Widok

HSG i HSC czyli drożność jajowodów i histeroskopia ktoś miał ?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
jak wyżej.

Ja na pewno będę mieć histeroskopię operacyjną i zastanawiam się czy dadzą mi znieczulenie ogólne czy miejscowe?

A o HSG się naczytałam, że dają miejscowe co najwyżej i że pomimo tego jest bardzo bolesne....

proszę o doswiadczenia
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja miałam Hsg w gamecie. Pisałam już gdzieś o tym na forum.
Jeżeli mam być szczera to mnie bolało. Przed badaniem miałam wziąć 2 tabletki pyralginy i nospa. Zabieg trwał dosłownie nie całą minutę ale ból miałam do czasu aż poszłam spać. Dostałam też antybiotyk po tym i na drugi dzień jak nowo narodzona. Nie jest to miłe ale idzie przeżyć.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hexusia - ja odwołałam HSG jak się dowiedziałam że jest opcja ze znieczuleniem...po czym oczywiście miałam pretensje do lekarza że nie dał mi takiej opcji przy zlecaniu badania, dowiedziałam się przypadkiem dzwoniąc i się pytając usłyszałam w słuchawce "ze znieczuleniem czy bez?"

ale czy to miejscowe czy ogólne krótkie, bo ja chce ogólne krótkie...już miałam zabieg z miejscowym wolę ogólne.

A mam takie pytanie, miałaś rtg? czy usg? bo w Invikcie jest na stronie że robią to przez usg

A nie wiesz czy da się zrobić jednoczenie te dwa? za jednym znieczueleniem ?
Histeroskopie przy znieczuleniu ogolnym, wiec spisz i nic nie czujesz.. po wszystkim moga byc plamienia, macica musi sie oczyscic, wszystko w zaleznosci od tego co zostalo wykonane.
Droznosci nie mialam wiec nie wiem.
Powiem tylko tyle, ze po histero (ktora mialam dwa razy), zaszlam w ciaze ;) ale taki byl cel!
dzięki aga :) ja mam histeroskopię w celu usunięcia polipa w macicy, w poniedziałek wracam do Gdańska i się strasznie tego wszystkiego boję...i jestem ciekawa czy mogą mi to zrobić za jednym razem... :)
Miałam histeroskopie we wrześniu w swissmedzie w znieczuleniu ogólnym i było wszystko oki. Nic nie bolało,zabieg trwał ok 15 minut i popołudniu byłam już w domu.
dzięki :) a wy pewnie na NFZ? bo ja idę do Invicty, i tam 1050 to kosztuje - też bardziej ufam swissmed bo tam miałam dwie operacje ale zobaczymy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja miałam to badanie przez USG.
image
A ja skolei miałam w Gamecie HSG (przez usg) i nic nie bolało. Bałam się strasznie, a tu taka niespodzianka. Samo badanie króciutkie - ok 1-2 min. Mało przyjemne, jak to badanie gin. Ale okazało się, że nie ma zrostów i dlatego nic nie bolało.
raz histero mialam prywatnie, ale to dawno i nie kosztowalo nawet 1000zl., drugi raz czekalam ok. miesiaca, bo chcialam na NFZ,
powodzenia!
Michałowa ja też mam drożny jajowód bo tylko jeden mam ;) ale rwało jak cholera. jedno jest pewne dziękuje Bogu, że zapłaciłam 350 zł i poszłam prywatnie bo moja koleżanka miała robione ostatnio w szpitalu i dostała po powrocie do domu krwotoku. Ja owszem plamiłam i ból był 5 razy mocniejszy jak przy okresie ale dało się wytrzymać jak ze wszystkim.
image
ja miałam histeroskopię pod znieczuleniem ogólnym - luzik :) na fundusz ale w prywatnej "klinice", opieka super, powikłań żadnych
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Hexusia - ja też się cieszę, że robiłam w Gamecie prywatnie.
Rzeczywiście lekko plamiłam po i tyle. A przed wzięłam paracetamol i nospe chyba...to było ponad 3 lata temu, już nie pamietam ;-). Ale 2 m-ce później zaszłam w ciąże (inseminacja też w Gamecie).
No ja wspominam to b. ok. Może lekko bolało? Hmmm raczej nie...delikatne rwanie może. Ogólnie spoko i zdziwiona byłam, że już po.
Michałowa to podobnie jak ja ! W lipcu miałam HSG a we wrześniu zaszłam w Gamecie za pierwszy razem - IUI. Ja miałam o tyle gorzej, że mam jeden jajowód i móc zajść w ciążę miałam co drugi cykl.
Pobeczałam się tylko jak dowiedziałam się, że jajo mi rośnie po tej stronie co trzeba a ja teraz muszę mieć to HSG. Lekarz powiedział, że nie ma przeciwwskazań, żeby po tym badaniu się nie starać ale nie udało mi się. Za to sierpień ( jajo po drugiej stronie) odczekałam i we wrześniu udało się.
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
To bardzo wam wszystkim gratuluję:)bo ja mam hsc pierw i lekarz powiedział zobaczymy może zrobimy też hsg,i teraz nie wiem, czy chodziło mu o jeden przyjazd mój czy jeden zabieg jedno znieczulenie.ja w invicta to tak hsc 800 hcg 500,do tego trzeba dodać 250zł za anestezjologa.także nie wiem czy w tym cyklu co będę mieć usówany polip będę mogła się starać, muszę lekarza dopytać jak będę na miejscu:)ale w sumie zabieg bez cięcia endoskopowo to czemu nie.wracam do domu w 12dc:pplis trzymajcie kciuki bo ogólnie to mam dosyć lekarzy i badań i potrzebuje wsparcia:)mój mąż musi zostać, bo dopiero co mieliśmy urlop i nie może jechać ze mną.mama i siostra będą ale wiecie, psychiczne wsparcie od osób po tym samym pomaga:)
ja miałam hsg przez rtg bez znieczulenia,bolało dosyć mocno,ale tylko chwilę jak wlewali kontrast,potem tylko taki bol jak na @
zaszłam w ciąże w pierwszym cylku po hsg:)

