Widok

Hobo

Szekszárdi kadar powiadasz... chyba nie piłem. Nazwa wskazuje, że to wino Węgierskie pochodzące z jednego z 22 regionów winiarskich o nazwie Szekszárd. Okręg Szekszárd znany jest głównie z czerwnonego Bikavér (popularna bycza krew), na który to, ma wyłączność produkcji (wspólnie z okręgiem Eger, który leży na północny-wschód od Szekszárd)
Sukces skomponowania smacznego Bikavér'a i udanej jego sprzedaży przyciągnął do Szekszárd zachodni kapitał. Trochę kojarzy mi się to z robieniem czegoś na siłę tylko dlatego, że sąsiadowi zza miedzy się udało.
Węgry są 12 producentem wina na świecie z 4 mln hl/rok, przy czym charakterystyczne dla ich produkcji to to, że 70% to wina białe. Z ich rodzimymi czerwonymi szczepami jest cieniutko. Mają chyba tylko Kadarke i Kékfrankos(niem.blaufränkisch)
Znacznie ciekawiej jest z winami białymi na czele z Tokajem, o którym Ludwik XIV powiedział: "król win, wino królów" Na tym polu (win białych) widać, że Węgry mają bogatą tradycję. Jej korzenie leżą w cesarstwie rzymskim, którego to Węgry były częścią. Wprawdzie późniejsze najazdy i panowania Turków, czy lata "przyjaźni" z ZSRR itp. etc. poczyniły nieodwracalne straty dla winiarstwa to sytuacja na dziś dzień nie jest zła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

c

wspomniane przeze mnie jest właśnie czerwone. może właśnie przez to, że niewiele ich, mają taki oryginalny smak - aksamitny a zarazem intensywny. póki co podstawowym alkoholem pozostaje dla mnie piwo, niemniej niedługo zacznę przekwalifikowywać się na wina. z takiego to prozaicznego powodu, że zmienia mi się metabolizm. zawsze byłem chudy jak szczapa, a ostatnio już 3 osoby zauważyły, że pod koszulką pojawia się coraz mocniej napompowana dętka. czas na zmianę chyba odpowiedni, zwłaszcza że globalne ocieplenie sprawi, że węgierskich winogron będzie coraz więcej. a być może nasz śląsk też sobie przypomni o swoich winiarskich tradycjach.

22.08

to jedna z najlepszych dat w historii ludzkości. tego dnia urodziła się tori i mistrz mistrzów, nieodżałowanej pamięci john lee. jej życzenia powrotu do najlepszego składu, czyli tori+fortepian, a jemu świeczka i 3 toasty przy "one scotch, one burbon, one beer".

ps. a poza tym to najlepszy dzień na częściowe wyjaśnienie genezy mojej ksywy

...

Nałaziłam się po Rumi i... stanowczo stwierdzam iż ten z skmką pod spodem jest za duży ale... znalazłam coś odpowiedniego w rumskim parku-tama z mostkiem, och-to jest w sam raz! I do tego kojący szum wody... To jest to;)
A wino...właściwie uielbiam wszystkie-szczególnie te z biedronki! hihi... Bardzo lubię Merlot, Canbernet... szczególnie z RPA:) Sekret mnicha o którym pisze Hobo też jest super..hmm...myślę,że jak ktoś lubi ten trunek to chyba każda odmiana mu smakuje!
Hobo-po 30-tce wszyscy tak mają! Takze chyba dołączasz do sredniej statystycznej:)

Hobo

Mój ulubiony cytat Tomasza Beksińskiego:
"Mój przyjaciel z lat licealnych, pan Waja, zacytował mi kiedyś Wielkiego Filozofa Nietzschego: Kto uważa ludzi za stado i ciągle przed nim ucieka, ten musi liczyć się z tym, że to stado dogoni go i weźmie na rogi. Następnie skonstatował: A niech mnie ch... biorą na rogi, ja ich p.... Podpisuję się pod tym. "
Ja też...i właściwie staram się nigdy nie zapomnieć tych słów.

wszyscy

No to na Waszą cześć rozpocznę dzisiejszy weekend wytaszczoną z piwnicy butelką kefrankosa - w Czechach sprzedają je po 39 kcs za flaszę.
To już nawet nie opłaca mi się robić kaszubskiego jabola.

WIELKA SEMPITERNA

Jakaż to wygoda wielka,
bo można i tak patrzeć,
że przyznam żem d u p a nie poeta
i z miejsca przestają obowiązywać wszelkie zasady.

To co napiszę
nazywam limerykiem.

Na podwórzu chłopaki bawią się w wojnę
obok dziewczynki teraz spokojnie
lekko skaczą w klasy
bo mają „TARCZĘ NA ZŁE CZASY”
a ich dziadek nadal włazi na sosnę.

