Widok

Ile i co mówią wasze 19-miesięczne dzieci?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
cześć mamusie i tatusiowie:) mam do was pytanie- ile i co mówią Wasze 19- miesięczne maluchy.

moj synek mówi dużo po swojemu-wykonuje polecenia.
Mowi mama, tata, baba, dada,gdzie, co to , auto,tam, nie, tak- czyli nie wiele
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
hej mozeja,
to jest baaardzo indywidualna sprawa, kazde dziecko rozwija sie inaczej (to, ze wczesniej mowi nie znaczy, ze jest lepiej rozwiniete!). Oto moj przyklad: synek w wieku 3 lat naprawde niewiele mowil, bardziej po swojemu, ale wszystko rozumial, potafil tez przekazac swoje potzreby. Tez sie troszke martwilismy, ale nic poza to. Za to swietnie ukladal puzzle, w wieku 2 lat sam ukladal takie zestawy 2x20 elem, cale ksiazeczki z puzzlami, z czasem coraz trudniejsze puzzle. W wieku ok 5 lat sam ukladal 200elem. Drugi przyklad corka: teraz 2.5 lat, gada caly,i zdaniami od dawna, w wieku ok1.5roku juz potafila duuuzo powiedziec, teraz zna kilka piosenek, opowiada duzo, pyskuje:) zna duzo nawet trudnych slow. Ale np puzzle? hm, ulozy 15-20elem, ale jak pierwszy raz zobaczy to potzrbuje pomocy, syn nie potzrebowal wcale. Tak wiec nie porownuj dziecka do dzieci kolezanek, sasiadow, Twoj synek jak zcaznie gadac bedziesz chcaial zeby byl czasem cicho:), a jak sie przyjrzysz na pewno znajdziesz inne mocne strony synka. pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja zaczęła późno -3 lata. Do przedszkola poszła jaka miała 2 lata 3 m-ce. Jak zaczęła to czasem prosze żeby skończyła bo głowa pęka. I jako jedna z niewielu bo 3 osoby na 24 w grupie nie chodzi do logopedy. Ma teraz 5 lat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podpisuję sie pod mamą ,moja córka zaczęła mówić jak dla mnie bardzo późno miała ok.3,5 roku. W międzyczasie konsultowałam z dwoma logopedami i psychologiem ,wzruszali tylko ramionami i nie potrafili dać żadnej odpowiedzi ,poza tym dziecko świetnie się rozwijało i potrafiło porozumieć z każdym bez mówienia.U niej z puzzlami to samo układa nawet do setki błyskawicznie widząc je po raz pierwszy bez żadnej pomocy i tak było od początku poza tym lubi liczyć dodaje i odejmuje nie wiem skąd umie bo nikt jej tego nie uczył.Teraz ma 4,5 roku chodzi do logopedy nadal przekręca wyrazy i szyk wyrazów w zdaniu pomimo tego,że bardzo dużo jej czytałam od początku to nie wpłynęło to na przyspieszenie mówienia ,plus taki,że bardzo lubi książki i jak jej się czyta.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co do mówienia na dzień dzisiejszy to faktycznie głowa mi czasami pęka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziękuję dziewczyny:) Jeżeli ktoś jeszcze chętny to zapraszam do podzielenia się swoim doświadczeniem.Pozdrawiam
Mam dwie córki. Jedna proste zdania układała przed pierwszym rokiem i teraz nawija od rana do wieczora. Zna wiele piosenek, wierszy czy bajek na pamięć, ale... zaczęła chodzić dopiero gdy skończyła 18 miesięcy. Druga za to rozwija się sprawnie ruchowo, ale zobaczymy jak z mówieniem. Do 3 roku nie ma się co tym stresować. Każde dziecko ma swój własny czas na naukę chodzenia czy mówienia.
byłam ostatnio na bilansie dwulatka i przyszła mama z dwuletnią córcią i ... aż mi szczęka opadła :) mała gadała jak dorosły :) normalne kilkuwyrazowe zdania mówiła a moja córa - niewiele więcej niż Twoje dziecię ale jak wszyscy mówią jest to sprawa bardzo indywidualna
na bilansie pediatra nie miała zastrzeżeń a ja widzę jak moje dziecko z dnia na dzień rozwija mowę - ekspresowo - codziennie jest jakiś nowy wyraz albo połączy dwa-trzy słowa w zdanie i powiem Ci że w ciągu ostatniego 1,5 miesiąca nauczyła się tyle co w ciągu 5 poprzednich :)
naprawdę nie ma się co stresować (i dziecka przy okazji)
Mam słowniczek synka od 16mca, dość rozbudowany, córki mi się skasował, moje dzieci z tych więcej mówiących, a mniej ruszajacych się ;)

słówka Maurycka

16mc
mama
tata
baba
dziadzia
lala
dida-gitara
guga-guzik
tita-zegar, czytac
ćsia-nożyczki, nóż
Tyź-Tysia
siasia-książka
ogn-ogień, ogon
siś-ślimaki, siusiak
papa-czapka, piłka, ptaszek
pepe-skarpetka
khle-klej, taśma klejaca

17m-cy
T.sia-Tysia
My-Mauryc
apa-kanapa
sia-światło
fafa-zyrafa, szafa
khle-klej, kredki,
ko-kolana/na ręce
kuko-kółko graniaste, koło samochodu
ato-auto
ha-telefon
bam
odo-odrzutowiec
da-dalej, daj
kiki-klawiatura (klik klik), rekin
pepi-skarpetki

18m-cy
si-śpi
ja
siam!
mam
citam-czytam/czytamy
je-jeszcze, jest
zia-zamknąć
pupa
kaka-kakao
ko-czekolada
hapa-łopata, herbata
ogu-ogórek
pa-pomarancza
ba-banan
kiki-kolczyki
du-drugi
enyn-inny
dzidzia (He-Helenka, Sia-Franek, Li-Lidzia)
ciociu
pu-poduszka
tu, tam
oti-odkurzacz

19m-cy
din-dinozaur
ba-bajka
buch-brzuch
te-talerz
ciuciuch-pociąg
picie
ta-tańczyć
kółko
anio-anioł
chle-chleb
obo-obraczka
totom-popcorn
osia-osa
sion-Shaun (baranek)
kiki-Mickey
mimi-Minnie
pi-Pit
koko-Pocoyo
du-duży
ma(ze skulonymi raczkami)-mały

odmiana słów:
czyje to jest? Tysi
z kim pójdziesz? Tatom
kogo mamusia ma w brzuchu? dzidzie
co wlaczymy? siona.
co masz na bluzeczce? dina

20m-cy
atlalia-Australia
Paweł, Gocha, Jasiu
faby-farby
lapamp-lampart
fifamp-szympans
Atani-Einsteini
okulaly
ymeć-umieć (bajka)
na du-na dół
loki-rolki
płot
chodź
obloka-obrączka
falolot-samolot
pufafki-truskawki
wiglonona-winogrona

Potem już przestalam nadążac ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Rozwój mowy u dziecka jest sprawą bardzo indywidualną.
pamiętajmy, że mowa to wyrazy lub zdania na początku często "zmodyfikowane" natomiast przykład jaki podaje Pani powyżej ta-tańczyć, ba- bajka - to nie jest mowa a jedynie sylaby i początki próby komunikacji inaczej uznać możemy część dzieci w granicach roku za mówiące. Proszę nie mylić słów z sylabami:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

do góry