Widok

Ile kupić alkoholu na wesele?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej w tym roku mam wesele i chciałabym zrobić barek z kolorowym alkoholem. Organizujemy wesele dwu dniowe na 100 osób, planujemy zakupić 220 butelek wódki, 50L piwa lanego., przy stole wiejskim chcemy położyć swojskie alkohole - 3L likieru malinowego, 2 L mioduli, 2L cytrynowki i 2L ajerkoniaku. Na osobnym stole chciałam położyć johny walkera, balantajsa, Martini, i wino z tym ze nie wiem ile czego kupić , wina chciałabym wytrawne i słodkie . Może ktoś z was już organizował wesele i wie ile mniej więcej trzeba kupić tego na 2 dni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może wszystkich zaskoczę, ale tak - u nas na weselu były 82 osoby pełnoletnie (razem z nami) + 16 osób niepełnoletnich, a na poprawinach - 73 osoby pełnoletnie + 15 osób niepełnoletnich. Alkoholu nie kupowaliśmy sami - braliśmy z knajpy, więc płaciliśmy tylko za ten, który faktycznie został wypity. I na rachunku mam:

- 39x 0,5l butelki wódki, czyli 19,5l wódki
- 6l whisky
- 8,25l wina
- 25l piwa z beczki
- 74x 0,5l butelki piwa + 9x 0,3l butelki piwa, czyli 39,7l piwa butelkowego

Wesele i poprawiny wyprawialiśmy na początku czerwca 2018 r., więc było bardzo ciepło, ale nie jakoś upalnie. Poszło dość sporo wody i soków (wliczone w koszt imprezy), lemoniad (10l) i kompotów (13l), a na poprawinach dodatkowo jeszcze bezalkoholowego piwa (32 butelki o pojemności 0,33l) :)

Tak jak wspominałam wyżej - jest to ilość faktycznie spożytych napojów, bo nie ma tu żadnych "rozdawanych" butelek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja sugestia jest taka – na początku omijajcie kalkulatory alkoholi na wesele, a przynajmniej traktujcie je z przymrużeniem oka. Idealne rozwiązanie to takie, w którym siadacie we dwoje (przy kawie lub lampce wina, jak kto woli) nad listą swoich gości i od razu wykreślacie tych, co do których macie pewność, że stronią od alkoholu. Ciocie w podeszłym wieku, kobiety w ciąży, dzieci, nastolatki – to osoby, które możecie z marszu wykreślić z listy. Z pewnością macie w swoim gronie także osoby, które po prostu nie piją. Postaraj się również o urozmaicony alkohol.Dobrze jest mieć i wódkę i wino i piwo. Tak aby każdy miał coś co mu smakuje. Polecam kupować w hurtowniach http://www.alkoparty.pl/ - ceny są korzystniejsze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Wesele

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

do góry