Widok
córka chodzi na 5 godz. czyli bezpłatnie. opłaty to za wrzesień
90 zł wyżywienie
25 zł rada rodziców
42 zł ubezpieczenie
70 zł przybory
102.5 zł książki
50 zł woda (na rok)
także wychodzi 379.5
angielski na rok 272 zł.
to jest przedszkole w Borkowie
od października będziemy płacić mniej więcej 120 zł. :) :) :)
90 zł wyżywienie
25 zł rada rodziców
42 zł ubezpieczenie
70 zł przybory
102.5 zł książki
50 zł woda (na rok)
także wychodzi 379.5
angielski na rok 272 zł.
to jest przedszkole w Borkowie
od października będziemy płacić mniej więcej 120 zł. :) :) :)
danag mój mały jest zapisany na wszystkie dostępne zajęcia dodatkowe w przedszkolu, poza tym one są przecież rano a nie po godz. 15.
pmagdalena i zadowolone jesteście z tego przedszkola? Bo słyszałam również pozytywne opinie na jego temat, podobnie jak o wszystkich państwowych przedszkolach na morenie. Duże są tam sale dla dzieci? Bo nigdy tam nie byłam.
pmagdalena i zadowolone jesteście z tego przedszkola? Bo słyszałam również pozytywne opinie na jego temat, podobnie jak o wszystkich państwowych przedszkolach na morenie. Duże są tam sale dla dzieci? Bo nigdy tam nie byłam.
Alda to moze u was dodatkowe zajecia sa bezpłatne ..
bo chyba opłata za jedzenie i stawka za dodatkowe godziny sa takie same wszedzie ?
jedzonko 6 zł za dzien i opłata za godzine 2,7 - czy jest jakos inaczej???
Kasia31 czy twoje przedszkole ma jakies inne stawki?
a moze po prostu nie wykupiłas wszystkich posiłków i 8 godzin we wrzesniu ...
bo chyba opłata za jedzenie i stawka za dodatkowe godziny sa takie same wszedzie ?
jedzonko 6 zł za dzien i opłata za godzine 2,7 - czy jest jakos inaczej???
Kasia31 czy twoje przedszkole ma jakies inne stawki?
a moze po prostu nie wykupiłas wszystkich posiłków i 8 godzin we wrzesniu ...
U nas wygląda to tak:
wyżywienie 5,50
stawka godzinowa 2,7
Za wrzesień wyszło 272zł
Dzis na zebraniu doszło jeszcze
komitet co miesiąc 35zł
i jednorazowo 100zł wyprawka
Także miesięcznie lekko ponad 300zł + dodatkowe zajęcia (tańce, angielski itd. ) ale u nas 3 latki nie uczęszczają na takie zajęcia.
wyżywienie 5,50
stawka godzinowa 2,7
Za wrzesień wyszło 272zł
Dzis na zebraniu doszło jeszcze
komitet co miesiąc 35zł
i jednorazowo 100zł wyprawka
Także miesięcznie lekko ponad 300zł + dodatkowe zajęcia (tańce, angielski itd. ) ale u nas 3 latki nie uczęszczają na takie zajęcia.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
na przymorzu stawka żywieniowa 5.50 plus 2.7zł za każdą deklarowaną godzinę pomiędzy 8-13 darmowo
plus 35zł komitet co miesiąc
tańce 20zł
logopeda 11zł 2 x w tygodniu ( jeśli trzeba )
można angielski za semestr 777zł ale w 3 latkach chyba tylko 3 osoby chciały
u nas wyszło 162 przedszkole, 110 jedzenie 35zł komitet
ale we w pażdzierniku bedzie o 108zł więcej bo zaczną sie zajęcia logopedycznych i taniec wieć okolo 400zł
plus 35zł komitet co miesiąc
tańce 20zł
logopeda 11zł 2 x w tygodniu ( jeśli trzeba )
można angielski za semestr 777zł ale w 3 latkach chyba tylko 3 osoby chciały
u nas wyszło 162 przedszkole, 110 jedzenie 35zł komitet
ale we w pażdzierniku bedzie o 108zł więcej bo zaczną sie zajęcia logopedycznych i taniec wieć okolo 400zł
U nas: opłata stała: 280
wyżywienie za dzień: 7
rada rodziców: 70 ( w to wchodzą zajęcia dodatkowe: tance, gimnastyka, logopeda, angielski codziennie, rytmika, religa 2xw tygodniu)
ubezpieczenie: 30
karty pracy: 90
Książeczka angielski: 40
Ksiązeczka religia: 13
Wyprawka: (chusteczki, suche, mokre, karimata, środki higieniczne): ok. 100
To oczywiście wrzesień, w następnych miesiącach będzie w przedziale: 490-520
wyżywienie za dzień: 7
rada rodziców: 70 ( w to wchodzą zajęcia dodatkowe: tance, gimnastyka, logopeda, angielski codziennie, rytmika, religa 2xw tygodniu)
ubezpieczenie: 30
karty pracy: 90
Książeczka angielski: 40
Ksiązeczka religia: 13
Wyprawka: (chusteczki, suche, mokre, karimata, środki higieniczne): ok. 100
To oczywiście wrzesień, w następnych miesiącach będzie w przedziale: 490-520
Komitet rodzicielski jest płatny co miesiąc???? Na co idą te pieniądze??
