Widok

Ile płacicie księdzu za ślub???

Wesele Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny mam taki dylemat...ile dać ksiedzu za slub???bo naprawde nie wiem......ile wypada ile nie????czy ktos miał ślub w Okrąglaku na Przymorzu i ile dawał,co było ,,w cenie"????czy osobno trzeba organiście dać kase????Bardzo prosze o Wasze opinie.
Z góry dziękuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nam ksiądz również powiedział, że co łaska, nie ma cennika, to nie sklep tu się daje ofiary, planujemy dać 500 zł i chociaż staramy się oszczędzać jak możemy to nie wyobrażam sobie dać mniej, taka już jestem, na suknie wydajemy spora kasę, na winetki inne bzety również dlaczego nie możemy dać odrobinę więcej księdzu, ale oczywiście to każdego indywidualna sprawa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ania, nie rozumiem. Przykładowo mieć dzieci. Chcesz in vitro. Kościół zakazuje. Czy to jest zdrowe i jeszcze mam im za to dziękować?

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
nam ksiadz powiedzial ze 200 zl wystarczy.
Ja mam ślub w Mariackim, natomiast oboje pochodzimy z innych parafii. Teraz mam pytanie kiedy płaci się za ślub? Czy podczas składania ostatecznie wszystkich dokumentów czy może w dniu ślubu?
Jeszcze jedno pytanie komu dać kasę w przypadku kiedy poprosimy księdza z innej parafii o poprowadzenie ślubu w Mariackim.
przyłączam się do pytania brzosi13 :)
z tego co ja sie orientuje to trzeba zapłacic i temu księdzu co prowadzi slub i też dac cos w kosciele w którym macie miec slub...
co do momentu kedy sie płaci to Nam siostra powiedziała ze na ostatnim spotkani z ksiedzam przed slubem mamy mu dac koperte...

image
o widzę, że się zaraz dyskusja o in vitro zacznie, i tego co kościół zakazuje a czego nie,

to po co bierzecie ślub kościelny skoro nie zgadzacie się z poglądami i zasadami kościoła,

weźcie cywilny i z głowy,

wierzę że istnieje Bóg, ale nie będę go przypisywać do konkretnego kościoła, mogłabym wziąć ślub w obojętnie jakim kościele i w obojętnie jakim obrządku,

biorę ślub w katolickim ponieważ moja rodzina jest w większości katolikami,

piszę o tym otwarcie, bo nie jestem piepszoną hipokrytką,
a mogłabym tak nazwać niektóre panny młode, którym nie podoba się w kościele to i owo, ale ślub w kościele obowiązkowo na pokaz trzeba wziąć i nie dać nic księdzu, bo po co prawda?

takim panią polecam ślub cywilny, w urzędzie również można mieć suknię ślubną,

no tak zapomniałam, że urzędu nie da się przystroić tak jakbyście tego chciały i nagranie na kamerze będzie za krótkie,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Do Ponurego:

Jeśli masz wątpliwości co do in vitro, to zapytaj swojego przewielebnego księdza proboszcza z Dąbrowy, już On Ci wyjaśni..... A tak serio (bez przypominania sobie Jego osoby, bo to nic przyjemnego) zawsze można adoptować dzieciaczka......
Z resztą to nie miejsce na takie dyskusje....
Jak najbardziej miejsce. Wierzysz w Boga a płacisz za sakrament? To trzeba płacić za coś takiego?

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Ja uwazam ze 200 zl w centrum miasta to za mało400zlto godne pieniażki.Kosciol na przystojeniu nic nie czerpie korzysci tylko na ceremoni.Przy takich wydatkach ktore ponosimy to 400zl dla kosciola to niezbyt wygorowna cena.Tak uważam.

Ponawiam pytanie koleżanek, bo sama nie wiem..
Kiedy płaci się kaskę? Po wszystkim? czy jak?

A jak mowa już o kwotach to jak jest co łaska - ja mam zamiar dać 100zł jeśli w ogóle ktoś mi wspomni o jakiś pieniądzach.
W końcu jak ktoś dobrze napisał przede mną -każdy daje tyle na ile go stać.
Wiadome jest że goście i tak dają na tacę, a że rodzina mojego lubego jest "rydzykowa" :) to banknoty 50 i 100 będą leciały.

Napiszcie mi proszę ile jest dużo a ile mało za organistę.. to mnie zastanawia.
no niestety u nas w parafii jest cennik, za ślub mamy zapłacić 600 zł:(, organista 200 zł, kościelny 50 zł( za rozłożenie dywanu):)
wow . . . lilo dużo . . . gdzie macie ślub ?
frycia - nie spotkałam się do tej pory z tacą na ślubie...
wow dużooo sobie licza!

u nas ksiądz powiedział co łaska, bez szaleństw-damy 200zł, a organiscie nie wiem.

za zapowiedzi też się coś płaci?
Bo jak nie ma być tacy podczas mszy ślubnej to się dodatkowo płaci :/
Więc albo taniej i taca, albo drożej i bez tacy :/
Ale moja kuzynka chciała bez tacy ksiądz powiedział że w takim razie to będzie drożej a jak była msza to i tak taca poszła :/
słoneczko - to mnie zaskoczyłaś...

a co do tego "ile" to my zakładamy, że ok 1-1,5% pozostałych wydatków na ślub-wesele
czyli - wydamy na całość 30.000 to 300zł, wydamy 40.000 to 400zł itd
dla księdza 800 zł organista 600 zl a kwiaty 650 zł
a mam takie pytanie - czy jak biorę z "zewnątrz" oprawę muzyczną mszy - to organiście jakieś "odstępne" się daje?
do góry