Widok

Hallowen

Co myślicie o tym? Od kilku lat widzę,że dzieciaki biegają po wsi w to Amerykańskie święto niby nic złego,ale mam mieszane uczucia.Moje dzieciaki chcą w tym roku pobawić się i skrzykują się z dzieiakami z klasy,trochę się boję, bo to nie każdy sobie życzy takich gości. Co o tym myślicie,może stwórzmy jakiś znak rozmoznawczy np.dynia przed domem dla tych co chcą uczestniczyć
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
prawdziwie polskie nie znaczy katolickie. Kościół długo dążył do tego żeby przestano je obchodzić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
masz rację. Tak jak pisałem powyżej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Trudno o wyluzowanie i dystans, gdy po powrocie do domu zastajesz przed domem rozwleczony papier toaletowy, i porozlewany keczup. To ja musiałam to pozbierać i wyczyścić. A tymczasem rodzice dzieci, które narozrabiały w imię zabawy.......hmm...
To jest po prostu zwykły brak szacunku dla innych. Nie terroryzujcie mnie swoją zabawą. Każdy dowcip przestaje być zabawny, gdy narusza prawa innych.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0
tu 100% prawdy, to powinna być zabawa na zasadzie - otworzą - fajnie, dostanę cukierki. Nie otworzą - idę dalej
I za to odpowiedzialni są rodzice.
Tylko wtedy ta zabawa ma sens.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0
A mnie nie było w domu jak przyszli "goście". W niedzielę rano zobaczyłam: w skrzynce na listy wlany keczup i majonez, furtka i brama wysmarowana jakimś tłusty świństwem. Gdzie tu kultura? Gdzie rodzice, którzy powinni uświadomić dzieci, że jak dom jest pusty to nikt nie otworzy!!! Można się bawić, nie jestem przeciwna uciechom, ale trzeba też wpajać młodzieży zasady dobrego wychowania.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0
jest prawdziwie polskie święto. Dziady. Słyszałeś?

co do samego Halloween. W tym "święcie" chodzi o zabawę, dystans, uśmiech i zluzowanie pośladków. W Polsce, szczególnie w małych wsiach, bardzo ciężkie do osiągnięcia.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3
A może więcej luzu i dystansu do siebie wkoncu nic się nie dzieje ale pole do pomarudzenia i wykrzesania złośliwości się pojawiło , wiec baninscy katolicy ruszyli po swoje w imię średniowiecza !!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10
popieram przedmowce, niestety jak to bywa w narodzie rownamy do sredniej z IQ ponizej 100 :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie ma jakiegoś prawdziwie polskiego święta?

Ja wiem że antychrześcijański nastrój panuje i mówienie o święcie zadusznym to obraza społeczeństwa, bo przecież "to dla dzieciaków". Ale te dzieci kiedyś dorosną i naprawdę trzeba adoptować jak bezmózgie ameby wszystko co zachód nam daje?
Język już w połowie jest angielski, Haloween to już standard, co dalej... fajerwerki na 4 lipca i flaga konfederacji?

100 lat Polskę próbowano zrusyfikować i zgermanizować. I naród się nie dał. A teraz od przedszkola już wlepiamy dzieciom angielski "bo wtedy łatwiej się dziecku oswoić z językiem". Niemcy i Ruscy mówili to samo w 1918, tyle że jeszcze strzelali do tych co nie chcieli się uczyć.

Efekt jest taki, że każdy kto wczoraj postanowił nie otwierać drzwi, został "ukarany" przez dzieci pastą do zębów na drzwiach od domu lub aucie. Gratulacje więc dla rodziców.

Gdyby to była Alabama, to mógłbym zastrzelić takiego dzieciaka za wtargnięcie na moją posesję... ale to nie Alabama, a my staramy się być bardziej US&A niż sami amerykanie.

Założę się, że 99,9% rodziców tych wszystkich latających po osiedlach dzieci nie była w US&A a o Haloween to wie tyle ile obejrzała we wiadomościach i filmach. I ci sami rodzice, którzy oburzali się na zmuszanie ich do uczestnictwa w marszu 1szo majowym, dzisiaj zmuszają część mieszkańców osiedla do obchodzenia święta śmierci.

Może i ten post brzmi jak zrzędzenie, ale mam to w d*pie. Nie lubię kiedy zmusza się mnie do propagowania cudzych świąt w imię liberalizmu.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3
Gdybym złapała za rękę zrobiłabym nie jeden raban a może jak to nazywacie psikus. Uczycie dzieci niszczenia mienia.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeżeli chodzi o wiarę to nie sądzę że katolickie dzieci powinny obchodzić Halloween
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
co bedzie z burakami gadac, jaki pan taki kram :) jeszcze wpitziel dostanie mozna sie spodziewac roznych rzeczy po rodzicach mlodych burakow zwyczajnie w przyszlym roku kamera i na policje starsi mandat za asmiecanie zaplaca to im przejdzie ochota na wysylanie latorosli po cukierki i pozwalanie na dewastacje cudzego mienia
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1
to ta odwazna pani "katoliczka" powinna pojsc zrobic raban ich rodzicom. Odwazy sie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Dzieci sa teraz strasznie niewychowane :(
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
grozisz dzieciom? tak, to naprawdę katolicke. Gratuluję braku pojęcia o "wyznawanej" przez siebie wierze.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15
płacić gdzie, za co i ile?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wiem kim trzeba być, żeby ukraść dynię, ale wiem jedno po wymazanej klamce od furtki jakimś świństwem bo nie otworzyliśmy, w przyszłym roku zrobię takie hallowen dzieciakom przychodzącym, że będą musiały iść do terapeuty.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

Kradzież

Moje 5-letnie dziecko dziś strasznie przeżyło fakt, że w zamian za 4 kg rozdanych wczoraj cukierków - ktoś UKRADŁ mu z przed domu dynie, które przez dwa dni wycinał z rodzicami!!!
Ludzie kim trzeba być albo co mieć zamiast mózgu, żeby ukraść 5-latkowi "głupie" dynie?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Proboszczowie mają obowiązek płacić za wszystkich mieszkańców swojej parafii , także za ludzi niewierzących i za osoby innych wyznań
ja też nie chcę płacić za osoby niewierzące !!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
to nie do końca tak. Albo inaczej. W takim razie należy tępić konieczność odprowadzania pieniędzy na kościół z podatków niewierzących.
w tej chwili MUSZĘ to płacić, a nie chcę. Wolałbym płacić np na domy dziecka.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Banino

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...

do góry