No i po co się urwał z tej choinki ?
przecież i tak by upadł
bo drzewo jest przeznaczone do wycinki
nooo ten dziadek to wielka sempiterna.

Grzegorz Rymopis

Kropeczko

Kurde frak.
Też pochłaniam spore dawki merlot. I dobrze mi z tym. Tylko wiesz, to tak jakby powiedzieć lubię czerwone samochody, jakie... ??
noooo te 3-trzy drzwiowe.
Dam dobry przykład, wczoraj w nocy spożyłem merlot 2007 z niemieckiej winnicy, wino o nazwie Bree, pominę najważniejsze (symbole jakości) bo nie pamiętam, wino pikantne, o smaku owoców leśnych. Styl opakowania jak z krajów nowego świata czyt. zamiast korka z korka nakrętka alu, kolor szkła biały, a kształt butelki jak absolwenta.:D

...

Tylko prosze mi nie wkręcać, żę pomyliłem z absolwentem.

denerwuje

Czystośc w ironicznym znaczeniu tego słowa miasta Gdyni.

Hobo

Przypomniało mi się coś co mógłbym Tobie polecić w temacie zmian pewnych przyzwyczajeń :DDD
LINK http://wino.org.pl/component/option,com_docman/task,cat_view/gid,164/Itemid,86/
wejdź w temat miodosytnicy i winiarze.divx i ściągnij na HD film.

Kropeczko

A jeszcze... :)
żeby trochę sprawę zagmatwać, to fakt iż na etykiecie butelki z RPA widnieje napis np. Cabernet sauvignon nie oznacza automatycznie że wino jest zrobione w 100% z tego szczepu.
Przepisy z RPA stanowią, że butelka musi zawierać minimum 75% szczepu którym jest markowana, a w przypadku sprzedaży na eksport 85%.
Temu czemu warto by się przyjrzeć, jeśli piszemy o RPA jest, wg mnie, krzyżówka cinsault i pinot noir popularnie zwana pinotage. To chyba największy wkład Afryki do światowego winnego dziedzictwa. Wina z tego szczepu mają posmak naszych śliwek i wiśni. Z negatywnych nut można wyczuć tu aceton, ale niwelują to poprzez staranną kontrolę temperatury fermentacji.
Ciekawostką może być fakt, że pierwsza winnica w south Afryka powstała w 1658r i do dziś funkcjonuje (wprawdzie podzielona na mniejsze części)

ps napisałbym coś jeszcze o RPA, ale muszę spadać. :))

spacer plaza

wybralam sie dzpsiaj nad morze z psem,podobno nie wolno,ale jak tu odmowic tym glodnym przygod,kapieli,proszacym oczom.No i jestem juz na tej plazy(oczywiscie w okolicach Redlowa) Pies szaleje ja gapie sie w wode i bezkresna dal-bardzo to lubie,nagle owladnela mnie natretna mysl-zagadam,zaczepie jakiegos homo sap...s,ale okazuje sie ,ze glupio,ze mam jakies cholerne opory.tak ide dalej w strone klifu,mijam kolejnych ludzi,zerkamy na siebie.Ale o co tu chodzi nikt do nikogo nie jest w stanie wydusic jednego slowa.Teraz porownajcie te liczne wypowiedzi,odpowiedzi na tym czy innym forum intern.,mamy glod rozmowy kontaktow,ale jakos w realu to nie wychodzi.Moze jestem w bledzie moze to tylko moj problem dzisiaj zauwazony.

jak w każdym

szanującym się kalendarzyku uczniowskim zostało miejsce na odręczne notatki

Majka

Chyba przesadziłaś z tą przerwą na koniec wypowiedzi-rozumiem wolność słowa ale żeby aż tak? ;)))

C

Aż tak się nie zagłębiam w skład win z RPA-po prostu piję i już;)
choć to co pisesz jest naprawdę ciekawe!
Czesio-jaka może być książka?
-Fajna.
-Nie mówi się fajna, takiego słowa nie ma w słowniku! Książka może być ciekawa, interesująca,pasjonująca... Czesiu,jaka jeszcze?
-z*******a!
-Paszoł won ty oszołomie jeden!
hihih...
Dokładnie tak samo mogę opisać ulubione wina-są zaje...;))))
A dzisiaj dokonuję profanacji-białe....martini! Ale za to z dużą ilością cytryny i lodu!

Kropeczko

Statystycznie większość ludzi nie zagłębia się mentalnie w zawartość tego co piją i jedzą. Jesteś więc normal - znaczy prześlizgujesz się po grzbiecie fali zamiast w nią zanurkować.

...