tak więc emenems trzymam kciuki
trzymamy kciuki.
image
Właśnie jak przeczytałam na necie że boli to jak jest opcja znieczulenia to nie będę oszczędzać:)gratulacje lucja
dzięki,moje szczęście ma już 4 mce:))
Emenems,nie bój się dasz radę nawet bez znieczulenia:) kobieta dużo wytrzyma,pamiętaj jakby co poród gorzej boli;))
Nie no jasne, ja już dużo dziwnych bolesnych nieprzyjemnych badań w życiu przeszłam i dlatego wychodzę z założenia że jak jest taka opcja i mnie stać to czemu nie oszczędzić sobie:)
ja mialam HSG, kilka lat po endometriozie operacyjnej,
nie bralam zadnego znieczulenia, przed badaniem zjadlam kilka no-spa i paracetamol...
do przezycia :-)
mialam w szpitalu wojewodzkim, gorsze jest przezycie psychiczne (lezysz goła w sali rtg, srednio to miłe)
fizycznie troche rozpieranie takie czuc, ja mialam zrostow troszke ale naprawde bardziej boli wiercenie zęba (takie moje odczucie)
miesiac po badaniu zaszlam w ciąze :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja też miałam HSG w Wojewódzkim i muszę powiedzieć że mnie bardzo bolał miałam bez znieczulenia tylko z tabletką przeciwbolową, która nic nie dała. Warto było po trzech latach starania io dziecko miesiąc po HSG zaszłam w ciąże :-)))
No ja bez znieczulenia nie chce, jak pisałam już raz odwołałam bo mnie nie poinformowała lekarz że można mieć.a co mam zabrać na sam zabieg?mam na myśli hsc pod znieczuleniem do wycięcia polipa.bo to cały dzień jednak zejdzie tam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziewczyny musiałam odwołać HSG 1 lipca na klinicznej, może komuś potrzebny termin
Ja miałam kilka dni temu wycięcie polipa w narkozie - jestem zadowolona. Teraz czeka mnie drożność jajowodów. Czy ktoś wie gdzie to można zrobić ze znieczuleniem lub ewentualnie dopłacić za znieczulenie?
Ja miałam w klinice invimed - koszt 980pln z znieczuleniem, w 1000%polecam.
Komfort i opieka na poziomie super wysokim.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

do góry