Widok

Grupowe ubezpieczenie pracownicze... co w zamian???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Chciałam się Was coś doradzić....
Płacę co miesiąc składkę na grupowe ubezpieczenie pracownicze w PZU ponad 50zł :/
Jestem ubezpieczona na bardzo niską sumę. Kaskę można wyciągnąć w zasadzie tylko za urodzenie dziecka (ok. 1000zł) i za pobyt w szpitalu (za leżenie w trakcie ciąży tydzień na patologii dostałam tylko 200zł, za poród i leżenie 8 dni po już nic).
Oczywiście jest jeszcze kasa w przypadku śmierci (swojej lub kogoś z rodziny) ale kurcze nie zamierzam przecież umierać żeby dostać kasę! Nie o to chodzi! ;)

Wciąż słyszę od koleżanek, że u nich w firmach są o wiele atrakcyjniejsze pakiety. Płacą składki u innych (niż PZU) ubezpieczycieli i to o wiele niższe niż 50zł miesięcznie a w ramach ubezpieczenia mają na przykład pakiet do lekarzy specjalistów w Swissmedzie gratis.

Ja też mam niby jakąś tam opiekę medyczną zagwarantowaną ale wtedy muszę dopłacić do tego interesu 30zł miesięcznie, co daje już razem 80zł :/

Najchętniej to bym się z tego wymiksowała jak najszybciej bo nijak mi się to nie kalkuluje.
Ale z drugiej strony nie chcę zostać tak całkiem bez ubezpieczenia (zostałoby mi tylko NW przy OC w samochodzie).

Doradźcie coś...
Czy można wyhaczyć jakieś fajne ubezpieczenie INDYWIDUALNE zamiast PRACOWNICZEGO GRUPOWEGO???

maritiki@op.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
o grupowym mozesz pocztac tu:
http://forum.trojmiasto.pl/ubezpieczenie-a-urodzenie-dziecka-t130516,1,16.html

mam wrazenie ze nie do konca rozumiesz idee ubezpieczenia: ubezpieczasz swoje zycie na wypadek smierci (ew. kalectwa), wszystkie te pozostale rzeczy sa tylko umowami dodatkowymi i oczywiscie za kazda placisz osobno.

co do ubezpieczen indywidualnych:
-na 100% jestem pewna ze zaden ubezpieczyciel nie ma opcji wyplaty swiadczenia w przypadku urodzenia dziecka,
-wiekszosc ofert ubezpieczeniowych jest teraz polaczona ze zbieraniem pieniedzy na emeryture-w tym przypadku minimalna skladka zazwyczaj wynosi 100
-w ubezpieczeniach bez funkci oszczedzania skladka zaczyna sie od mniej wiecej 50zl
-powyzsze 2 podpunkty dotycza TYLKO ubezpieczenia-za ta kwote masz POLISE NA ZYCIE i ustalana sume ubezpieczenia
-wszystkie dodatkowe bajery (pobyty w szpitalu, powazne zachorowqania itp) sa platne dodatkowo
-jesli nawet ubezpieczyciel ma pakiet leczenia (bezplatne wizyty) to jest to dosyc droga zabawa

-zaden ubezpieczyciel nie jest instytucja charytatywna-o tym niestety malo kto pamieta
-piszesz ze 30zl to duzo, ale przeciez 1 wizyta prywatnie kosztuje od 50 zl w gore

-aha i dla scislosci-jestem prawie pewna ze jak to napisalas "kaske mozna wyciagnac (...) w przypadku smierci swojej i kogos z rodziny" wiec w przypadku smierci swojej-cala suma ubezpieczenia, w przypadku smierci kogos z rodziny-znacznie, znacznie mniej

na razie tyle, jak masz jakies pytania mozesz do mnie napisac maila albo gg (dane w profilu)

pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oczywiście, że nie rozumiem - dlatego pytam!!
To chyba nie zbrodnia pytać.
Mnie interesuje atrakcyjny pakiet opieki medycznej w szczególności, a nie ubezpieczenie w przypadku śmierci, ani oszczędzanie... :/
Ale dzięki za info.
maritiki@op.pl
czyli Ciebie interesuje pakiet typu Medica w Ergo Hestia, gdzie masz dostęp do lekarzy w LuxMedzie.
Ubezpieczenie na zycie z ktorego możesz dostac swiadczenei z tyt urodzenia dziecka/smierci itp to zupełnie co innego, tzn inny rodzaj ubezpieczenia. Więc miks trzeba zrobić samemu :) tzn kupić jedno i drugie.

Medica kosztuje chyba ok 35 zł za wariant podstawowy gdzie jest dostep do lekarzy ogólnych, gin, itp - nie pamietam wiec odsyłam do www.hestia.pl

Ale chyba i tak sie opłaca - jezeli min raz w miesiącu idziesz do ogólnego/gina to i tak sie kalkuluje.
Poza tym z Medicą wspólpracują dobrzy specjaliści, nie tylko z LuxMedu. Ja chodzę do Polmedu i nie ma żadnego problemu z umówieniem wizyty.
"rz" - to długa historia

Dziękuję bardzo dziewczyny.
Mam jeszcze pytanie - czy można taki pakiet wykupić indywidualnie czy są one dostępne tylko grupowo np. dla wszystkich pracowników w danej firmie??
maritiki@op.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

kawa czy pijecie jesli tak to jaka? (77 odpowiedzi)

ja lubie z expresu a wy?

do góry