Widok
Ile płacicie księdzu za ślub???
Dziewczyny mam taki dylemat...ile dać ksiedzu za slub???bo naprawde nie wiem......ile wypada ile nie????czy ktos miał ślub w Okrąglaku na Przymorzu i ile dawał,co było ,,w cenie"????czy osobno trzeba organiście dać kase????Bardzo prosze o Wasze opinie.
Z góry dziękuje.
Z góry dziękuje.
A my nic. Jedynie 50 zł na kwiaty. Parafia św. Trójcy w Gdyni-Dąbrowie.
Jakie to polskie i chore :) Przekonanie że za wszystko trzeba płacić. Gdzie w prawie kanonicznym jest obowiązek wnoszenia takich opłat księdzu?
"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
Jakie to polskie i chore :) Przekonanie że za wszystko trzeba płacić. Gdzie w prawie kanonicznym jest obowiązek wnoszenia takich opłat księdzu?
"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
My nie daliśmy (!), złożyliśmy ofiarę, osobno kościelnemu, bo musi przygotowac kościół (to jego praca) i osobno ogranistce. Uważam, że wszystkie te opinie, że trzeba coś dać sa terfne......a już jak wypada, żeby coś podarować to problem. A ile wydajemy na wesele, suknie, i te inne ozdobniki, wiemy bo też niedawno to przechodziliśmy i nie mieliśmy problemu z tym aby odwdzięczyć się kościołowi za całe nasze życie. Ale to zależy jak kto podchodzi do Ślubu kościelnego, czasami wydaję mi się, że jest to bardzo ale to bardzo na pokaz.... i najlepiej nic nie "dawać", nauki przebyć w godzinę, poradnictwo najlepiej wogóle....ja wiem, że niektóre z tych "spraw" są mało potrzebne, ale takie są warunki.....