Widok
Przy Hashimoto dieta powinna być bezglutenowa, w miarę możliwości, nisko laktozowa (ewentualnie kefir, maślanka do 1 x w tygodniu) i bez warzyw surowych bogatych w goitrogeny, substancje atakujące tarczycę: Kapusta, kalafior, szpinak, brokuły, brukselka, orzeszki ziemne, truskawki, gruszki, soja...Efekt w postaci lepszych wyników i lepszego samopoczucia do osiągnięcia w kilka miesięcy...
Jak można sobie samemu zwiększać dawkę bez określenia TSH,ja z niedoczynnością tarczycy przeszłam dwie ciążę i najpierw wyniki były dużo za niskie bo w ciąży TSH wariuje i u mnie akurat wskazywało na nadczynność a później wróciłam do starej dawki a później tylko o 25 miałam zwiększona.Wszystko zależy od wyników.
Wszystkim chorującym na hashimoto polecam bloga http://www.alpacasquare.pl , moje kompendium wiedzy w zakresie hashimoto i chorób tarczycy.
Ja przy wizycie u endo mam wyniki morfologii, żelaza, wapnia i standardowo tsh ft3 ft4. Jestem świeżo po wizycie u endokrynologa.
Mam słabe niektóre wartości morfologii, wapń wysoko, żelazo wysoko. Wg lekarza w moim organiźmie żelazo krazy w krwi ale nie trafia do tkanek stad słabszy wynik morfologii. Osoby z hashimoto mogą tak mieć ze organizm nie potrafi wykorzystać nagromadzonego żelaza, wiec biore dodatkowo żelazo w tabletkach przez jakiś czas aby "przepchać" je do taknek. Wtedy też unormuje się morfologia i poprawi się samopoczucie.
Pytałam o diete gluten, nabiał. Nie ma potrzeb ani wskazań do jej stosowania jeśli wyniki badań są prawidlowe, i nie mowię tu o badaniach hormonów traczycowych tylko tych powiązanych z hashimoto własnie. Ja np jem mnóstwo nabiału, piję dużo mleka stad wysoki poziom wapnia a to w moim przypadku służy organizmowi przy tej chorobie bo zachodzi wtedy jakaś reakcja ale nie pamietam o co chodzilo ;) w kazdym razie endo zawsze mnie sie pyta czy jem nabial bo wapń nie moze być niski.
A przyczyną zlego samopoczucia moze byc niedobor wit D, ja badalam i mialam spory niedobor, niestety badanie drogi z 80 zl placilam.
Przebadajcie najpierw swoj organizm i znjdzcie dobrego endokrynologa zanim bedziecie sie katować niepotrzebnie dietą.
Mam słabe niektóre wartości morfologii, wapń wysoko, żelazo wysoko. Wg lekarza w moim organiźmie żelazo krazy w krwi ale nie trafia do tkanek stad słabszy wynik morfologii. Osoby z hashimoto mogą tak mieć ze organizm nie potrafi wykorzystać nagromadzonego żelaza, wiec biore dodatkowo żelazo w tabletkach przez jakiś czas aby "przepchać" je do taknek. Wtedy też unormuje się morfologia i poprawi się samopoczucie.
Pytałam o diete gluten, nabiał. Nie ma potrzeb ani wskazań do jej stosowania jeśli wyniki badań są prawidlowe, i nie mowię tu o badaniach hormonów traczycowych tylko tych powiązanych z hashimoto własnie. Ja np jem mnóstwo nabiału, piję dużo mleka stad wysoki poziom wapnia a to w moim przypadku służy organizmowi przy tej chorobie bo zachodzi wtedy jakaś reakcja ale nie pamietam o co chodzilo ;) w kazdym razie endo zawsze mnie sie pyta czy jem nabial bo wapń nie moze być niski.
A przyczyną zlego samopoczucia moze byc niedobor wit D, ja badalam i mialam spory niedobor, niestety badanie drogi z 80 zl placilam.
Przebadajcie najpierw swoj organizm i znjdzcie dobrego endokrynologa zanim bedziecie sie katować niepotrzebnie dietą.
Jak juz miałam potwierdzoną ciążę to wtedy szłam do endo. Tyle że ja chodziłam prywatnie bo na1 wizyte na nfz czekałam rok. Czyli by wychodzilo ze na pierwsza wizyte bym poszla w 7 mies. ciąży... I zadne proszenie,błaganie w rejestracji nie spowodowało że przyjeli mnie szybciej. Nawet gdy powiedzialam ze wczesniej 2 razy poronilam.... Nie i koniec... Wiec zmuszona bylam chodzic prywatnie.
Dziękuję dziewczyny. Czyli teraz należy przyjmować swoją normalną dawkę euthyroxu , zapisać się do ginekologa na wizytę za ok 3/4 tygodnie i wtedy z potwierdzeniem ciąży, iść zarejestrować się do endokrynologa?
Przepraszam, że tak wypytuje ale te informacje są dla mnie bardzo ważne
ps. te 3/4 tygodnie też nie wiem czy dobrze liczę. Jeśli w dzień spodziewanej miesiączki wyszedł pozytywny test to licząc od tego dnia powinno się zapisać za ile tygodni na wizytę u gin?
Przepraszam, że tak wypytuje ale te informacje są dla mnie bardzo ważne
ps. te 3/4 tygodnie też nie wiem czy dobrze liczę. Jeśli w dzień spodziewanej miesiączki wyszedł pozytywny test to licząc od tego dnia powinno się zapisać za ile tygodni na wizytę u gin?
Dziewczyny mam do Was pytanie - jeśli któraś z Was zachodziła w ciążę( niedoczynność, Hashimoto miałyście łącznie) to widząc pozytywny wynik na teście kiedy umawiałyście się do endo?
DO ginekologa warto umówić się około 6/7 tygodnia prawda? bo wtedy cokolwiek ' widać' na usg i wtedy też wystawia zaświadczenie o ciąży i to zaświadczenie można przedłożyć w rejestracji do endokrynologa by być przyjętym w ciągu następnych kilku dni( a nie jak to się ma w normalnych warunkach w pl, że do endo czeka się lata świetlne)
I teraz pytanie - jeśli jest pozytywny test, i nic więcej oficjalnego dziewczyna nie ma,na dowód, że jest w ciąży to czy ma czy prędzej zapisywać się do endo i jeśli możecie pomóc- to na jakiej podstawie? Proszę o pilną odpowiedz
DO ginekologa warto umówić się około 6/7 tygodnia prawda? bo wtedy cokolwiek ' widać' na usg i wtedy też wystawia zaświadczenie o ciąży i to zaświadczenie można przedłożyć w rejestracji do endokrynologa by być przyjętym w ciągu następnych kilku dni( a nie jak to się ma w normalnych warunkach w pl, że do endo czeka się lata świetlne)
I teraz pytanie - jeśli jest pozytywny test, i nic więcej oficjalnego dziewczyna nie ma,na dowód, że jest w ciąży to czy ma czy prędzej zapisywać się do endo i jeśli możecie pomóc- to na jakiej podstawie? Proszę o pilną odpowiedz