Widok

Hallowen

Co myślicie o tym? Od kilku lat widzę,że dzieciaki biegają po wsi w to Amerykańskie święto niby nic złego,ale mam mieszane uczucia.Moje dzieciaki chcą w tym roku pobawić się i skrzykują się z dzieiakami z klasy,trochę się boję, bo to nie każdy sobie życzy takich gości. Co o tym myślicie,może stwórzmy jakiś znak rozmoznawczy np.dynia przed domem dla tych co chcą uczestniczyć
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak długo jak czyjeś poglądy nie ingerują bezp. w czyjeś życie i nie zagrażają porządkowi, ładowi oraz bezpieczeństwu tak długo powinno się je tolerować, nawet, jeśli ma się inne.

Czyli, jesli ktoś uważa, że kradzież jest w porzadku to oczywiście należy to tępić, jeśli ktoś uważa, że haloween jest fajne to spoko, ale jeśli ktoś uważa, ze MUSZĘ w tym uczestniczyć to znów nalezy to tępić, wg. powyższych zasad.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
zgadzam się w 100% ale to niejaka Asia w poście powyżej zaatakowała wszystkich którzy nie podążają za papieżem pisząc o tym, że świadczy to o głupocie.
czyli wyznajemy zasadę że wierzących nie można obrażać a niewierzących już można? ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
każdy musi mieć swoje ideologie za którymi podąża. Jedni ślepo,drudzy mniej ślepo. Ważne żeby dobrze się z tym czuł. Ja jestem katoliczką i nie zamierzam się z tym kryć. To jest to co mi odpowiada i nikomu nic do tego i nie ma prawa mnie za to linczować i obrażać moich przekonań.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Proponuję hasło" piosenka albo wierszyk " aby osoby,które nie popierają takiej zabawy nie czuły się urażone gdy dzieciaki zapukaha do drzwi :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Proponuję : każdy kto chce wziąść udział w zabawie niech wystawi dynię, rodzice proszę też uczulcie dzieci, że psikusy to nie jest dobry pomysł,śmiecenie , wandalizm ,narzucanie się są ZAKAZANE. Zadbajmy też aby dzieciaki były widoczne po zmroku. Miłej zabawy
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiedyś kilku sąsiadom na naszej ulicy powrzucały śmieci przez płot i przywiązywały papier toaletowy do furtek. Bo ludzie nie otwierali drzwi i nie dawali cukierków.
Przykre. Chcecie dajecie nie to nie , każdy robi co uważa za słuszne, nie krytykuję ale chamskiego zachowania młodych nie pochwalam.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja myślę że o głupocie świadczy nieposiadanie własnego zdania, tylko ślepe podążanie za pasterzem pośród pozostałych baranów
jak pasterz skinie laską, tak barany robią. Bez krzty refleksji
czy to jest mądre? :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie rozumiem - nie ma w tym ani braku szacunku, ani nieprawdy - osoby niewierzące nie muszę podzielać przekonania o wszechwiedzy papieza.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie podpisuj się Banino bo taka wypowiedź świadczy o głupocie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
Marcinie dziady miały zupełnie inny wydzwięk od haloweenowej imprezy, w krajach słowiańskich okolice 1 listopada to czas zadumy i wspominania bliskich którzy odeszli, czasem poprzez biesiadę, ale zawsze ze smutnym podtekstem, dynia przebrania i cukierki nie komponują się ze słowiańską tradycją, jest to obcy produkt. Ale co kto lubi, ja cukierków nie daję dyni nie wystawiam, w tym czasie myślę o tych którzy odeszli pozostawiając po sobie smutek.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oby dzieciaki nie obrzucaly domow jajkami...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Franciszek jest dla mnie tylko głową obcego państwa - mam w nosie jego opinie, tak samo jak opinie Baracka Obamy na temat Nocy Świętojańskiej
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5
Zawsze uważałem halloween za drugie walentynki - czysta okazja do zarobków w sezonie ogórkowym.
Jak ktoś mocno chce to niech się w to bawi.
Cieszy mnie natomiast, że są inicjatywy takie jak ta - pozwalająca ludziom nie zainteresowanym, nie zajmować czasu :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
na osiedlu Familijnym też były ekipy rok temu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kubusia Puchatka - u mnie w zeszłym roku było kilka grup, może z Siódmego Nieba.
Aż cukierków mi zabrakło :)
co człowiek to opinia. Wyraziłam swoją i proszę o uszanowanie. Nie będę Waszych dzieci egzorcyzmować jak do mnie przyjdą. Spokojnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
a zdradźcie mi proszę, bo to moje pierwsze hallowen w Baninie, gdzie dzieciaki chodzą, tzn po jakich ulicach, bo chyba nie po całej wiosce?
to może poszukajmy genezy obrzędu święcenia pokarmu na wielkanoc i albo choinka w Boże Narodzenie. Po prostu jak dla mnie religia chrześcijańska pozwalała różnym kulturom pozostawić cząstki wierzeń aby przekonać nowych wyznawców do siebie. Stąd halloween. W naszej kulturze podobne obrządki nazywały Dziady po prostu.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na szczęście jest jeszcze prawo do posiadania własnego zdania na ten temat.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niedlugo powołaja kaczkogrod halloween idzie w zapomnienie ostatnia okazja wyłapać trochę słodyczy przez dzieci.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

Inne tematy z forum Banino

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...

do góry