Widok
Grzyby w cieście piwnym.
Ktoś musi zacząć :)
Grzyby w cieście piwnym.
Składniki:
50 dkg dużych, jędrnych grzybów, tłuszcz.
Ciasto:
3/4 szklanki piwa, 2 jajka, 25 dkg mąki, łyżka oleju, sól, tłuszcz.
Grzyby oczyszczamy, myjemy, trzony odcinamy, a kapelusze gotujemy w osolonej wodzie, ok. 15 minut.
Żółtka mieszamy z piwem, dodajemy szczyptę soli, i tyle mąki, aby po zmiksowaniu uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.
Ciasto łączymy z pianą z białek i łyżką oleju.
Kapelusze grzybów zanurzamy w cieście i smażymy w dużej ilości tłuszczu z obu stron, na rumiano.
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Wskazane zapijać piwkiem (jakie ktoś lubi)
pozdrawiam :)
Grzyby w cieście piwnym.
Składniki:
50 dkg dużych, jędrnych grzybów, tłuszcz.
Ciasto:
3/4 szklanki piwa, 2 jajka, 25 dkg mąki, łyżka oleju, sól, tłuszcz.
Grzyby oczyszczamy, myjemy, trzony odcinamy, a kapelusze gotujemy w osolonej wodzie, ok. 15 minut.
Żółtka mieszamy z piwem, dodajemy szczyptę soli, i tyle mąki, aby po zmiksowaniu uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.
Ciasto łączymy z pianą z białek i łyżką oleju.
Kapelusze grzybów zanurzamy w cieście i smażymy w dużej ilości tłuszczu z obu stron, na rumiano.
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Wskazane zapijać piwkiem (jakie ktoś lubi)
pozdrawiam :)
kilka lat temu znalazłam gdzieś ten przepis na pangę w cieście imbirowym :] wtedy jeszcze jedliśmy pangę ;)
odkąd dowiedzieliśmy się o niej więcej i przestaliśmy kupować - nie korzystam już z tego przepisu :] obstawiam, że dorsz mógłby się nadawać :] poza tym nie wiem która ryba ma zwarte mięso?
kopiuję, bo pisałam w innym wątku
***RYBA W CIEŚCIE IMBIROWYM***
bardzo smaczna jest też panga w cieście imbirowym - pewnie można zamienić na dorsza ;)
rybkę tradycyjnie - kropimy sokiem z cytryny(lub limonki która jest potrzebna do tego przepisu), solimy i pieprzymy :) kroimy filety na mniejsze kawałki :)
z mąki, wody i jajka, z dodatkiem świeżo startego imbiru i skórki z limonki + troszkę proszku do pieczenia i soli - robimy ciasto , kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto :)
(bardzo fajnie pasuje do tego surówka z kapusty pekińskiej+tarta marchew+siekana cebula i natka pietruszki, doprawiona majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem)
odkąd dowiedzieliśmy się o niej więcej i przestaliśmy kupować - nie korzystam już z tego przepisu :] obstawiam, że dorsz mógłby się nadawać :] poza tym nie wiem która ryba ma zwarte mięso?
kopiuję, bo pisałam w innym wątku
***RYBA W CIEŚCIE IMBIROWYM***
bardzo smaczna jest też panga w cieście imbirowym - pewnie można zamienić na dorsza ;)
rybkę tradycyjnie - kropimy sokiem z cytryny(lub limonki która jest potrzebna do tego przepisu), solimy i pieprzymy :) kroimy filety na mniejsze kawałki :)
z mąki, wody i jajka, z dodatkiem świeżo startego imbiru i skórki z limonki + troszkę proszku do pieczenia i soli - robimy ciasto , kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto :)
(bardzo fajnie pasuje do tego surówka z kapusty pekińskiej+tarta marchew+siekana cebula i natka pietruszki, doprawiona majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem)
tu przepis na krewetki, gdyby Ktoś go jeszcze nie znał ;) http://www.wielkiezarcie.com/recipe34838.html