Chociaż w ekstrema jak w przypadku bohatera "transmigracji Timoth'ego Archera" Dick'a chyba nie warto się zagłębiać.

o ojcostwie

Znów mi dziecko spać nie dało,
całą noc koncertowało,
dziś niedziela ostatnia urlopowa,
a mnie znowu boli głowa!
Takie tego są uroki,
jak sobie dziecko o**** nawet boki,
w sumie ...
też tak kiedyś wyprawiałem
i rodzicom spać nie dałem ...
więc doceniam ich cierpliwość
a poniekąd nawet świętość.

Pozdrowienia dla wszystkich świeżo upieczonych tatusiów :)

o ojcostwie

całą noc koncertowało,
a mnie znowu boli głowa!
Takie tego są uroki,
w sumie ...

o ojcostwie

całą noc koncertowało,
a mnie znowu boli głowa!
Takie tego są uroki,
w sumie ...

a "MURKI" RUNĄ runą runą

Cóż jak zwykle tutaj sytuacja jest skrajna
bo „Murki” to Trójmiejska historia wspinaczkowa
a teraz nasypem przebiegnie Kolej Metropolitalna
bo o niej tutaj teraz jest mowa.

Wspinaczkę na „Murkach” sobie przypomni
pasażer kolejki tylko co bardziej przytomny
a historia pójdzie swoją drogą
gdy przejedzie tędy pociąg.
Trzeba postawić na nasypie pomnik.

( Będzie trochę smutno
gdy pociąg przejedzie „Bartosówką”,
trzeba karki schylić
gdy po „Gdyni”.
Ale jutro jest już jutro).

Grzegorz Rymopis

Akcja protestacyjana czy co ?

Przez Gdańską Morenę przechodził około 14:30 pochód ( około 100 osob) z niedźwiednika w kierunku Kartuskiej, pełno policji ich eskortuje i helikopter.

Wiecie o co chodzi ?

eee

lechia grała z cracovią?

MURKOWANA ZMIANA

Gdy się wspinałem blisko ćwierć wieku temu
to z lokalizacją murków nie było problemu,
bo od „przewieszek aż po „łuki”
a cała reszta wiadomo- do dupy,
zmiana mnie nie dotyczy, tylko czemu ?

Grzegorz Rymopis

Kropeczko,

staję się Twoim wielbicielem, a maxymę: "piję i już" odcisnę sobie czerwoną farbą nad wezgłowiem koja - o to właśnie chodzi, a nie o nurkowanie w fali z trzeźwą głową. Pozdrówka.

CHCE SIĘ PŁAKAĆ :

W sierpniu nie było na Wdzydzach kajaka,
i wprost chce się płakać,
nooo - SZEF nie znalazł sponsora
a ważna jest jedna i druga rola,
na przyszłość może nie będę już krakał ????

Grzegorz Rymopis

Manson

Beztroskie picie-beztroskim piciem. Why not?
Sam lubię jak wino przewala w żyłach krew, ciszę i czysty przepływ myśli.
Ale powiedz?-nie fajnie kiedy wiesz jaki szczep sączysz?
Skąd pochodzi, czym się charakteryzuje, jak go formować i czy ewentualnie nie zasadzić w własnym ogrodzie. Ja uważam że to ciekawska sprawa do rozważania, szczególnie gdy wina pod dostatkiem, a wieczór chłodny. Może dlatego, że jestem dzieckiem ziemi i zieleni.
Religi do tego nie dorabiam, nawet mi się nie chce, ale spłycać też nie potrafię.
Zresztą podejście "piję i już" to tak jakby powiedzieć "jem i już", albo "pracuję i już" kojarzy mi się to z ignorancją i wybitną powierzchownością.

...

Idę sobie stąd i już.
hy hy hy
Mam robotę w piwnicy-czerwona porzeczka domaga się zlania.
(proszę bez skojarzeń dostępnych na podorędziu)
;))

C

Skoro tak się zagłębiamy to ciakawa jestem czy wiesz z czego składa się krakowska parzona, bułka mleczna, coca-cola, aspiryna, albo czekolada? jakich ziaren kakaowca użyto? Myślę i z pewnoscią się nie mylę, że jesz, pijesz i w większości przypadków nie zastanawiasz się nad składem... A jak to jest zrobione? Ja wiem;]-oglądam specjalny program na discovery....hihi...

Manson

Właśnie uczę się nurkować- z lampką białego Sekretu Mnicha;)

Cisza

Beznamiętna biel ścian
Poplątany ruch wskazówek
Odleciała gdzieś
Słodycz uśmiechu

Szkaradna bryła
Tak mało ludzka
Zasypiała na dywanie
U Twoich drzwi

Ta tęsknota
Dławi mnie
Jeden Twój oddech
By blaskiem gwiazd
Zapłonęły znów
Mętne oczy

KRÓL PIECHOTĄ CHADZA

MOTTO :
„A jak się za dużo wie, to wtedy jest gorzej, bo wtedy się kalkuluje. A jak się kalkuluje, to się nie wygrywa.”
Lech Wałęsa

Król w królestwie stara się piechotą chodzić,
lecz to też człowiek i rzadko mu wychodzi.
Pełnoletni ma prawo głosu
i wybiera na swój sposób.
Sprzeczności dotąd żaden Król nie pogodził.

Grzegorz Rymopis

Kropeczko

Zagłębiamy? Zgłębiamy?
Zwróć uwagę na to "my".
Ja napisałem zaledwie dwa ogólne posty nt. wina, Ty narazie, wg mnie, reklamujesz powietrze :D

Z pewnością się mylisz.
Wędlin nie jadam w ogóle, podobnie jak nie zażywam aspiryny. Z różnych powodów.
Pieczywo wyrabiam i piekę sam, gdybyś czytała uważnie H.P. znałabyś jedną z wielu przyczyn tego stanu rzeczy.
Nt.składu Coca-coli nie napiszemy zbyt wiele, bo to tajemnica handlowa, ale jego działanie jest powszechnie znane.
A czekolada temat płynny jak Wisła z nurtem zrywającym promy, o którym wspomniał w swej książce Goszczurny. Piszesz o rozpuszczalnym schovit czy o 100g skandynawskich specjałach, a może o czymś zgoła odmiennym?

C

Nie reklamuję powietrza tylko staram się zwrócić Twoją uwagę na fakt,iż nie zawsze wiemy z czego został zrobiony każdy produkt. Oczywiście, jeśli Twoją pasją jest wino i sam je wyrabiasz to doskonale wiesz jakie składniki używasz do jego produkcji.
Co byś nie dodał do tego tematu to i tak nie jesteś w stanie wymienić wszystkich składników produktow które spożywasz czy używasz...
Dlatego ja, rozkoszując się smakiem wina, które nie zostało wyprodukowane przeze mnie, nie zawsze wiem jakie szczepy winorośli zostały użyte...
Ale gratuluję Ci wiedzy w tym temacie:)

Kropeczko

Racja. Mamy ograniczone możliwości poznawcze.

Chciałem tylko przekazać myśl, że warto czasem zatrzymać się, zaczerpnąć wiedzy i dać sobie prawo świadomego wyboru pełnowartościowych pokarmów i płynów, gdyż tekst w stylu "piję i już" skojarzył mi się z czarnym konsumpcjonizmem (inaczej czyt.)wchłanianiem bez zastanowienia. Z mej strony niedoskonałość pisanego słowa.
Dobrej nocy.

C

racja po Twojej stronie. Ja też lubię wiedzieć. Ale z drugiej strony po wielokroć spotykam się z ludźmi, którym smakuje, i sam ten fakt wzbudza we mnie olbrzymią satysfakcję. Nawet jak wypytują o recepturę to i tak rzadko mówię całą prawdę, albo mówię ją tak, żeby i tak nie było jasne co mówię.
Jestem zdecydowanym zwolennikiem "slow food", co traktuję nie tylko w kategoriach kulinarnych, ale i przepisu na życie.
Uwielbiam półwytrawny modry portugal produkowany przez Templarske sklepy z Cejkovic. Nie mam pojęcia jak się go komponuje. Co nie przeszkadza mi ani w doznaniach organoleptycznych, ani nie zakłóca ogólnego dobrego samopuczucia w zakresie stanu mojej wiedzy.
Może jakiś zjazd anestezjologów? W Borach pokazały się grzyby.

Manson

Jeśli idzie o zdradzanie przepisów...
Haha
W kręgu mych znajomych panuje obiegowa opinia, że u mnie w domu powstaje najsmaczniejsza pizza w północnej Polsce. Uległem kiedyś czarowi jednej pani i zdradzony został jej przepis (nie całkowicie rzecz jasna o czym nie wiedziała)
Pojawiła się za jakiś czas i mówi:
- pizza była dobra, ale zupełnie inna jak u ciebie, musisz coś tam jeszcze dodawać.
Ja na to wypaliłem żart:
-A wymieszałaś sos pomidorowy w słoiku po oliwkach.
... prawie wyłapałem liścia hy hy ;)

Pewno, że nie zawsze i za wszelką cenę, trzeba dopytywać się o to co w talerzu. Przekonałem się o tym jedząc kilka razy filipińskie zupy.

Co do zjazu. Mam zaprawione w słoikach sałatki z kapusty, cukinie, leczo, kabaczki i kiszonki. Chętnie bym się podzielił. Tegoroczne agrestowe pięknie łapie klarowność. Porzeczka również. A i do Kummer'a po mięsidło jakieś mógłym zahaczyć, tyle że za niebawem na statek uciekać muszę, więc moja skromna osoba raczej odpada.

hi all !

czyli halo ! ;)

Chinine Blanc z Kapu za 2,50-dziesiat smakowal.
Zakladam ze dlatego ze jest bez chemii.
Dzieki za inspiracje!
Jest chlodny do rzeczy ale
ma cos ze smaku psaujacych do tamtejszych kwiatow. Te polodniowoafrykanskie kwiaty (moj ojciec przysylal kartony ich mojej mamie) zniewalaja egzotyczna pieknoscia, wielkoscia i sa jakby pozawymiarowe. Sa duze i widzac je; ich kolory, wiesz dlaczego sa atrybutami kobiet...delikatnosc, roz, fiolet, pomaracz, zolc pastelowa, zapachy, ale i sila - po prostu nokault dla analitycznego umyslu.

Dzis popelnilem drobny w wymiarach lecz spory blad,
..
Gdy przerwe komus niechcacy ta taka ciepla naturalna osobista mysl, czuje po prostu bol. Dotyczy to glownie spotkan w realu.
Wtedy nic nie mozna zrobic.
Jest tylko bol i jeszcze widzisz, ze gosc czuje sie znow zdala od domu. Moze przesadzam, ale dlatego odkorkowalem butelke.

Grzes

TO jest FLOW ! :)
Jak to po polsku?
Odjazd? Napewno jest jakies lepsze slowo na to.
Moze ktos podpowiedziec jak to wyrazic?
Czasem jest mi trodno znalezc polskie slowa. Sa liryczne, romantyczne lub opisowe, a ja po wielu latach poza krajem ucze sie znow polskiego.
Moj polski pewno jest juz pewno troche antykwaryczny.

O

Gimnatyka, gimnazium pochozi
od greckiego slowa = gymnos, czyli nago, bo wtedy sportowcy wystepowali na golasa.
Naprawde nic dziwnego, ze nie wpuszczali na stadion pan!
Smieszne, co nie?
hihi

Manson

ZABRALBYM Cie na moja lodke.
Po rekonsansie i wykonanej pracy bylyby melony, sopocki chlep i ser krolewski, kawa i
lornetka .. B)

......

............

histerycznie o kawie

Wypiłem kawę,
gorąca nie była,
lecz dziurę w brzuchu mi wywierciła.
Chodzę tak teraz podziurawiony,
coś się wylewa choć plaster naklejony,
ludzie się gapią, palcem wytykają,
a ja im tłumaczę "kawosze tak mają!"

... i obudziłem się zlany zimnym potem,
straciłem kompletnie na kawę ochotę ...

O pierwszej scenie pisałem już kilka razy

O pierwszej scenie pisałem już kilka razy
i nawet we śnie
każdy dobrze wie
z czym posłańcy od Krzyżaków przyjechali.

Szumiały gęste lasy
gdy wysuwali się nasi
tylko w krzakach fujara
gorzko zapłakał.
A kto stał za kim ? :

„W przodku stał hufiec, zwany „czelny”
, złożony z najstarszych rycerzy”,
więc najbardziej odpowiedni,
„za nim walny
a za walnym piechoty i lud najemny”.
Wybór w sam raz trafny.

Grzegorz Rymopis

sobota

boże jaki miły wieczór
tyle wódki tyle piwa
a potem plątanina
w kulisach tego raju
między pluszową kotarą
a kuchnią za kratą
czułem jak wyzwalam się
od zbędnego nadmiaru energii
w którą wyposażyła mnie młodość

możliwe
że mógłbym użyć jej inaczej
np. napisać 4 reportaże
o perspektywach rozwoju małych miasteczek
ale

mam w dupie małe miasteczka
mam w dupie małe miasteczka!

(andrzej bursa)

sobota

boże jaki miły wieczór
tyle wódki tyle piwa
a potem plątanina
w kulisach tego raju
między pluszową kotarą
a kuchnią za kratą
czułem jak wyzwalam się
od zbędnego nadmiaru energii
w którą wyposażyła mnie młodość

możliwe
że mógłbym użyć jej inaczej
np. napisać 4 reportaże
o perspektywach rozwoju małych miasteczek
ale

mam w dupie małe miasteczka!

(andrzej bursa)

"Do poety"

"Żarłem jak dzikie zwierzę, warcząc nad jedzeniem,
Zwykła kartka papieru
Wydawała się cudem
Spadającym z nieba na ciemny las.

Piłem jak dzikie zwierzę, chłepcząc wodę językiem,
Mocząc sobie długie bokobrody,
Mierząc własne życie nie na miesiące czy lata,
Lecz godziny.

I każdego wieczoru
Zdziwiony, że jeszcze żyję,
Powtarzałem wiersze,
Tak jakbym słyszał twój głos.

I szeptałem je jak modlitwy,
I czciłem je jak wodę życia,
Jak ikonę uratowaną w boju,
Jak gwiazdę przewodnią.

Były moją jedyną więzią z innym życiem
Tam, gdzie świat nas dławił
Codziennym brudem
A śmierć deptała nam po piętach."

Warłam Szałamow
(tłum. pomoc. Gala Winogradowa)

c

rozumiesz wiersz, który przytoczyłeś?
albo inaczej:
jak rozumiesz wiersz, który zacytowałeś?

Ćmo barowa

Za dużo to ja dziś nie kumam.
Ale jeśli już...
Wiersz rozumiem (jeśli wogóle można tak napisać)poprzez kontekst życia w Gułagu, któremu autorowi tego wiersza był bliski.(chociaż autorstwo Szałamowa jest tu akurat dyskusyjne)
To raz.

Po dwa.
Interpretuję go sobie również w stosunku do własnej osoby. Jakkolwiek to brzmi.

...

Napisz jaki otrzymałem stopień za interpretację...
Zresztą...
Nawet jeśli nie zagłębiałem się nigdy w temat łagrów i twórczości literackiej z tym powiązanej to i tak dostanę promocję do następnej klasy :p

A tak poważnie, to tego typu tematy wolę zgłębiać w realu.

kiedy mężczyza 30-letni

kupuje samochód, to przez najbliższe dni nie robi nic innego poza przekonywaniem siebie, że wybrał najlepiej na świecie. ogląda pozostałe marki, porównuje ceny, roczniki, przebiegi, stan techniczny... no i oczywiście szuka akceptacji u każdego, kto się nawinie, niezależnie oczywiście od kompetencji interlokutora. z pomocą przychodzą mu takie strony jak ta:

http://www.motofakty.pl/artykul/nissan_sunny_1990_8211_1995_.html

,albo ta podkreślona poniżej. to prawdziwy miód na serce dla dużego chłopca, który kupił sobie nową zabawkę.
by the way, gdyby ktoś potrzebował transportu na zjazd anestezjologów, to miejsca mam sporo.

Hobo :DDD

Ale się zsychronizowaliśmy w moto zakupach. W pełni Cię rozumiem, ja staję się ekspertem od opla vectry;)dodatkowo wmawiam sobie, że niem. samochody są najlepsze na świecie, te swoją tezę popieram faktem, że nikt nie chce za półdarmo kupić starego clio:)

DŁGA CIERNISTA DROGA :

„Między nami nic nie było”
uczucie ledwo się tliło
bo swoją drogą
nie spaliśmy ze sobą
gdzież tu mogła być miłość ?

Grzegorz Rymopis

replay

Ten tekst odczytuje się wprost.
Bezpośrednio.
Namalowałbym tę whadłowo spadającą biel papieru, spowitą w ciemną zieleń i czerń.
Wydźwięk jest ciężki, jak cena zdobycia kartki papieru w łagrze.
Jest kołem ratunkowym, rzuconym samemu sobie, gdy przeczuwa się,
że można nigdy nie dopłynąć do brzegu.

tak to czytam, a Ty?

5

szałamow jest dla mnie jednym z najważniejszych pisarzy dwudziestego wieku. to oczywiście subiektywna ocena, wynikająca z zainteresowania tematem.
byłam po prostu ciekawa, co Ciebie skłoniło do zacytowania tego wiersza tutaj.
doskonale o szałamowie pisze w swoich dziennikach herling-grudziński (dla mnie mistrz precyzji artykułowania myśli i konstruowania przejrzystej formy literackiej; mój mistrz).
gdybyśmy znali datę tego wiersza, można by na jego temat powiedzieć więcej.

nie było moim zamiarem sprawdzanie Twojej wiedzy sensu stricto.
w końcu kto w dzisiejszych czasach ot tak przytacza poezję szałamowa? większość nie wie nawet kto to był.
dlatego zainteresowało mnie to, a że mam taki wredny sposób zadawania pytań...takiego mam stajla

Ćmo

Dałabyś chociaż minusa ze względu na ten Twój wredny stajl, bo głupio to wygląda ;)

wredny stajl...

...nie pozwala mi ulec twojej prośbie

Grzes

wrociles wlasnie z kameradami z Kundus, czy cos ?

Cma

Pewno nic szczegolnego nie sklonilo C, lecz wzial co lezalo przy drodze-prosto z ziemi, ze tak sie wyraze.
I mimo ze wiersz zinterpretowac potrafi, to zapomnial sie zorientowac, czy ktos go juz nie nosi w sercu :]
Nazywam takie dzialanie glupiomadrym.

hihi

A

moze swisnal ksiazke rozmarzonemu studentowi w kawiarence i napisal o niej doktorat ?
A studenta kopnal jeszcze w cieniu w dupe ?

Adaś

Kopnąłem to Ciebie kiedyś,
ale nie w cieniu a publicznie, bo obraziłeś Stworka, w cieniu nie miałbyś żadnej szansy. Ciesz się.

c

niemieckie były jednymi z najlepszych. teraz ten kraj pogubił się w motoryzacji tak, jak w polityce zagranicznej. za dużo kombinują, za dużo nowych patentów chcą wprowadzać bez porządnego ich przetestowania. vectra całkiem niezła. tylko blach nasłuchiwać trzeba, czy przypadkiem ciamkania korozji nie słychać. ja ze swoim japończykiem też muszę na to uważać, choć jest zdumiewająco dobrze póki co. clio to zupełnie nie moja bajka, mimo że ten koncern wykupił niedawno nissana (chyba że coś mi się pomerdało).

hobo

hehe, więc jednak nyska
ciekawe, ile czasu tobie posłuży :)

C

Pozostawiam cienie tobie stary, ja plywam lub pomagam plywac. Polityka wywoluje u mnie odruch wymiotny.
Pedz winko i roze w cieniu, stary.
Stworek. Who the fuck is Stworek ?

C

ostatnio kto mnie kopnal publicznie to byl pan milicjant w stanie wojennym i byly trener.
Jednemu juz oddalem a dwoch czeka w kolejce.

:)

2.0 diesel czyli jeden z tych, co do 700 tys. dają radę bez większych problemów. ale nie będę zapeszał. zwłaszcza, że maska jakby w trochę ciemniejszym odcieniu, czyli mógł dzwonka zaliczyć. jeśli tak, to ładnie go niemieckie turki wyklepały. nie ma co się martwić, trzeba podróżować.

Hobo

Blachy ok, auto właśnie z De.
Na moje to temp. silnika jest za wysoka. Elektronika sama się gubi, masz 100%, ale fryce są dobrzy jeśli idzie o projektowanie użytkowania.
W temacie Turków z germańskiego auto handlu to lepiej czuj czuwaj.

Adaś

Hamuj piętą.

c

nie, nie. ja nie mam żadnych dowodów ani nawet przesłanek, żeby turków w mój zakup mieszać. tak se zażartowałem w myśl zagadki: czemu samochody sprowadzane z niemiec są tańsze niż te z francji? bo turcy klepią blachy taniej niż arabowie

Hobo

:)
Pomiędzy jest jeszcze NL.
Tam można trafić dobre autko za rozsądną kasę. Mój kumpel mieszkający w Rotterdamie ostatnio znalazł gdzieś w sieci holenderskiej miejsce z autkami powypadkowymi, czasami są jedynie otarte. (muszę spytać o http)
Sprawdzał o 5 rano-nie było nic ciekawego, a o 9 rano rwał z buta z pracy do babki po L.R. Freelander'a za jakąś stosunkowo śmieszną kasę.
Wymienił szybę no i drzwi od kierowcy są do zrobienia, ale co tam.
Też tak chciałem zrobić.
Niestety, żeby coś takiego wyhaczyć trzeba być na miejscu, mieć trochę czasu i działać błyskawicznie.

Adaś

Robię jabłkowo-jeżynowe.
hehe huhu.
I wiesz co?
W trakcie pracy przeszło mi przez myśl, że popełniłeś w poście do mnie drobny błąd stylistyczny.(skoro już uczysz się języka polskiego to warto wziąć to pod uwagę myślę)
No więc,
wina się nie pędzi, a wyrabia.
Pędzi się bimber, albo ewentualnie popędzić można kogoś kto, na ten przykład, wcina się pomiędzy przysłowiową wódę a zakąskę.
Weź to pod uwagę budując zdania do mnie.

o politykach

Znów politycy włażą ruskim w dupę,
miały być sankcje,
trąbili jak przez tubę ...
lecz było tylko gadanie
a między Ruskimi i Niemcami
kolejny pomost stanie ...

Polecam
http://niepoprawni.pl/blog/80/powstaje-os-moskwa-berlin

C

Budujac mosty natomiast nalezy pamietac o miejscu. Statystyki mowia, ze 100% mostow jest uzywane na transporty.
Dlatego.

hehe

C

jesli nie mieszkam w pl to wiadomo

ze

patrzac na was to co wyrabiacie to sie tylko daleko pedzic chce

C

ucz swego jezyka w parlamencie, bo tu cie tylko czytaja.

hehe

statystyki mowia tez, ze TU TO to00% puste gadanie.

pc

ok wlazles na ten pc i zmieniasz literki.
to szkolne pc. ladnie to tak?

winko

inaczej mowiac 0%

pakt

bedzie jak wasze dzialanie
szajsegal wie ale bedzie.
a ja pomacham z ameryki

C

Niesamowite ze sie mna tak przejmujesz gdy jedyne co mozesz i umiesz zrobic jest pedzenie.
Ja wiesz (choc nie wiem skad),
ze w Polsce nie chca ludzi ktorzy naprawde chca jej bronic.
Mysle ze trzeba powiedziec ze odbierajac komus prawo do obrony domu, narazasz sie na utrate wlasanego.
Takiej logiki nikt tam nie zrozumie.
Od dzis swiadomie nie bede uzywal wyrazow, my, kraj, itd.
Zamiast tu pedzic trzebabylo Ciebie w Parlamencie. Ty 00%.

