Widok

ILE ciasta na osobę? proszę o pomoc w ustaleniu:)

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Bardzo prosze o ustalenie ile powinno być cista na osobę,organizuję wesele na 80 osób, dziękuję
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mysle, ze powinnas liczyc 4 kawalki ciasta na osobe- jakies 500g plus tort.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
cz ktoś jeszcze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja słyszalam ale czy dobrze to nie wiem-z 200g ciasto/ 100g tort
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
Hej, zarówno tort jak i ciastka liczy się 100g na osobę. Nie daj się zbajerować tekstami że niektóre rodzaje są cięższe, inne lekkie, zawodowo zajmuję się organizacją wesel więc wiem jak to wygląda realnie. Nie daj się namówieć na tarty - a jeśli się zdecydujesz to zamów o połowę mniej niż gości.
image
a ja słyszałam że tort liczy się 100gram na osobę a reszta ciast po 300 gram...
tarta od sowy - pychooooootka;D
image
Spokojnie kilogram ciasta wystarcza. ! kg - 10 porcji. Prosta zasada. Na wszystkie wesela tak właśnie liczymy porcje.
image
m mielismy na 70 osob 14 blach+tort wystarczyło w zupełnośći
image
u nas na 88 osób będzie 17 blach ciasta, plus tort 3 piętrowy :)
te "blachy" to takie jak w domowym użytku czy jak w cukierni

jeżeli domowe - to ile płaciłyście za blaszkę??
to ja się podczepię... powiedzmy że mam 50 gości, czyli wiem, że jednego rodzaju ciasta musiałoby być 5 kg... (ile to blach?) No i druga sprawa... ile rodzajów ciasta? Liczyć tak, żeby z kazdego rodzaju starczyło po kawałku dla każdego, czy mniej, a w zamian więcej rodzajów?
image
co nie rozumiem chcesz kupić 5 kg z każdego rodzaju ciasta? czyli jak np będziesz mieć 10 ciast to 50 kg ciasta chcesz mieć? to trochę dużo, poza tym niektóre ciasta są cięższe, np sernik a niektóre lżejsze
najlepiej to chyba liczyć jedną blaszkę na 10 osób a i tak najczęściej nawet tyle ludzie nie jedzą
Ciężar ciasta nie ma tu nic do rzeczy, 100g - 1 osoba. Optymalnie to trzy rodzaje ciast i tort. Wystarcza dla wszystkich gości.
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie, no 10 rodzajów ciast nie chcę, dlatego pytam ile rodzajów powinno być- 3? 4? 5? No i jak to liczyć... wybaczcie moje głupie pytanie, ale pojęcia nie mam :P No dobra.. optymalnie 3 rodzaje ciasta i tort ale jak... że 100g z każdego rodzaju ciasta na osobę? Czy 100 gram ciasta w ogóle na osobę, a które będzie chciała to sobie wybierze :P W tym drugim przypadku gdybym miała 3 rodzaje ciasta, musiałabym zamówić ogólnie 5 kg w sumie, w tym te 3 rodzaje? Ja w ogóle sobie tego "zwizualizować" nie umiem :P
image
Hej

1 kg ciasta to 10 porcji - czyli 100 g/osoba.

Tort liczysz dla wszystkich czyli tyle ile osób tyle porcji, np. 60 osób - 6 kg. Co do ciast to optymalnie są 3 rodzaje i średnio po dwa kawałki na osobę czyli 2 x 100 g/osoba. Ty sposobem wychodzi 12 kg ciasta (po 4 kg z każdego rodzaju) i 6 kg tortu.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
DZIĘKI!!

Nareszcie zrozumiałam! :D
image
Spox, jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania pisz sallyann@wp.pl. Tak jak pisałam organizuję śluby już od 5 lat;-)
image
Sallyann - dobre rady.

Z reguły widzę ile ciasta zostaje.
Sam bardzo lubię bo gruby jestem, ale przy wszystkich mięsach i zakąskach sam nie zjem więcej niż kawełek torta i kawałek lub dwa ciasta.

Będę robił zdjęcia tuż przed wyjściem z każdego wesela pełnych blach, jeży, samochodzików i jeżozwierzy w ogóle nie ruszonych...
http://www.photo-media.pl
Targi Ślubne w Tczewie 05-02-2012 r. ZAPRASZAMY
Oprócz dobrze dobranych proporcji przy bufecie słodkim ważna jest też ilość zakąsek w bufecie zimnym i ewentualnie ciepłym. Żadna filozofia zaserwować gościom mnóstwo jedzenia tak że później nie mają już na nic miejsca. Swoją drogą pozostaje jeszcze samokontrola...
image

Inne tematy z forum Wesele

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (217 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

do góry