Widok

Godni polecenia pracodawcy w Trójmieście (Gdynia).

Witajcie.
Zakładam ten temat ponieważ szukam pracy i nie chciałabym po raz kolejny trafić na pracodawcę, który oszczędza na czym się da.

Chciałabym zebrać opinie o pracodawcach w Trojmieście, głowie interesuje mnie Gdynia, u których pracujecie, pracowaliście, którzy są godni polecenia, oferują jakikolwiek socjal (opieka medyczna, multisport) lub inne benefity i atrakcyjne stawki. Jednym słowem szukam opinii u kogo warto pracować. Z jakiej firmy jesteście zadowoleni?

Wiem, że sieciówki takie jak Hebe, Biedronka, Lidl, Rossmann mają dobry socjal i ciekawe stawki i ciągle premie, jednak ze względów zdrowotnych wszelkie drogerie i magazyny odpadają. Interesują mnie wszelkie korporacje, biura itp., byłe nie call center :) - wszystkie miejsca, gdzie słowo premia i urlop nie jest obce. I nie występuje tylko podczas rozmowy kwalifikacyjnej, a jest udzielane regulaminowo.

Bardzo proszę o opinie. Jestem już trochę na rynku pracy i uważam, że pewne normy i zasady powinny obowiązywać w każdej pracy.

Nie zrozumcie mnie źle. Wiem, że aby dostać premię trzeba się czymś wykazać i ja naturalnie chciałabym się wykazywać w swojej pracy, ale niestety dla niektórych pracodawców słowo premia po prostu nie istnieje, a pewne standardy nie są w ogóle uznawane.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mogę śmiało w takim razie polecić Radmor. Znam kilka osób które pracują tam od lat, w tym mój mąż. Tak ja ja mam pecha do pracodawców tak mój mąż trafił dobrze :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie mylić z Mechanika Radmor , bo to nie ta sama firma, nie ten sam budynek i nie ten sam sposób rozliczania
Mechanika Radmor zatrudnia na zleceniu, kodeks pracy trzyma na półce z bajkami, straszny tam mają bajzel
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może jeszcze ktoś się wypowie? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wątek trochę pozbawiony sensu. Dwie kwestie które nasuwają pewne pytania. Po pierwsze, jeśli według mnie firma która płaci mi najniższą ale pracuje mi się tam fajnie, bo np. współpracownicy są ok, jest godna polecenia dla kogokolwiek? Po drugie, czy firma która płaci mi powyżej średniej krajowej ma fantastyczne benefity, dogodne godziny a szef czy kierownik jest jak brat to czy poleciłbym tą firmę komukolwiek żeby mnie wygryzł ze stanowiska albo stworzył niezdrową konkurencję zaniżając stawki w firmie? A jeśli byłoby w takiej firmie wolne stanowisko to nie poleciłbym tego komuś znajomemu lub rodzinie? Firma godna polecenia to niezdefiniowane określenie bo jeden będzie się cieszył że zmuszają go do nadgodzin bo zarobi, a drugi będzie narzekał bo musi dużo pracować. To samo dotyczy się innych kwestii np. organizacyjnych czy finansowych w danej firmie.

jak jest tylko słaba stawka ale praca jest ok, to już jest dobrze
jak nadgodziny są płatne zgodnie z prawem to już jest dobrze
ja wiem że to nie są jakieś kosmiczne wymagania ale firm które nie oszukują pracowników na kasę jest naprawdę niewiele
A to godziny rozliczanie innymi umowami albo wcale (!)
Ucinane godziny które znikają nie wiadomo gdzie
Dodatki,niewłaściwe rozliczenia, luki prawne wykorzystane przeciw pracownikowi
A to obiecane premie które znikają przed wypłatą z powodów których w umowie nie bylo
Albo standardowy mój ulubiony tekst "musiał mnie Pan źle zrozumieć" :D
W większych firmach bardzo często na kierownicze stanowiska awansują ludzie którzy nigdy nie powinni się tam znaleźć
dla swojego dobra i dla dobra innych ludzi, są to awanse przez wieloletnie zasiedzenie
wtedy zaczyna się mobbing, wyzwiska, i januszowanie na pracownikach
A szef się cieszy że nie musi sam się tym zajmować a potem już jest już po zawodach

Warto porozmawiać z byłymi pracownikami firmy :)
Znam bardzo dużo firm w Gdyni i z czystym sumieniem nie mogę polecić ani jednej

Rozumiem Twój punkt widzenia ~vin. może trochę źle to sformułowałam, ale chodziło mi właśnie o firmy, które właśnie nie oszukują, wszystko jest zgodnie z prawem, no i są przyzowite warunki - wiem, że ta kwestia akurat dla każdego znaczy co innego, ale mnie np interesuje pensja od 2 tys.(netto) w górę.

