :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

leki do smietnika i tak bede robił co to za panika nic niezanieczyszczają

paracetamol straszny szkodnik środowiska śmiechu warte,podobnie inne pseudo lekarstwa a tak naprawdę nic nieskuteczne tylko wyciagaczek kasy!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12

najlepiej pożreć i mieć za*rwistą jazdę
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

z neta wszystko wiem

Artykuł NIEPOTRZEBNY! Wchodzisz na google i się dowiadujesz, że nie wszystkie apteki mają "kosz na przeterminowane leki", idziesz do apteki zanieść leki a tam? Kosz przpełniony bo wybierany jest co 2 miesiące. Pod spodem dopisek, gdzie dzwonić, kiedy kosz jest zapełniony, przyjadą opróżnić. Pani magister (w ETC) nie czuła obowiązku mnie o tym poinformować, kazała mi przyjść za 2 miesiące, kiedy kosz będzie pusty. Nie ma to jak zainteresowanie SWOJĄ pracą :D Ja od takiej obsługi z dala.....sama sobie poradziłam w bardziej przyjaznej aptece (w Lotni)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bez opakowan

Najgorsze jak do apteki przynoszą w opakowaniach, opakowania to kartoniki wiec najlepiej to wyrzucić u siebie w domu, bo wtedy My w aptece mamy dodatkowo Zabawę z opakowaniami itd. Igły po np insulinach i innych lekach należy oddawać do utylizacji w szpitalach bo niestety reforma nie przewidziala ze Pacjenci do aptek będą także przynosić wszelkiego rodzaju igły, a niestety od aptek nie przyjmuje żadna firma igieł ; /
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

do kibla, to taka fajna dziura co przyjmie wszystko

no prawie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie mam takich problemów

nie kupuję leków
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak nie można...

Co pół roku robię rekonesans szafki z lekarstwami. Nie mam ich dużo - ale widzę że to bardzo często jest tak że to są ostatki z zakończonych kuracji a nie jakieś nadprogramowo, impulsywnie zakupione medykamenty. Zbieram to w siateczkę i jak jadę do sklepu biorę ze sobą. Ostatnio przekazałam siatkę w aptece w CH Carrefour - BEZPROBLEMOWO. Osobom, które tu wypisują że mają to gdzieś i wylewają lub wrzucają jak inne śmieci - Ogarnijcie się i zacznijcie widzieć coś więcej niż swój czubek nosa, to naprawdę nie jest wielki wysiłek!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja niedawno zaniosłam całą małą reklamówkę przeterminowanych leków zbieranych przez kilka lat

jakoś zawsze było mi nie po drodze, ale czekały sobie w szufladzie :) W aptece oddałam bez problemu - a były i tabletki i płyny.

Płynne wylewać do zlewu można, a nawet trzeba, a butelkę do szkła lub do plastiku, bo coraz częściej są plastikowe. Do pojemników w aptekach to chodzi tyko o tabletki i ewentualnie inne medyczne akcesoria: termometry, strzykawki itp.

przeziebienie

Ja zrezygnowalam z lekow na przeziebienie, nie biore nic ani patacetamolu, ani syropow ani zadnych innych wynalazkow na katar. Przechodze wszystko identyczniejak w przypadku brania lekow. Wiec po co pakowac w siebie chemie niepotrzebnie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Podczas przeziębienia zjadam kilka ząbków czosnku

i piję dużo ciepłej wody z cytryną
ale najlepiej wtedy 2 dni choć pogrzać się w domu

Nie kupowac niebedziecie musieli wyrzucac!! i tak to wszystko placebo!

A dodatkowo zaoszczędzicie kasę!!Firmom farmaceutycznym tylko na tym zależy !!Niech podadzą co sie dzieje z rutinoscorbinem p przekroczeniu terminu ważności albo witaminą C? i jaka jest jej skuteczność w tych mikro dawkach jakie ją sprzedają??? Jaka jest szkodliwość paracetamolu po terminie ważności ?

Dać teściowej

JAk w temacje

Do kubła na śmieci!!! To takie skomplikowane??

.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

tester

a to ciekawe, przed wprowadzeniem nowych lekow na rynek sa prowadzone testy na ludziach i to sporej grupie by wiedziec jakie skutki uboczne moze miec dany lek i jakos nie slychac by ktos z tych ludzi mial powazne problemy zdrowotne od wcinania roznorakich lekow....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry