Widok
ILE ciasta, owoców i wina na wesele na 80 osób
na moim weselu będzie 0,7 litra wódki na parę. Na 89 gości kupujemy także około 25 butelek wina. Zastanaiwamy się także nad wódką TARNINA & ŚLIWKA http://www.sklep-wina.pl/2194,w-dka-tarnina-liwka-40-.html . Próbiwaliśmy jej na weselu mojego brata ciotecznego i musze przyznać, że zrobiła na nas duże wrażenie.
my na ślub (80 osób) z poprawinami mamy 15 blach ciasta (tak doradzono nam w cukierni) do tego 3 piętrowy tort:) chcemy jeszcze rozdać gościom trochę jak będą wychodzić, a także zakładamy że zawieziemy trochę do pracy w poniedziałek
co do wina to u nas na weselu 10 białego i 15 czerwonego czyli 25 butelek, niby 7 osób na jedna butelkę powinno się liczyć ale to też zależy jakie upodobania mają goście czy wolą wino od wódki
mam nadzieję że trochę rozjaśniłam
co do wina to u nas na weselu 10 białego i 15 czerwonego czyli 25 butelek, niby 7 osób na jedna butelkę powinno się liczyć ale to też zależy jakie upodobania mają goście czy wolą wino od wódki
mam nadzieję że trochę rozjaśniłam
Dziekuje bardzo :)
mam jeszcze pytanie o "blache" - te blachy to takie male domowe blaszki co wchodza do piekarnika, czy takie duze blachy jak staja w cukierniach?
tj chodzi mi o to ile średnio taka blacha wazy????
My raczej nie bedziemy rozdawali i poprawin tez nie mamy - tylko taki obiad dla przyjezdnej rodziny (ok 30-40 osób), bo wesele mamy w piatek wiec z poprawin nici.... ;) wiec jak ciasto z wesela zostanie to je zabierzemy do drugiego lokalu, ewentualnie dokupimy ;)
mam jeszcze pytanie o "blache" - te blachy to takie male domowe blaszki co wchodza do piekarnika, czy takie duze blachy jak staja w cukierniach?
tj chodzi mi o to ile średnio taka blacha wazy????
My raczej nie bedziemy rozdawali i poprawin tez nie mamy - tylko taki obiad dla przyjezdnej rodziny (ok 30-40 osób), bo wesele mamy w piatek wiec z poprawin nici.... ;) wiec jak ciasto z wesela zostanie to je zabierzemy do drugiego lokalu, ewentualnie dokupimy ;)
W hotelu nam powiedzieli, że na wesele ok 70-75 należy mieć ok 35 butelek wódki, plus 20-30 wina( np 10 białego, 10 czerwonego i 5 różowego).
My wódkę bierzemy od hotelu, więc nie musimy się martwić w sumie o zakup. Ile zejdzie za tyle zapłacimy.
Co do wina, to mogę Ci powiedzieć,że my prawdopodobnie będziemy mieć Carlo Rossi. Może i nie jest to super wino, ale jest oklepane i bardzo często spotykam na różnych imprezach(urodziny, święta, wesela itd).
Owoce, nie wiem co i jak, wiem że przygotuje hotel :)
My wódkę bierzemy od hotelu, więc nie musimy się martwić w sumie o zakup. Ile zejdzie za tyle zapłacimy.
Co do wina, to mogę Ci powiedzieć,że my prawdopodobnie będziemy mieć Carlo Rossi. Może i nie jest to super wino, ale jest oklepane i bardzo często spotykam na różnych imprezach(urodziny, święta, wesela itd).
Owoce, nie wiem co i jak, wiem że przygotuje hotel :)
carlo rossi rzeczywiscie jest na co drugim weselu - cena od 14-17 zł/ za butelke. dostalismy zamiast kwiatow te wina - na szczescie tylko 3 butelki - 3 kolory i powiem szczerze wiekszosc poszla do risoto lub innych potraw, ja wole sloskie i polslodkie i ewentualnie lekko wytrawne. nasze wina 26 butelek na 51 osób kupilismy w carrefourze, glownie niemieckie , hiszpańskie. ceny miedzy 12 a 20 zl za butelke i o dziwo te ze srednia i nizsza cena poszly. na weselu bylo sporo cioć i naszych znajomych, ktorzy wodki nie pija, wiec zostaly nam 3 butelki wina. wodki dla odmiany z 60 butelek zostalo chyba 28 butelek.
owoce zapewnila restauracja, dolozylam nasza i znajomych czekoladową fontanna. winogron zostalo bardzo duzo, arbuza potem pączowalismy:) poszly truskawki - maczane w czekoladzie, morele, kawalki melonów, mandarynki. zostalo troche bananow.
owoce zapewnila restauracja, dolozylam nasza i znajomych czekoladową fontanna. winogron zostalo bardzo duzo, arbuza potem pączowalismy:) poszly truskawki - maczane w czekoladzie, morele, kawalki melonów, mandarynki. zostalo troche bananow.
