Widok

Ile się daje księdzu za ślub??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Może to moje pytanie roznieci trochę ognia, ale mimo to zapytam, bo naprawdę jestem w kropcem.... Ile się dać księdzu za ślub??
Ja rozumiem, że każdy daje tyle, na ile go stać itd.... ale pytam poważnie.

Znajomi w tym roku mają ślub w Kwidzynie i tam proboszcz im krzyknął, że ślub "kosztuje" 750zł (wg. cennika) i mają wliczone w cenę dekorowanie kościoła i opłatę dla organisty.

Nam w naszej parafii w Gdańsku ksiądz dzięki Bogu nic takiego nie powiedział, ale to i tak nie zmienia faktu, ze nie wiem ile powinnam dać, żeby było OK. Dodam, że za organistę płacimy osobno (bo to z nim się umawiamy, nie z księdzem) i za strojenie kościoła też osobno (florystka).

Gdybyście mi napisały jak to jest u was, mogłabym mieć już jakiś delikatny zarys i mniej więcej wiedzieć na co się przygotować i jak postąpić.
maritiki@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w miastach Pary Młode dają średnio od 300 do 500 zł z tego co sie orientuje :)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja dałam 200 zl za slub , 100 zł na zapowiedzi. Organiste tez oplacam osobno. Kościół stroje sama. Tylko dodam jeszcze że kościół w którym biore ślub to taka bardziej duza kapliczka niz duża świątynia.
image
650zł za ślub (to już z organistą)
50zł zapowiedzi
marecki a w jakim kościele taka "cena"?
image
ja tak planuję dać Księdzu 400 zł, do tego 100 dla organisty i 100 siostrom na dekorację ;)
image
W niektórych parafiach po prostu jest cennik :)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
My mamy przewidziane w naszym budżecie 500 zł za sam ślub plus za zapowiedzi po 50 zł dla każdej z parafii. Tylko, że my mamy ślub za rok więc jeszcze to się może zmienić. Jak rozmawialiśmy z księdzem z naszej parafii to powiedział, że absolutnie żadnego cennika nie ma i że mamy po prostu wrzucić ofiarę do puszki, która stoi na biurku w biurze parafialnym.
Oczywiście organista oddzielnie i dekoracje też oddzielnie.
image

http://forum.trojmiasto.pl/Ill-love-you-till-I-die-relacja-paquerette-18-06-2011-t248517,1,11.html
my jeszcze nie bylismy w tym kosciele gdzie bedzie slub..wiec nie wiem czy jest tam jakis "cennik"..ale mysle ze za slub damy 300 zl, dekoracje 300 zl i organista 100 zl.
image
image
My płaciliśmy za sam ślub 450 zł ( bez organisty i dekoracji) i 100 zł za zapowiedzi

~okon83 to kościół w elblągu
cennik był z góry powiedziany
400 zł , 0 zł dekoracja, 0 zł organista; )
image
my dlaismy ksiedzu 300zl.+150organista z churzystka,a osobno za wystruj ktory mielismy zamowiony w prywatnej firmie.
image

a my płacimy 450 zł dla księdza - tak nam powiedział, że ofiara jest ustalona.
dla organisty 100 zł i dekroacja dodatkowo - choć kościół coś zapewnia

za zapowiedzi nie płacilismy nic
Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Obydwoje jesteśmy z tej samej parafi więc nie trzeba nigdzie wysyłać zapowiedzi. Myślę teraz, że jak damy 300zł to będzie ok.
Dzięki za pomoc.
maritiki@op.pl
A u mnie na wsi ksiądz wziął 950
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
oooo masakra tyle to bym w życiu nie dała!
image
a w jakiej wsi?? myślę, że jak dam w wiejskiej parafii 200 + 100 organiscie powinno byc dobrze. Moja kuzynka w zeszłym roku w Bernardzie dała 300 zł; za dekoracje nie paciła ze wględu na komunie, które odbywają się w maju i kościół był udekorowany
My mamy stałą opłatę w wysokości 500 zł + osobne pieniążmki dla organisty..
pewnie na nowy samochód zbiera
image
ja bulwersuję się jak ksiądz ma cennik, bo sorki ale to powinna być kwestia sumienia i naszych dobrych chęci ile dać. Nie każdego też stać nawet na 100 zł.

Ja dałam 200 zł przy zapowiedziach i dam jeszcze 300 przed mszą ślubną - bo uważam 500 zł za odpowiednią kwotę, chociaż nam będzie ślubu udzielał nasz kuzyn, a parafia udostępnia tylko kościół
image
7 sierpnia 2010
aneczka - a możesz isę podpytać kuzyna-księdza, jaki upominek możemy dać ksiedzu, który bedize błogosławił nasz związek?
też "bierzemy" swojego księdza i jemu nie damy kasy, bo by nie wziął, ale chcemy "coś" dać, tylko nie bardzo mam pomysł co...
ten ksiądz generalnie z nami do października pracuje, przygotowuje, poza tym pomaga i chcemy dac mu coś na pamiątkę:)
image
my dajemy kuzynowi książkę i dobry alkohol ;)
no też dobry pomysł - książka... alkohol chyba nie - na tyle nie znam księdza, a pewnie i tak dostanie nalewkę-podziękowanie dla gości
image
my daliśmy 250zł .Bo więcej nie mieliśmy
image
ksiądz-200, organista-150(chcielismy dać 100zł, ale miał cennik), kwiaty kupowalismy sami z siastrą dzień przed weselem na giełdzie wyszło 200zł+100zł za robocizne
image
a no i za zapowiedzi i protokół juz nic nie dawalismy.
image
aneczka u nas podobnie.. wujek jest księdzem a parafia też udostępnia kościół
dekoracje mam swoją
nie wiem ile za organistę jeszcze..
no ale tu ciebie się spytam.. dajesz coś w takim przypadku parafii czy księdzu parafialnemu za to "wypożyczenie" kościoła?
image
ja dalam ksiedzu 200 zl, do tego w parafi przyszlego malzonka 100 zl na zapowiedzi do tego dojdzie organista i przystrojenie kosciola
max 300zł;-)
image
image
jak to wygląda w tym roku?
Ja max chciałabym dać razem 500zł dla księdza, organisty i kwiaty (jeśli będize taka potrzeba)
nam ksiądz powiedział że dla organisty i kościelnego odpowiednio 150 i 50 a księdzu jak chcemy to co łaska
Jestem przerażona, organista zażyczył sobie 200zł a dla księdza mówią ze mniej niż 500zł nie wypada, a jak nie stać to co?
Każdy daje księdzu tyle na ile go stać.
Ja dałam księdzu 500 za ślub, organista osobno zażyczył sobie 150 zł i 100 zł siostrom za dekoracje.

image

Inne tematy z forum Wesele

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Łazienka (45 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem na etapie kupna kafli do lazienki ale nie wiem na jakie sie zdecydowac. Prosze...

do góry