Widok

Hałas. Jak zbadać czy w mieszkaniu nie jest za głośno?

Opinie do artykułu: Hałas. Jak zbadać czy w mieszkaniu nie jest za głośno?.

Kupujesz nowe mieszkanie, z radością urządzasz każdy kąt, a po dwóch miesiącach chcesz z niego uciekać, bo słyszysz każdy dźwięk zza ściany i znad głowy? Zbadaj czy poziom dźwięku nie jest przekroczony.W polskim prawie istnieją regulacje (normy), których stosowanie w budownictwie chroni użytkowników mieszkań przed nadmiernym hałasem. Opisywaliśmy je w czerwcu: dopuszczalne poziomy dźwięku w mieszkaniu określa norma PN-87/B-02151/02, a właściwości akustyczne materiałów używanych do budowy ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hałas w wielkim mieście

No i co z tego, że zbadam hałas, skoro uciec od niego nie można. Mam tu na myśli hałas dochodzący zza okna, zwłaszcza w lecie, kiedy mamy otwarte okna.
Rano budzi mnie hałas kosiarek, potem do tego dochodzą szczekające psy i nne również miłe uchu odgłosy. W nocy irytujące sygnały karetek, policji straży pożarnej oraz dźwięk samolotów podchodzących do lądowania.
Ocipieć można.
popieram tę opinię 58 nie zgadzam się z tą opinią 9

Domy ulotne jak ulotka

Śmieję się z tych co kupili mieszkanie na kredyt 30 lat - wiecie czemu? Ano dlatego, że klitka np. 45 metrów, wszystko słychać, ściany cieniutkie, jak za parawanem! W imię czego?
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 8

bieganie

Ja to bym moich sasiadów z piętra wyżej lał siekierą jak siętylko da, nie wygluszyli sobie podłogi słychac jak chodza na boso cały dzien, slychac jak pralka chodzi, jak odkurzaja mieszkanie, dziecko ma chyba downa albo ADHD skacze caly dzien od rana do nocy, puszczaja muze na full, nie wychodza w ogole z domu, a jeszcze sasaid ma problemy z zasypianiem i czasami chodzi cała noc po mieszkaniu, ja sie pytam co oni robi? co to za zajecie ze wymagania chodzenia 3 ososb cały dzien a czasami i noc. A jak wchodza poklatce do sie drą przez wszystkie pietra jakie mieszkaja a mieszakaja na oststanim pietrze. Nic tylko zbierac kase na dom i uciekac gdzie sie da, bo na debili nieszanujacych innych nie ma rady.
Mam nadzieje ze sasiad czyta moj post :) Pozdrawiam
popieram tę opinię 104 nie zgadzam się z tą opinią 5

Rozumiem że ty kupiłes 80m za gotówkę ??
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

Chodzi o to, że to wszystko to wkręcony film. Nowoczesne, dobrze zbudowane bloki realnie kosztują 2500 zł za metr z marżą dewelopera 10%. A ludzie płacili 6000 pln
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Krezus jest snobem, ale zakup 80 metrów

za gotówkę w starym budownictwie też niczego nie gwarantuje :-( To wszystko zależy jakich ma się sąsiadów. Chama będzie słychać nawet za ściany z izolacją dźwiękoszczelną. Inwestycja w ścianę z kartongipsu wypełnioną akustyczną wełną mineralną, na zewnątrz dodatkowa warstwa kilkudziesięciu centymetrów gąbki, a guaniarza sąsiadów skaczącego po podłodze i tak słychać. Zaizolowanie ścian nic nie daje, bo hałas uderzeniowy przenosi się stropem :-( Oszalec można.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1

Teraz wszystkie dzieci

mają "niby ADHD", a tak na serio to tylko brak kultury i umiejętności wychowawczych ich rodziców. Też mam sąsiadów łażących po nocy (nie ma godzin ustalonych, może być 2.00, moze być i 4.00) w laczkach. Tam i z powrotem. Tam i z powrotem..... usiadłby na rzyci, książkę poczytał, ba choćby film obejrzał ...... Nie, on będzie łaził. Tam i z powrotem .... w laczkach chyba ołowiem podkutych :-) Co najlepsze, kupiłam mieszkanie na ostatnim piętrze żeby nie mieć takich sytuacji. To nic nie dało. Gamoń mieszka na pode mną, a i tak go słyszę jakby u mnie człapał... tam i z powrotem :-)
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 1

I co nam po tym artykule ???

Trzeba wymusić na developerach wyższą jakość budowanych mieszkań. To powinno być zrobione np: poprzez nie wydawanie pozwolenia na budowę tam gdzie projekt zakłada np sąsiadowanie kuchni, łazienki lub pokoju dziennego z sypialnią sąsiada.

Innym przykładem są wybiórcze kontrole akustyczne przeprowadzane na budowach poprzez urząd nadzoru budowlanego.

Izba inżynierów lub architektów też powinna wziąć pod lupę tych, którzy nie przestrzegają podstawowych zasad w zakresie akustyki (w tym przypadku).

Wszystko jest do zrobienia, trzeba to tylko uregulować.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wyprowadź się daleko za daleką wieś.

Jesteś uciążliwy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 37

rynek reguluje ceny

był wielki boom na mieszkania i wtedy ceny jak oszalałe szły do góry ale każdy kupował i teraz ludzie są uwiązani i mają małe klitki które nawet jak sprzedadzą obecnie to nie pokryją im pozostałych rat kredytu. Mi się udało bo kopiłem niedawno domek w szeregu z kawałkiem własnej działki za podobną cenę co znajomy kupił 90m2 mieszkanie kilka lat temu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tacy jesteśmy, jak mawiał Piłsudski "Naród wspaniały, tylko ludzie k.... ."
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poczekaj aż będziesz mieć swoje dziecko. Dzieci po prostu łapią zachowania obecnego świata. Cały świat się gdzieś spieszy i wszystko robi w pośpiechu i dlatego dzieciaki są nadpobudliwe (ale to nie jest ADHD). Nie ma się jednak czym martwić bo dzieci szybko z tego wyrastają
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 19

Trzeba po prostu wygłuszyć sobie mieszkanie. Trochę mnie to kosztowało jednak wszyscy się dziwią że u mnie tak cicho w mieszkaniu a mieszkam przy grunwaldzkiej. Okna 3 warstwowe też zrobiły swoje. Co prawda czar pryska jak otworzę okno ale przynajmniej sąsiadów nie słyszę.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

wygluszanie mieszkanie

Wlasnie mialem sie zapytac czy to na prawde działa? Na forum czytalem wiele opini i ludzie są podzieleni, ja wiem ze za to trzeba zaplacic a nie oszczedzac, ale czy to na prawda działa ? na prawde wyglusza mieszkanie i mniej wiecej ile to kosztowało i ile czasu zajeło wygluszanie mieszkania?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znaszych podatków utrzymuje sie Nadzór Budowlany , ale co z tego jesli to my musimy latac i robic pomiary !!!

Kpiny sobie z nas robią jak długo będziemy tolerować paradoksy w naszym karju ???
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 0

mieszkanie można sprzedać, kredyt spłacić
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

masz kolego luksus

ja za to mam dzwonnice 25 m w linii prostej. A proboszcz jak za inkwizycji nie ma litosci!! Już rozważałem podpalenie koscioła ale to jak wylanie dziecka z kąpielą.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

no tak, lepiej wynajmowac prywatnie i dawac komus 1500zl

teoretyk sie znalazl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9
do góry