Nie mamy poprawin. Tyle nam powiedzieli w hotelu i raczej to się sprawdzi, ponieważ nie ma opcji że każdy wypije 0,5 na głowę :)nie ma takiej możliwości. Z resztą po każdych weselach zostaje tyle wódy, że później nikt na nią patrzeć już nie może :) Tak jak mówiłam, jakie zapotrzebowanie, tak kelnerzy będą donosić :) nie jestem w stanie ocenić kto będzie miał dzień do picia a kto nie :)
Po za tym, wódka, wino, piwo + open bar dla chętnych, to ile mi tej wódki zejdzie? :) Nie przesadzajmy
Znojami mieli niedawno wesele i na 120 osób zeszło im 70 butelek(część to był pootwierane i nadpite)
Po za tym, wódka, wino, piwo + open bar dla chętnych, to ile mi tej wódki zejdzie? :) Nie przesadzajmy
Znojami mieli niedawno wesele i na 120 osób zeszło im 70 butelek(część to był pootwierane i nadpite)
my wódkę mamy od hotelu ze względu na wesele w piątek :) dokupię tylko jakieś flaszki na obiad poprawinowy i na konkursy :)
ale też mamy liczone przez hotel, ze 0,5l/osobę :)
na roznych weselach roznie schodzi. u kolezanki na 78 osób poszło blisko 90 flaszek, ale miala sporo znajomych w płci męskiej takich fest chłopów ;)
a open bar... to moze faktycznie wodki nie isc wcale, bo beda sobie drinkowac panowie whisky np ;)
ponawiam - ile wazy blacha ciasta? :)
ale też mamy liczone przez hotel, ze 0,5l/osobę :)
na roznych weselach roznie schodzi. u kolezanki na 78 osób poszło blisko 90 flaszek, ale miala sporo znajomych w płci męskiej takich fest chłopów ;)
a open bar... to moze faktycznie wodki nie isc wcale, bo beda sobie drinkowac panowie whisky np ;)
ponawiam - ile wazy blacha ciasta? :)
Magda sprawdz maila:)
mnie sie udalo znalezc jeszcze weselna kalkulacje na 80-90 osob, wiec mam nadzieje, ze to tez cos Jej pomoze:)
hej nam babka od sali powiedziala ze taką domową blache - umownie liczyc na 7 osob ( czemu akurat na tyle nie wiem )
owoce tez dziwnie wyliczyla otoz - ananasa tyli ile bedzie pater z owocami , winogron najwiecej ( 1 kg na patere ) plus inne owoce sliwki ,mandarynki czy banany po ok 5 sztuk na patere
w sumie nie wiem czy tak jest dobrze ale bedziemy sie tego trzymac
owoce tez dziwnie wyliczyla otoz - ananasa tyli ile bedzie pater z owocami , winogron najwiecej ( 1 kg na patere ) plus inne owoce sliwki ,mandarynki czy banany po ok 5 sztuk na patere
w sumie nie wiem czy tak jest dobrze ale bedziemy sie tego trzymac
wina najlepiej rozne, jedni wypija polslodkie do deseru, inni wytrawne do miesa
Jakby ktoś miał takie dylematy jak ja jesli chodzi o kupno owoców :)
Po ustalaniu menu z menagerka hotelu w którym robimy wesele uzyskałam konkretne informacje ile czego kupić :)
2 arbuzy
4 ananasy
6 melonów
8 kg winogron (4 czerwonych i 4 zielonych).
Pani powiedziała, że to w zupełności wystarczy, że są to letnie owoce, ktore schodzą najlepiej i na pewno ich nie zabraknie :)
Po ustalaniu menu z menagerka hotelu w którym robimy wesele uzyskałam konkretne informacje ile czego kupić :)
2 arbuzy
4 ananasy
6 melonów
8 kg winogron (4 czerwonych i 4 zielonych).
Pani powiedziała, że to w zupełności wystarczy, że są to letnie owoce, ktore schodzą najlepiej i na pewno ich nie zabraknie :)
Na moim weselu na 6o osób będzie 11 blach ciasta , do tego jakieś ciastka etc. Ja robię wesele dwudniowe, więc to też zależy ile ciasta zamawiasz. Jeżeli chodzi o wino to zamawiam 6 butelek Carlo Rossi i 7 butelek CALOIAN MERLOT http://www.sklep-wina.pl/554,caloian-merlot.html
zależy jak się pokroi:) ale standardowo wychodzi około 30 kawałków. Wracając do win. Wesele mam za pół roku i rozglądam się powoli za alkoholem. O ile wódka nie stanowi problemu to wino wręcz przeciwnie. przeglądam ofertę http://www.sklep-wina.pl/ i wpałda mi w oko Tamaya. Ktoś miał okazję próbować tego wina?
Witam. Moje wesel wielkimi krokami się zbliża. Do czerwca niewiele czasu.... Wesele na 110 osób. Średnio ujmując -10/15 osób, bo wiadomo jak bywa. Więc ciasta zapewnione w lokalu mamy tak: 3 rodzaje ciasta+ 2 deser(tiramisu, panna cotta) na 1os.
Torta zamawiamy 10 kg( nie wiem ile to będzie pięter, ale ok. 4-5 tak wynika ze wstępnej rozmowy w cukierni.
Alkohol kupowaliśmy w połowie lutego w Makro jak była promocja- ceny koncesyjne płaciliśmy. Kupiliśmy: 90 butelek wódki stumbras 0,7l na wesele dodatkowo na bramy 20 butelek żubrówki 0,5l. Wino braliśmy carlo rossi, ponieważ nie ma u nas wybitnych smakoszy wina. Chcieliśmy takie "neutralne" a na domowych imprezkach to właśnie idzie. Także kupiliśmy 5 butelek białego i po 12 butelek różowego i czerwonego SŁODKIEGO:) do tego na powitanie i ewentualnie do torta 18 szampanów dorato rose i na stoliku z ciastem chcemy postawić jak ja to mówię "kolorwce", czyli whiskey, gin, brandy, rum, wermuty, likiery cin&cin, śliwowica itp. mamy ok. 35 butelek
Do miejsca pracy wybieramy się w poniedizałek mamy zanieść do mnie 2 butelki 0,7 wódki+ tort świeżo robiony od babeczki, która się takimi wypiekami zajmuje ok. 4 kg. (na 30-35 osób). Wiadomo,że wódka na impreze jakąś, żeby nie było, że pijemy w pracy;p a koleżankom, z którymi na codzień siedzę w pokoju osobno po wódeczce 0,5. u narzeczonego mala ekipa bo z szefostwem jest 10 osób i dajemy każdemu po wódce 0,5 i zawozimy też świeżego torta ok. 2kg
Proszę powiedzcie dziewczyny ile dokupić blaszek ciasta, żeby bylo akurat na wesele i poprawiny + na rozdanie każdej parze czyli ok. 45 kartoników. Ja myślę o kupieniu ok. 6-8 blaszek ciasta takich tradycyjnych blaszek 40cm na 25 cm. JAk byście doradziły?? koleżanka we wrześniu 2013 brała ślub i na 83 osoby miała TYLKO 8 blaszek ciasta+ tort i to wystarczylo łącznie z poprawinami
Torta zamawiamy 10 kg( nie wiem ile to będzie pięter, ale ok. 4-5 tak wynika ze wstępnej rozmowy w cukierni.
Alkohol kupowaliśmy w połowie lutego w Makro jak była promocja- ceny koncesyjne płaciliśmy. Kupiliśmy: 90 butelek wódki stumbras 0,7l na wesele dodatkowo na bramy 20 butelek żubrówki 0,5l. Wino braliśmy carlo rossi, ponieważ nie ma u nas wybitnych smakoszy wina. Chcieliśmy takie "neutralne" a na domowych imprezkach to właśnie idzie. Także kupiliśmy 5 butelek białego i po 12 butelek różowego i czerwonego SŁODKIEGO:) do tego na powitanie i ewentualnie do torta 18 szampanów dorato rose i na stoliku z ciastem chcemy postawić jak ja to mówię "kolorwce", czyli whiskey, gin, brandy, rum, wermuty, likiery cin&cin, śliwowica itp. mamy ok. 35 butelek
Do miejsca pracy wybieramy się w poniedizałek mamy zanieść do mnie 2 butelki 0,7 wódki+ tort świeżo robiony od babeczki, która się takimi wypiekami zajmuje ok. 4 kg. (na 30-35 osób). Wiadomo,że wódka na impreze jakąś, żeby nie było, że pijemy w pracy;p a koleżankom, z którymi na codzień siedzę w pokoju osobno po wódeczce 0,5. u narzeczonego mala ekipa bo z szefostwem jest 10 osób i dajemy każdemu po wódce 0,5 i zawozimy też świeżego torta ok. 2kg
Proszę powiedzcie dziewczyny ile dokupić blaszek ciasta, żeby bylo akurat na wesele i poprawiny + na rozdanie każdej parze czyli ok. 45 kartoników. Ja myślę o kupieniu ok. 6-8 blaszek ciasta takich tradycyjnych blaszek 40cm na 25 cm. JAk byście doradziły?? koleżanka we wrześniu 2013 brała ślub i na 83 osoby miała TYLKO 8 blaszek ciasta+ tort i to wystarczylo łącznie z poprawinami