I jeszcze mam drugie pytanie (bo zapisy przed nami w 2013). Zdeklaruję się np. że córka będzie od 7-16 ale mam taką pracę że często mogę zostawać po godzinach i co np. jeśli 3 razy w tygodniu zdarzy mi się ją odebrać o 16:30?? "Kara" to tylko dopłata czy mogą nas wyrzucić albo coś innego?
I jeszcze mam drugie pytanie (bo zapisy przed nami w 2013). Zdeklaruję się np. że córka będzie od 7-16 ale mam taką pracę że często mogę zostawać po godzinach i co np. jeśli 3 razy w tygodniu zdarzy mi się ją odebrać o 16:30?? "Kara" to tylko dopłata czy mogą nas wyrzucić albo coś innego?
Co oznacza opłata podtawowa, albo opłata stała?
Od 2010 nie ma opłaty stałej w przedszkolach państwowych zgodnie z ustawą o systemie oświaty oraz uchwale rady gminy/nr XX/394/11
Dajemy się nabic w butelkę .
Warto przeczytac:
http://www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/artykul/oplaty-za-swiadczenia-publicznych-przedszkoli-wzor-uchwaly
Od 2010 nie ma opłaty stałej w przedszkolach państwowych zgodnie z ustawą o systemie oświaty oraz uchwale rady gminy/nr XX/394/11
Dajemy się nabic w butelkę .
Warto przeczytac:
http://www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/artykul/oplaty-za-swiadczenia-publicznych-przedszkoli-wzor-uchwaly
Tak jak pisałam wcześniej
8-13 przedszkole jest darmowe, Ale ciężko się jest dostać.
kuzynka np ma trudną sytuację rodzinna i nic nie płaci.
Jej mały chodzi od 8:00-13:00 (przedszkole Państwowe) nie wykupuje posiłków bo mały je w domu, rada rodziców jest nieobowiązkowa więc rachunek prosty. Nic nie płaci.
Jedyny wydatek to na początku ubezpieczenie, wyprawka, książka.
8-13 przedszkole jest darmowe, Ale ciężko się jest dostać.
kuzynka np ma trudną sytuację rodzinna i nic nie płaci.
Jej mały chodzi od 8:00-13:00 (przedszkole Państwowe) nie wykupuje posiłków bo mały je w domu, rada rodziców jest nieobowiązkowa więc rachunek prosty. Nic nie płaci.
Jedyny wydatek to na początku ubezpieczenie, wyprawka, książka.
basiula jak zadeklarujesz do 16 a przyjdziesz pozniej to placisz kare i ona jest duzo wieksza niz to co placisz za godz u nas chyba wychodzi ta kara 20-30 zl za godz
pieniadze z komitetu ida na teatrzyki, dzien dziecka, kino, prezenty na mikolaja itp u nas w przedszkolu min raz w mcu jest jakis teatrzyk, festiwal czy jakies wyjscie
pieniadze z komitetu ida na teatrzyki, dzien dziecka, kino, prezenty na mikolaja itp u nas w przedszkolu min raz w mcu jest jakis teatrzyk, festiwal czy jakies wyjscie
na stronie naszego przedszkola jest taka informacja:
Zgonie z uchwałą Rady Miasta Gdańska nr XVI\220\11 z dnia 29.07.2011 wprowadzono ulgi w odpłatności.
Wysokość opłaty stałej za przedszkole, w przypadku, gdy dochód przypadający na jedną osobę w rodzinie nie przekracza dochodu obowiązującego przy ustalaniu prawa do zasiłku rodzinnego zostaje obniżona do:
1) 80% za pierwsze dziecko,
2) 40% za drugie dziecko,
3) 20% za trzecie i dalsze dzieci,
Zgonie z uchwałą Rady Miasta Gdańska nr XVI\220\11 z dnia 29.07.2011 wprowadzono ulgi w odpłatności.
