Widok
Gdzie wyrzucić przeterminowane leki?
Opinie do artykułu: Gdzie wyrzucić przeterminowane leki?.
Przeterminowane lub częściowo wykorzystane leki należy wyrzucić do specjalnie przystosowanych pojemników. W Trójmieście znajdziemy je w blisko 200 aptekach. Czasem ustawione są w widocznym miejscu, a czasem na zapleczu apteki.Leki to odpady niebezpieczne, dlatego nie powinno się spłukiwać ich w zlewie, czy wyrzucać razem z odpadami komunalnymi do śmietników. Dlaczego?- Po pierwsze, istnieje niebezpieczeństwo, że zbyt łatwy dostęp będą miały do nich zwierzęta lub dzieci, które zachęcone ...
Przeterminowane lub częściowo wykorzystane leki należy wyrzucić do specjalnie przystosowanych pojemników. W Trójmieście znajdziemy je w blisko 200 aptekach. Czasem ustawione są w widocznym miejscu, a czasem na zapleczu apteki.Leki to odpady niebezpieczne, dlatego nie powinno się spłukiwać ich w zlewie, czy wyrzucać razem z odpadami komunalnymi do śmietników. Dlaczego?- Po pierwsze, istnieje niebezpieczeństwo, że zbyt łatwy dostęp będą miały do nich zwierzęta lub dzieci, które zachęcone ...
Polacy tyle lekarstw kupują
bo muszą mieć na wszystko tabletkę: na s****ie, na spanie, na brak spania, na brak s****ia, na niewygodne łóżko, na kłótnie z teściową, na zakwaszenie organizmu, na seks, na umiejętność rozmowy, na włosy, na paznokcie - najlepiej oddzielne. I co rano cała garść na uśmiech, na schudnięcie, na łamanie w kolanie. A to SKS już niestety i skutki mc diety
Wyrzucić do śmietnika
I, do ciężkiej anieli, nie zawracajcie mi już głowy z tymi śmieciami, za których wywóz płacę 40 zł za 2 osoby miesięcznie.
Tak jak z bateriami, ostatnio chciałem wyrzucić kilka sztuk 9V i w kolorowych pojemnikach na surowce wtórne nie znalazłem "kieszonki", a w internecie nie znalazłem żadnego punktu w okolicy, gdzie mógłbym je wyrzucić do dedykowanego kosza. Więc wyrzuciłem do kosza w domu, tak jak leki, i nadal tak będę robił.
Tak jak z bateriami, ostatnio chciałem wyrzucić kilka sztuk 9V i w kolorowych pojemnikach na surowce wtórne nie znalazłem "kieszonki", a w internecie nie znalazłem żadnego punktu w okolicy, gdzie mógłbym je wyrzucić do dedykowanego kosza. Więc wyrzuciłem do kosza w domu, tak jak leki, i nadal tak będę robił.
paracetamol niezanieczyszcza srodowiska niema zadnych skutków ubocznych!! podobnie inne to
idiotyczna panika!!Nawet 90% lekarstw na receptę nic nie zanieczyszcza środowiska!!Moge zjeść skorbolamid czy rytinoskorbin nawet 10 lat przeterminowany i niebedzie zadcnych efektów ubocznych bo to ma działanie jak placebo!! W aptekach głównie sprzedaja nam placebo po wysokich cenach w dawkach które niezaszkodzą ale i niepomogą!! Lobbing firm farmaceutycznych ..A za Rutinoskorbin to powina firma producent kare płacić za okłamywanie klientów!!
Lekarz to lekarz, nie magister.
Lekarze nie piszą pracy magisterskiej, tylko zdają LEP (Lekarski Egzamin Państwowy), i posługują się tytułem zawodowym lekarza, równorzędnym z tytułem magistra.
Poza tym, w aptekach oprócz magistrów farmacji pracują też technicy farmaceutyczni (których jest więcej) i ludzie nie wiedząc z kim mają do czynienia też ich tytułują "magistrami".
Poza tym, w aptekach oprócz magistrów farmacji pracują też technicy farmaceutyczni (których jest więcej) i ludzie nie wiedząc z kim mają do czynienia też ich tytułują "magistrami".
gdzie ma ktos wyrzucic leki skoro mieszka np. w lesie 100 kilometrow od skupiska ludzi ?
dojazd gdzies z lasu do miasta i szukanie pojemnika dla osoby samotnej bez pieniedzy na bilet do miasta oddalonego 100 kilometrow w celu wyrzucenia przeterminowanych tabletek moze byc nie realny dla wielu ! i co wtedy ?
z neta wszystko wiem
Artykuł NIEPOTRZEBNY! Wchodzisz na google i się dowiadujesz, że nie wszystkie apteki mają "kosz na przeterminowane leki", idziesz do apteki zanieść leki a tam? Kosz przpełniony bo wybierany jest co 2 miesiące. Pod spodem dopisek, gdzie dzwonić, kiedy kosz jest zapełniony, przyjadą opróżnić. Pani magister (w ETC) nie czuła obowiązku mnie o tym poinformować, kazała mi przyjść za 2 miesiące, kiedy kosz będzie pusty. Nie ma to jak zainteresowanie SWOJĄ pracą :D Ja od takiej obsługi z dala.....sama sobie poradziłam w bardziej przyjaznej aptece (w Lotni)
Bez opakowan
Najgorsze jak do apteki przynoszą w opakowaniach, opakowania to kartoniki wiec najlepiej to wyrzucić u siebie w domu, bo wtedy My w aptece mamy dodatkowo Zabawę z opakowaniami itd. Igły po np insulinach i innych lekach należy oddawać do utylizacji w szpitalach bo niestety reforma nie przewidziala ze Pacjenci do aptek będą także przynosić wszelkiego rodzaju igły, a niestety od aptek nie przyjmuje żadna firma igieł ; /
Tak nie można...
Co pół roku robię rekonesans szafki z lekarstwami. Nie mam ich dużo - ale widzę że to bardzo często jest tak że to są ostatki z zakończonych kuracji a nie jakieś nadprogramowo, impulsywnie zakupione medykamenty. Zbieram to w siateczkę i jak jadę do sklepu biorę ze sobą. Ostatnio przekazałam siatkę w aptece w CH Carrefour - BEZPROBLEMOWO. Osobom, które tu wypisują że mają to gdzieś i wylewają lub wrzucają jak inne śmieci - Ogarnijcie się i zacznijcie widzieć coś więcej niż swój czubek nosa, to naprawdę nie jest wielki wysiłek!
Nie kupowac niebedziecie musieli wyrzucac!! i tak to wszystko placebo!
A dodatkowo zaoszczędzicie kasę!!Firmom farmaceutycznym tylko na tym zależy !!Niech podadzą co sie dzieje z rutinoscorbinem p przekroczeniu terminu ważności albo witaminą C? i jaka jest jej skuteczność w tych mikro dawkach jakie ją sprzedają??? Jaka jest szkodliwość paracetamolu po terminie ważności ?