Jak

mozna dopuscic ze kraj w srodkowej Eurodupie nie ma zolniezy, wozow pancernych,
rakiet, systemow itd???
Dla pychy chyba.
Statystyki mowia, 100% pewnosci na wojne w kazdym stuleciu.

A na koniec

dodam ze mam gdzies, ze aby byc zaakceptowanym, trzeba umiec zdradzac.

Zaczne

zdradzac,
gdy bede na mial na to ochote,

who are u

hihi

Gruzja

winna wojny jak Polska kilkaset razy od 0966 roku.
hehe
bo ma ciebie na forACH
A NIE W FORCEach

Superwyjatkowy

pedzacy wyrabjajacy wygodny supertchurzu

Na dziendobry

Jutro w Parlamencie spytalbym podczas debaty o czy bez dziurek bocznych w krawezniku,
jak zareagujemy na atak podobny jak na Gruzje?
Odp. Paaaaaaaaaaanie posle, nie tu nie dzis, jest pora na wszystko...
A ja na to, nie wiem czy pan slyszal panie posle, ze
sasiad ma wiecej czolgow niz my sprawnych zolniezy...
ITD

hihi

Albo

Czy wie pan szanowny panie posle ze samolot ktorego naduzywacie moze lada chwila spasc?

Aktcja

pewno bedzie jak n****m na europejska flage przedrzeniajac odde na pornosy i kartplotery nr 69 bacha.
Czy eurodupetowany wogole placi za nieudolny plagiat flagi USA - Stars&Stripes?

A jak nazywa sie to niebieskie cos? Tarcza?

-Paaaaaanie posle!

Protestuuuuuuje, nasi zolnieze sa bohaterami ktorzy oddaja...
-Alez paaaaaanie posle, co za dyrdymaly, nasi zolnieze staja albo pod gabinetem lekarskim z sepsa albo przed sadem za ostrzelanie pozycji wroga bez zapytania Amerykanow.
-Co prosze, alez bylo pozwolenie od Amerykanow!
-Dziekuje wiec jednak pozwolenie za wykonanie ktorego nasi zolnieze stoja przed sadem.
W podobnych przypadkach proponuje placic rodzinom poszkodowanych a nie stawiac zolniezy przed sadem, bo kiedys sie zastanowia czy oplaca sie czegos bronic.

C

jak widzisz hehe parlament TO
jest FORUM.

Adaś

Ja widzę, że po tym milicyjnym kopie w dupę, który zainkasowałeś, to jeszcze upadłeś na głowę ocierając się o perforowany krawężnik. Pewnie stąd biorą się bezsensowne abstrakcje które publicznie wypisujesz, uważaj, bo jeszcze Cię Deutscher Bundestag opodatkuje za stukanie w klawisze. Milicjant nie był dżentelmenem.
Ja trafiłbym Cię z lewej a prawą szybciutko potrzymał za potylicę żebyś nie upadł.
Ciesz się. hehe

C

ja widzé ze nadajesz sie do parlamentu:
witaj juz tam jestes, kolega.

ty

trzymaj sie nadal glowki

hehe, nie ma latwo kolega.
ma sie sluchaczy trzeba wymyslac teksty. pamietaj dwunasty cie zdradzi.

ty

trzymaj sie nadal glowki

hehe, nie ma latwo kolega.
ma sie sluchaczy trzeba wymyslac teksty. pamietaj dwunasty cie zdradzi.

co by bylo dopiero gdyby...

gdybys mial czolgi i patrioty

bundestag dziala bo inaczej bylby tarcza kolezko

Adaś

Gdybym miał czołgi to pancerne zagony wysłałbym pod Kiel jako tarczę czołgową pod dowództwem Stworka podając namiary geo na ip z których posyłasz swe wypociny.
Patriotów bym nie kupił, poczytaj jak sprawdziły się w Iraku.

Inne tematy z forum Hydepark

Grzyby! (451 odpowiedzi)

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D...

Domki letniskowe w dobrej cenie (19 odpowiedzi)

Witam. Już się rozglądam za miejscem na przyszłe wakacje i na myśli mamk jakieś fajne i duże...

Jak daleko z PKS na PKP w Gdyni? (13 odpowiedzi)

Witam, Chciałbym zapytać czy dworzec PKS w Gdyni jest blisko dworca PKP? Jaka to mniej-więcej...

do góry