Wysokość opłaty stałej za przedszkole, w przypadku, gdy dochód przypadający na jedną osobę w rodzinie nie przekracza dochodu obowiązującego przy ustalaniu prawa do zasiłku rodzinnego zostaje obniżona do:
1) 80% za pierwsze dziecko,
2) 40% za drugie dziecko,
3) 20% za trzecie i dalsze dzieci,
Ja za przedszkole niepubliczne (częściowo finansowane przez gmine) płacę ok.560zł
W tym jest wyżywienie i zajęcia dodatkowe (rytmika, gimnastyka, zajecia teatralne i hiszpański). Angielski dodatkowo płatny 190zł/semestr
do tego we wrześniu
ubezpieczenie: 35 zł
wyprawka: 50zł
Poza tym żłobek (państwowy)
340zł opłata podstawowa + wyżywienie
razem 460zł
plus rada rodziców 30zł/miesiąc
oraz "wyprawka" (pieluchy, chusteczki nawilzane, chusteczki suche, ręczniki papierowe) ok. 50zł/miesiac - ale to kupuje sama
opłaty za radę rodziców (w żłobku) idą na finansowanie teatrzyków, prezentów na Mikołajki, Dzień Dziecka itp. prezenty na urodziny i organizacje imprez typu dzien mamy
W tym jest wyżywienie i zajęcia dodatkowe (rytmika, gimnastyka, zajecia teatralne i hiszpański). Angielski dodatkowo płatny 190zł/semestr
do tego we wrześniu
ubezpieczenie: 35 zł
wyprawka: 50zł
Poza tym żłobek (państwowy)
340zł opłata podstawowa + wyżywienie
razem 460zł
plus rada rodziców 30zł/miesiąc
oraz "wyprawka" (pieluchy, chusteczki nawilzane, chusteczki suche, ręczniki papierowe) ok. 50zł/miesiac - ale to kupuje sama
opłaty za radę rodziców (w żłobku) idą na finansowanie teatrzyków, prezentów na Mikołajki, Dzień Dziecka itp. prezenty na urodziny i organizacje imprez typu dzien mamy
U nas (jak w każdym przedszkolu państwowym od września 2013) - każda godzina powyżej bezpłatnej podstawy (8-13) kosztuje 1zł.
Poza tym posiłki - zależy na ile godzin dziecko idzie, ile zje posiłków :] pełne wyżywienie (śniadanie, drugie śniadanie w formie owocu lub jogurtu, obiad - zupa i drugie danie, podwieczorek) to koszt 5,5zł dziennie :]
dwa posiłki - 4,4zł za dzień
Rada Rodziców - 35zł miesięcznie
Rytmika 2 razy w tygodniu - opłacana z RR
Dodatkowo płatne: angielski, tańce, gimnastyka, karate :]
My za RR, tańce, gimnastykę i wyżywienie (2 posiłki) płacimy w sumie ok 160-170zł. Młody póki co chodzi na te 5 bezpłatnych godzin. Ale chyba od stycznia wydłużymy.
Poza tym posiłki - zależy na ile godzin dziecko idzie, ile zje posiłków :] pełne wyżywienie (śniadanie, drugie śniadanie w formie owocu lub jogurtu, obiad - zupa i drugie danie, podwieczorek) to koszt 5,5zł dziennie :]
dwa posiłki - 4,4zł za dzień
Rada Rodziców - 35zł miesięcznie
Rytmika 2 razy w tygodniu - opłacana z RR
Dodatkowo płatne: angielski, tańce, gimnastyka, karate :]
My za RR, tańce, gimnastykę i wyżywienie (2 posiłki) płacimy w sumie ok 160-170zł. Młody póki co chodzi na te 5 bezpłatnych godzin. Ale chyba od stycznia wydłużymy.
O tym ile kosztuje państwowe przedszkole napisalam na swoim blogu :http://jak-oszczednie-zyc.blog.pl/2014/09/07/ ile-kosztuje-panstwowe-przedszkole/ zapraszam!
Skąd te kwoty? u mnie za październik za 10 godz płacę:
Opłata stała 92 zł
wyżywienie 126,50
i RR 50 zł
nawet we wrześniu nie było tak wysokich kwot jak napisałaś w blogu ubezpieczenie 39 zł i wyprawka 120 ale nic dodatkowo nei musieliśmy kupować żadnych kredek itd.
Razem za wrzesień zapłaciłam 320zł
Opłata stała 92 zł
wyżywienie 126,50
i RR 50 zł
nawet we wrześniu nie było tak wysokich kwot jak napisałaś w blogu ubezpieczenie 39 zł i wyprawka 120 ale nic dodatkowo nei musieliśmy kupować żadnych kredek itd.
Razem za wrzesień zapłaciłam 320zł