Widok

Ile płacicie księdzu za ślub???

Wesele Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny mam taki dylemat...ile dać ksiedzu za slub???bo naprawde nie wiem......ile wypada ile nie????czy ktos miał ślub w Okrąglaku na Przymorzu i ile dawał,co było ,,w cenie"????czy osobno trzeba organiście dać kase????Bardzo prosze o Wasze opinie.
Z góry dziękuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my dalismy 300 zl plus 100 za organiste
U mnie w kościele na szczęście nie ma cenników a ksiądz mówi co łaska więc my damy mu 300zl organista osobno ale nie wiem jeszcze ile pewnie nie więcej niż 100 :)
650zł z organistą
My dalismy 400zl ksiedzu i 350 organistce, ale ona miala taka cene juz, to bylo w Mariackim
my 300 zl w kancelarii + 300zl na kwiaty bo siostra nam stroiła kościoł (byly to ofiary dowolne) i wg cennika organiscie 150zl
Mam ślub w Okraglaku w maju, dałam księdzu 400 zł, osobno trzeba kontaktować sie z organistą i siostrami bo one stroją kościol .
my w Dobrym Pasterzu daliśmy 500 zł, no i coś tam trzeba rzucić organiście, ale na pewno nie więcej niż 100 zł
ja chcialabym nie dac wiecej niz 300 zl... ale zobaczymy co nam powiedza jak bedziemy rozmawiac w kancelarii :)
ja osobiscie dalabym max 300-tak jak perfectangel-ale z tego slyszalam w kosciele na Demptowie jest cennik i jest to chyba 500zł....
my też daliśmy 300 księdzu + 100 dla organisty :) kościól na Gdańskich Łostowicach :)
A my nic. Jedynie 50 zł na kwiaty. Parafia św. Trójcy w Gdyni-Dąbrowie.

Jakie to polskie i chore :) Przekonanie że za wszystko trzeba płacić. Gdzie w prawie kanonicznym jest obowiązek wnoszenia takich opłat księdzu?

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie ma obowiązku. Każdy daje ile może. My daliśmy 400 zł.....z racji, że mam sentyment do tej Parafii :) do tego dochodzi strojenie kościółka i organista - jeszcze nie wiem ile wezmą.

gosik_sz masz na myśli kościół św. Judy Tadeusza Apostoła??
czy było ustalone że księdzu daje się 300zł czy co łaska?? i kiedy daliście te pienążki??
a Kosciół w Bojanie k. Gdyni? czy ktos sie orientuje ile tam?
no wlasnie...obowiazku nie ma, w przepisach nie ma..a jednak czesto i gesto koscioly maja z gory ustalone cenniki, ba sa nawet opcje slubu z "gornej" lub nizszej polki...
A czym te półki się różnią? ;-)
z gornej masz np zapalone swiatlo i czerwony chodnik ;D
My daliśmy 300zł, po Mszy ślubnej przy podpisywaniu akt(?), że małżeństwo zostało zawarte. Wcześniej pytaliśmy proboszcza "ile", powiedział, że NIC, daliśmy tyle, ile uważaliśmy.
My nie daliśmy (!), złożyliśmy ofiarę, osobno kościelnemu, bo musi przygotowac kościół (to jego praca) i osobno ogranistce. Uważam, że wszystkie te opinie, że trzeba coś dać sa terfne......a już jak wypada, żeby coś podarować to problem. A ile wydajemy na wesele, suknie, i te inne ozdobniki, wiemy bo też niedawno to przechodziliśmy i nie mieliśmy problemu z tym aby odwdzięczyć się kościołowi za całe nasze życie. Ale to zależy jak kto podchodzi do Ślubu kościelnego, czasami wydaję mi się, że jest to bardzo ale to bardzo na pokaz.... i najlepiej nic nie "dawać", nauki przebyć w godzinę, poradnictwo najlepiej wogóle....ja wiem, że niektóre z tych "spraw" są mało potrzebne, ale takie są warunki.....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry