Widok

Ile powinna wziąć niania za opiekę - Pomocy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witajcie kochane,

proszę Was o szybką pomoc, ponieważ decyzję muszę podać jutro.

Otrzymałam propozycję opieki nad dwuletnim dzieckiem, oprócz tego mama ma jeszcze dwójkę, którzy chodzą do przedszkola i podstawówki do klasy (I-III)
praca polegałaby na opiece tej najmniejszej pociechy, ogarnięciu mieszkania czy też ugotowaniu obiadu w wolnej chwili. Oprócz tego pomoc w odrabianiu lekcji itp.

Praca 8-9-10 godzin, od 7:00 do 17:30.

Zapytana - jakie mam oczekiwania - nie wiedziałam co mam odpowiedzieć.
Do tej pory robiłam to za darmo. Ile powinnam zaproponować ?
10 zł za godzinę ? Czy mniej a może więcej ?

Z góry dziękuję za szybką pomoc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja znajoma pracuje jako pomoc do rocznego dziecka i do tego odbiera 3 latke z przedszloka ma 15zl/h do tego ci ludzie maja osobna panią do sprzatania gotowania itp i osobno jej płacą.

Jezeli 10zl/h dostaniesz to jakis zart. Cen sie. Uwazam ze to ciezka praca 20zl/h lekka ręką wszystko bedzie na twojej glowie nie bedziesz miala czasu za przeproszeniem sie wy@!1c. Jezeli 92 to twoj rocZnik to tym bardziej cen sie jestes mloda! Zycze powodzenia i napisz nam jak ci poszlo ile dali
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7
Jak powiesz 20 zł to jej pracy nie dostaniesz. ... to ok 4 tys miesięcznie i raczej nikt tyle nie da niani. Ja bym celowała pomiędzy 10 a 12 zł. ...liczy się też czy coś dostaniesz w czasie urlopu/choroby? Czy możesz normalnie jeść w domu...itd itp.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mysle, ze 12-15 zł za godzine.... sama opieka nad dziecmi , bez obiadow, prasowania, sprzatania 10-12.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ania bylas kiedys na rozmowie o prace? Autorka ma negocjowac jak powie 20 to oni 12 i wkoncu spotkaja sie np na 15zl nie wiem ile dziewczyna chce zarabiać. A jak dajesz takie dobre rady to sama idz za 10zl chlop w stoczni sie nie narobi tyle co ona a ma owiele wiecej na godzinę.

Autorko moze zaproponuj ile chciałabyś zarabiac miesiecznie nie wiem na jakich zasadach bedziesz pracować czy umowa czy jak wiekszosc na czarno.... Jak bez umowy to moga dac ciut wiecej. Wazna jest negocjacja i kamienna twarz nie daj sie zrobic w jajo!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Byłam na rozmowach. Dostawałam dokładnie tyle ile chciałam. ... I sama przez 4 lata zatrudniałam nianię. I nie zapraszałam na rozmowę niań których wymagań finansowych nie byłabym w stanie spełnić. Jakby ktoś mi powiedział 20 zł za godzinę to bym grzecznie podziękowała i powiedziała ze niestety nie ma co tracić jej i mojego czasu. Bo nasze stawki są zbyt rozbieżne. .. negocjować można 20 cz 30 % ale nie 100... Rok temu płaciłam za 9 h 2000 zł netto (na umowie)i z porównaniu do znajomych to było dużo. Nie wiem na ile stawki się zmieniły w przeciągu tego roku. Wątpię że aż tak.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
9zl za opieke sprzatanie i gotowanie? To fajnie sie ustawilas szczerze mowiac bo za 9zl bym okularow słonecznych nie sprzedawala. Nie znam autorki wykształcenia ani doświadczenia. Ja mam 2 tys miesiecznie przy 4h dziennie w biurze od pon do piatku. Wiec sama sobie przeanalizuj jakie chces miec wynagrodzenie i jakie cie satysfakcjonuje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
ja niani płacę 10 zl za h,za 8 h pracy,tyle tylko że nie rozliczam jej z godzin,jak wracam wcześniej to mimo wszystko płacę za 8 h pracy,bez gotowania i sprzątania,tyle co ugotować ziemniaki czy ryż ugotować,wydaje mi się że 15 zl zl dla autorki to byłaby odpowiednia stawka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oczywiście ze się nieźle ustawiłam bo nasza niania jest cudowną osobą i moje dzieci ją kochają. Stawka satysfakcjonowala obie strony. Porządki nie należały do jej obowiązków -robiła to przy okazji . Obiadów dla nas tez nie- oboje jemy w pracy a drugie dziecko jadło w przedszkolu. Czasami po prostu przy okazji coś zostawało.
Niani z nami tez było dobrze i nawet teraz często zostaje z dziećmi jak gdzieś wychodzimy.