Tak jak napisałem wcześniej, każdy lubi co innego i ciężko jest każdemu dogodzić polecając to czy tamto. Piszesz że szukasz firmy która zapłaci Ci przynajmniej 2tyś. netto? To w dzisiejszych czasach można mniej zarobić? To ludzie wciąż godzą się pracować za mniej? Sorry ale gdybym teraz szukał pracy i po kilku miesiącach nie znalazł bym niczego powyżej 3500 to wyjechałbym znów za granicę, ale to tylko ja i moje aspiracje zarobkowe.
Jeśli chodzi o polecenie jakiejś firmy to może nie mogę polecić jakieś konkretnej ale mogę polecić właśnie firmy za granicą skoro w PL wciąż trzeba szukać pracodawcy co ma problem z zapłaceniem pracownikowi powyżej 2tyś netto. Teraz nawet Ukrainiec ma gdzieś taką pracę, dlatego podobno już zaczęli szukać w Bangladeszu, Indiach i Wietnamie.

VIN - wyobraź sobie że potrafią płacić jeszcze mniej ! Pepco , Auchan, szkoły językowe, salony samochodowe, duże sieci odzieżowe i jubilerskie, drogerie. Wielkie bogate firmy z wieloma placówkami w centrach najdroższych w Polsce miast oferują pracownikom minimalną krajową lub niewiele ponad, plus gruszki na wierzbie a najśmieszniejsze jest to że znajdują jeszcze chętnych. .. tak było w zeszłym roku
Hotele i gastronomię pomińmy wymownym milczeniem. Więcej niż połowa moich znajomych mieszka już w innych krajach

Pracownicy przyjezdni w Polsce mają często lepsze warunki niż rodzimi pracownicy : mają zapewnioną obsługę prawną, pomoc w przeprowadzce, opłacony kwaterunek, zapewniony transport do i z miejsca pracy .... gdzie Polski pracownik może liczyć na takie warunki?

p.s. korporacje w tych czasach oferują bardzo niskie wynagrodzenia, praca jest przez agencję pracy, często czasowa na okres pół roku, rok
I zazwyczaj nie rokuje na przyszłość. Znam ludzi co pracują w branży gdzie zajmują się specyficznymi rzeczami i nie zarabiają więcej niż 2500 że wszystkimi dodatkami po roku pracy, dodatkowo dochodzi niepewność zatrudnienia, i to w samym centrum Gdańska, Wrzeszcz i Oliwa

Witam,
przyłączam się do zapytania z miejscem pracy w Gdańsku, stanowiska pracy dla kobiet :)

Jeśli chodzi o korpo. Wszystko zależy od tego, na czym Ci zależy. Jeśli chcesz mieć work-life balance i wychodzić mniej wiecej po 8 godzinach, próbuj do jakiejś kleparni faktur. Jest ich kilka w Trójmieście. Niestety większość z nich słabo płaci, podwyżki dają symboliczne, o premii zapomnij, awans dopiero po kilku latach, praca nudna jak flaki z olejem, korpopropaganda na każdym kroku.
Chcesz dobrze zarabiać i szybko awansować - Refinitiv, State, albo coś z wielkiej czwórki. Z życiem po pracy można się pożegnać, ale potrafią docenić (w tym finansowo) dobrego pracownika.
Powodzenia życzę :)

Inne tematy z forum Praca

Ile zajelo Wam znalezienie pracy albo ile juz szukacie:P (60 odpowiedzi)

szukam pracy juz przeszlo miesiac i tak sie zastanawiam, czy ze mnie jest jakas wyjatkowa noga,...

Rgis inwentaryzcje - opinie (10 odpowiedzi)

Jak w tytule - czy ktoś pracował dla firmy Rgis, jakieś opinie?

Życie za granicą to też nie bajka... (49 odpowiedzi)

Obserwowałam to forum jeszcze w momencie, kiedy byłam w Polsce i tak jak większość z Was...

do góry