Widok
Tak, od czasu do czasu jest mi potrzebny. Nie używam go codziennie tylko okazjonalnie. Nie mam pomysłu jak inaczej zrobić w domu panini lub qurrito... Bo to musi być "zgniecione" i przypieczone :) jakoś nie widzę użycia w tym celu gofrownicy(dobrej, z dużą mocą, też używanej sporadycznie) lub opiekacza z myszką Miki ;) (też używany raz na kilka m-cy)
Mamy teflonowy ale już porysowany - właśnie od czyszczenia (usuwanie przypieczonego sera i pomidorów nie jest takie łatwe). Dlatego zastanawiam się czy go nie wymienić na ceramiczny.
A Ty jaki w końcu wybrałaś?
Mamy teflonowy ale już porysowany - właśnie od czyszczenia (usuwanie przypieczonego sera i pomidorów nie jest takie łatwe). Dlatego zastanawiam się czy go nie wymienić na ceramiczny.
A Ty jaki w końcu wybrałaś?
ja mam taki grill elektryczny: ariette la grigliata (nie wrzucam linku, bo mi nie chce się komentarz przez niego wkleić ;/)
Grill sam w sobie jest ok - spełnia swoją funkcję.
Jak zamierzasz dużo grillować to polecam, a jak mało to chyba szkoda kasy i zajmuje sporo miejsca, a po każdym grillowaniu trzeba go dokładnie umyć i osuszyć co mi zajmuje jakieś 15-20 min.
Grill sam w sobie jest ok - spełnia swoją funkcję.
Jak zamierzasz dużo grillować to polecam, a jak mało to chyba szkoda kasy i zajmuje sporo miejsca, a po każdym grillowaniu trzeba go dokładnie umyć i osuszyć co mi zajmuje jakieś 15-20 min.
Kupiliśmy http://amini.pl/grille-gazowe-pozwalaja-przygotowac-duze-ilosci-jedzenia/ powiem szczerze że to naprawdę dobry wybór.
Same. Miałam grill elektryczny, użyłam może z 5 razy w przeciągu 3 lat i zwyczajnie się zepsuł, prawdopodbnie dlatego, że stał nieużywany. Za to znacznie częściej sięgam po patelnie grillową, łatwo się ją myje, jedzenie jest z niej przepyszne i jest zwyczajnie bardzo wygodna w użyciu. https://zwilling.pl/naczynia-kuchenne/patelnie-grillowe/kwadratowa-patelnia-zeliwna-grillowa-staub - to jest opatelnia, którą ją mam, jest w pełni żeliwna, firmy Staub
Ja kupiłem http://amini.pl/grille-gazowe-pozwalaja-przygotowac-duze-ilosci-jedzenia/ jestem naprawdę z niego zadowolony.
Ja właśnie nabyłam grill gourmet max z powłoką ceramiczna i mam do powiedzenia tylko tyle że 180 zł to nie mało, a grill po pierwszym użyciu juz się odbarwił tj. Górna płyta miejscami zmieniła kolor na ciemno brązowy/szary jakby spalony. Przebarwienie to nie jest do usunięcia. Może to nic wielkiego, może normalne że płyty się przebarwią ale żeby po pierwszym użyciu? Poza tym grillowanie jest rewelacyjne. Urządzenie nagrzewa się błyskawicznie, potrawy są smaczne. Gdyby nie przebarwienia byłabym mega zadowolona. Oczywiście czyszczenie zaraz po użyciu, wykorzystuje do tego mokrą gąbkę, gdyż przypalenia trzeba trochę namoczyć. Potrawy w zasadzie nie przywieraja. Jak otwierałam pokrywę to zdążyło się ze tylko jakiś maly fragment się przykleil. Nie grillowalam jeszcze tłustych mies wiec nie wiem jak będzie ze splywaniem tłuszczu. Piersi z kurczaka i warzywa były super.
Wszystko.Jest to nawet prostsze niż na tradycyjnym grillu. Po prostu właczasz i gotowe. Nie musisz rozpalać , pilnować czy jest odpowiednia temperatura....