To 9 zł miesięcznie oznaczało ok 2500 wydatku z naszego budżetu. Dodając do tego koszt przedszkola prywatnego-do państwowego się nie dostaliśmy -700 -daje 3200 -tylko na opiekę na dziećmi. Pewnie dla Ciebie to malo-wg mnie to dość spory wydatek.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Moja niania dostaje 13-14 zł za godzinę i pilnuje dwójki moich dzieci (5, 2 lata), przy czym nie gotuje, nie sprząta, tylko zajmuje się dziećmi tzn nakarmi, pobawi się, pilnuje. Jedzenie dla dzieci zostawiam jej przygotowane dosłownie 'do ręki'.
Do autorki: wg mnie powinnaś chcieć minimum 15 zł za godzinę.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
13-14 zl za dwójkę -to z kolei strasznie mało. .. dwójka to przynajmniej 16 albo 18. To dużo bardziej obciążające i stresująca praca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
A ja policzyłam tak: 15zł x 10h = 150zl dziennie. W miesiącu jest około 20 dni roboczych, czyli pensja ok.3.000zł.
Moim zdaniem niewielu rodziców stać na taki luksus. Ile musiałaby zarabiać matka, żeby wydać tyle na opiekunkę?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
Zależy jaki zawód/pracę mają rodzice.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Poza tym czytajmy ze zrozumieniem 2000 zł miesięcznie to 100 zł dziennie za 9 h-czyli 11 zł za godzinę a nie 9zl... Umowa to jeszcze dodatkowe koszty dla rodziny.
Urlopy,chorobowe były płatne .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
No tak 3000 to dużo.To może zleceniodawczyni niech odejmię trochę obowiązków bo jak narazie to zleciła sprzatanie,gotowanie,opiekę nad 2 latkiem,odbieranie kolejnej dwójki dzieci ze szkoły i jeszcze odrabianie z nimi lekcji zakładając ,że dwulatek w tym czasie chyba sam się sobą zajmie.Ja osobiście chyba już bym wolała poszukać sobie innej pracy .No chyba ,że autorka nie ma szans na inną pracę i się zgodzi na 1600-1800 za cały ten dobrostan.Może mieszka w mniejszej miejscowości gdzie nie ma szans na lepszą pracę.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dla mnie dochodzi tu jeszcze przeogromna odpowiedzialność za trójkę dzieci,wcale znowu jeszcze nie takich wyrośnietych pomimo ,że dwójka w wieku szkolnym.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
No ale dzieci chodzą do przedszkola/szkoły wiec się z nimi nie siedzi cały dzień....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Zeby kogos bylo stac na nianie za 3tys, wg mnie musi minimum zarabiac 5tys na reke....
Mam sporo znajomych i nikt nie zarabia takich pieniedzy....sama tez pomimo wyższego wykształcenia i doświadczenia tyle nie zarabialam.... dlatego zostalam 'zmuszona' zostac w domu z dzieckiem bo do żłobka nie oddam a nie zamierzam zarobic tylko na nianie...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Żeby to było 3 tys na rękę to trzeba doliczyć 600 zł na podatek (płacony przez nianie -ale jeśli mówimy o stawce na rękę) to to tez dochodzi. Czyli mamy 3600 -i to juz jest bardzo dużo.
xyz proponowała stawkę 20zl za 1h czyli 4000 miesiecznie z podatkiem 4800. Dla mnie to zupełnie nierealne.

Nas niania kosztowała 2400 zł plus jeszcze jakaś składka -i to wg mnie był bardzo duży koszt. A to wychodziło marne 11 zł za godzinę. Opieka nad jednym dzieckiem.
Takie są realia....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ciekawe kto placi podatek....90% nie! Ja powiedzialam ile ja bym chciała ze tak duza ilosc obowiazkow moze Ty Aniu chciałabyś 10zl dla mnie by to bylo za malo. A moze ci ludzie chca poprosty wykorZystać mloda dziewczyne...nie wiem... Uwazam ze praca niani pomocy domowej oraz kucharki nie jest lekka..... Albo niech co ludzie zatrudnia dwie osoba na dwa inne stanowiska albo niech dadza godziwa stawke
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wg mnie płacenie podatku, praca na umowie świadczy o tym ze nie wykorzystuje się niani. Myśmy z naszą się dogadali i mimo że jej jedynym obowiązkiem było sprawowanie opieki nad jednym dzieckiem-to dodatkowo ogarnęła dom, ugotowała dziecku obiad i zrobiła pranie. Nie robiła oczywiście gruntowych porządków -bo na to nie ma czasu gdy się zajmuje 2 czy 3 letnim dzieckiem, ale odkurzyła czy poukładała pranie do szafek. Zawsze coś -i dzięki temu ja miałam więcej czasu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
jak zleceniodawczyni nie stać na taką stawkę niech sama po pracy sprząta i gotuje
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Szkoda ze autorka nie napisala nam czy sie dogadala i ile dostala na godzinę
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Piszecie o stawkach za godzinę.Ale ile z Was ma płacone w pracy za godzinę? Ja mam stałą pensję niezależnie czy w miesiącu jest 20 czy 22 dni robocze i nigdy nie przeliczalam ile to jest na godzine.
Takze ja uważam.ze pensja rządu 2000 -2500 zł netto to bardzo dużo jak na Polski rynek. Aczkolwiek nie oczekiwalabym opieki .prania.sprzątania czy też gotowania za taką pensje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Miało być.że nie oczekiwalabym nic poza opieką i ewentualnie ugotowaniem obiadu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
20zl za godzine ???nawet 15 zl to przesada sorry ale policz sobie na miesiąc ile to wyjdzie a przy zarobkach za najniższą krajowa to sorry nikt takiej niani nie zatrudni
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam paniom w jakiej miejscowość mieszka w Olecku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Od 15 do 20 zł
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

do góry