Jesli o mnie chodzi to preferuję karkówkę z grilla:
https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/marynata-do-kark%C3%B3wki-z-grilla
Najlepsze mięsko jakie możesz ugrillować :)
Jesli o mnie chodzi to preferuję karkówkę z grilla:
https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/marynata-do-kark%C3%B3wki-z-grilla
Najlepsze mięsko jakie możesz ugrillować :)
Ja kupiłam ostatnio grill elektryczny na działkę bo nie chciało mi sie rozpalać tradycyjnego, nie byłam przekonana ale ten zakup jest bardzo udany. Mam gril z pokrywą o sporej mocy 2100 wat , robiłam juz kilka potraw i wszystkie smakuja świetnie, sa przypieczone z brazową skórką . grilowałam ryby, indyka, kurczaka, szaszłyki i ziemniaki, wszystko wyszło pyszne, wg mnie nie różni się od upieczonego na tradycyjnym grilu.. no może nie czuć zapachu dymu. A do tego bez dymu, rozpalania i bałaganu, tylko włączam i griluję, mycie jest bardzo proste, tylko 2 elementy.. także ja bardzo polecam:)
Martyna - u mnie elektryczny grill potrzebny tylko do panini, quesadilli lub quritto - więc raz na kilka tygodni/miesięcy ;) Póki co nie kupiłam :P i quritto próbowałam ze 2-3 razy robić na patelni lub w piekarniku... Jednak grillowane były lepsze :)
Ania - u nas na działce super sprawdza się Halogen Oven ;) Spokojnie można upiec kurczaka w całości jak nas najdzie :) nie mówiąc o innych daniach :)
Ania - u nas na działce super sprawdza się Halogen Oven ;) Spokojnie można upiec kurczaka w całości jak nas najdzie :) nie mówiąc o innych daniach :)
Moim zdaniem na grilla od czasu do czasu jest to zbędne. Chyba, że grillujecie bardzo często w dużym gronie.
Teraz są spore przeceny takiego sprzętu, także wydaje mi się, że warto robić takie zakupy właśnie po sezonie. Ja przeważnie przed zakupem przeglądam recenzje oraz rankingi, gdzie można sobie sprawdzić jakie urządzenie jest najwyżej ocenianie, które jest chętnie kupowane itp. Jak planujecie zakupy, sprawdźcie sobie stronę https://najlepszyranking.pl/ranking-grille serwis jest raz w miesiącu uaktualniany.
Warto, kasa tak naprawde niewielka, a możesz robić mnóstwo rzeczy - ser z grilla, kurczaka, pity... Obejrzyj sobie: http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kuchnia/sprzet-kuchenny/grille-elektryczne
spory tu wybór
spory tu wybór
Kupiłem http://supercleaner.com.pl/jak-grillowac-w-warszawie/ uważam że to bardzo dobry zakup.
Ja zdecydowanie wole grille kaflowe - nie martwię się o zużytą energię i o to, że będzie marniał na podwórku. Nawet jak jest brzydka pogoda to w grillu kaflowym bez problemu wszystko się rozpal i zrobi. Ostatnio dokupiłam do niego piekarnik żeliwny i jestem mega zadowolony.
Jak ktoś pisze ze węgiel to chyba albo nie jadł z gazowego albo jak źle przyrządzone. Z 4 lata paliłem węglem a teraz od 2 lat gazowy. I w życiu bym już nie zmienił na inny grill. Czysto smacznie i zdrowo. Temperaturę można kontrolować i wszyscy znajomi mówią ze pycha. Jasne można palić grilla ale ciężko się pali,brak kontroli temperatury,dym i jeszcze wiele innych czynników. A grill z mojego założenia ma być przyjemnością. Wiec ja polecam gazowy z dobrze przyrządzonym mięskiem. Za granicą praktycznie nie używa się grilli węglowych, w Polsce są popularne.
Jeśli chcecie kupić grill gazowy na ten sezon, zerknijcie sobie do Leroy Merlin, w sklepie ostatnio mieli wiele promocji na modele grilli. Dostępność na pewno o wiele lepsza niż latem.
Jeśli wolicie coś z prawdziwym drewnem, polecam po prostu przygotować sobie miejsce na ognisko - klimacik znacznie lepszy niż przy grillu węglowym czy na drewno :)
Co do grilla to mamy coś takiego;
Jeśli chcecie kupić grill gazowy na ten sezon, zerknijcie sobie do Leroy Merlin, w sklepie ostatnio mieli wiele promocji na modele grilli. Dostępność na pewno o wiele lepsza niż latem.
Jeśli wolicie coś z prawdziwym drewnem, polecam po prostu przygotować sobie miejsce na ognisko - klimacik znacznie lepszy niż przy grillu węglowym czy na drewno :)
Co do grilla to mamy coś takiego;

Wybrałem http://logkoparki.pl/kategorie-w-sklepie-z-grillami/ dla mnie zdecydowanie dużo lepsza opcja.
Mam teflonowy, nieduży na trzy steki albo z 6 kiełbasek, ale kosztował grosze z jakiegoś marketu i jestem zadowolona. Wydaje mi się że mięso zdrowsze niż z patelni bo tłuszcz wycieka, a i warzywa można grilować bez obaw że się spalą lub przez ruszt przelecą. Osobiście polecam cukinię grillowaną. Akurat jest sezon, szybko, bez dymu i smacznie. U nas grill jest używany przez cały rok, i kilka razy w miesiącu to na pewno.