Widok

Ile się daje księdzu za ślub??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Może to moje pytanie roznieci trochę ognia, ale mimo to zapytam, bo naprawdę jestem w kropcem.... Ile się dać księdzu za ślub??
Ja rozumiem, że każdy daje tyle, na ile go stać itd.... ale pytam poważnie.

Znajomi w tym roku mają ślub w Kwidzynie i tam proboszcz im krzyknął, że ślub "kosztuje" 750zł (wg. cennika) i mają wliczone w cenę dekorowanie kościoła i opłatę dla organisty.

Nam w naszej parafii w Gdańsku ksiądz dzięki Bogu nic takiego nie powiedział, ale to i tak nie zmienia faktu, ze nie wiem ile powinnam dać, żeby było OK. Dodam, że za organistę płacimy osobno (bo to z nim się umawiamy, nie z księdzem) i za strojenie kościoła też osobno (florystka).

Gdybyście mi napisały jak to jest u was, mogłabym mieć już jakiś delikatny zarys i mniej więcej wiedzieć na co się przygotować i jak postąpić.
maritiki@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w miastach Pary Młode dają średnio od 300 do 500 zł z tego co sie orientuje :)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja dałam 200 zl za slub , 100 zł na zapowiedzi. Organiste tez oplacam osobno. Kościół stroje sama. Tylko dodam jeszcze że kościół w którym biore ślub to taka bardziej duza kapliczka niz duża świątynia.
image
650zł za ślub (to już z organistą)
50zł zapowiedzi
marecki a w jakim kościele taka "cena"?
image
ja tak planuję dać Księdzu 400 zł, do tego 100 dla organisty i 100 siostrom na dekorację ;)
image
W niektórych parafiach po prostu jest cennik :)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
My mamy przewidziane w naszym budżecie 500 zł za sam ślub plus za zapowiedzi po 50 zł dla każdej z parafii. Tylko, że my mamy ślub za rok więc jeszcze to się może zmienić. Jak rozmawialiśmy z księdzem z naszej parafii to powiedział, że absolutnie żadnego cennika nie ma i że mamy po prostu wrzucić ofiarę do puszki, która stoi na biurku w biurze parafialnym.
Oczywiście organista oddzielnie i dekoracje też oddzielnie.
image

http://forum.trojmiasto.pl/Ill-love-you-till-I-die-relacja-paquerette-18-06-2011-t248517,1,11.html
my jeszcze nie bylismy w tym kosciele gdzie bedzie slub..wiec nie wiem czy jest tam jakis "cennik"..ale mysle ze za slub damy 300 zl, dekoracje 300 zl i organista 100 zl.
image
image
My płaciliśmy za sam ślub 450 zł ( bez organisty i dekoracji) i 100 zł za zapowiedzi

~okon83 to kościół w elblągu
cennik był z góry powiedziany
400 zł , 0 zł dekoracja, 0 zł organista; )
image
my dlaismy ksiedzu 300zl.+150organista z churzystka,a osobno za wystruj ktory mielismy zamowiony w prywatnej firmie.
image

a my płacimy 450 zł dla księdza - tak nam powiedział, że ofiara jest ustalona.
dla organisty 100 zł i dekroacja dodatkowo - choć kościół coś zapewnia

za zapowiedzi nie płacilismy nic
Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Obydwoje jesteśmy z tej samej parafi więc nie trzeba nigdzie wysyłać zapowiedzi. Myślę teraz, że jak damy 300zł to będzie ok.
Dzięki za pomoc.
maritiki@op.pl
A u mnie na wsi ksiądz wziął 950
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
oooo masakra tyle to bym w życiu nie dała!
image
a w jakiej wsi?? myślę, że jak dam w wiejskiej parafii 200 + 100 organiscie powinno byc dobrze. Moja kuzynka w zeszłym roku w Bernardzie dała 300 zł; za dekoracje nie paciła ze wględu na komunie, które odbywają się w maju i kościół był udekorowany
My mamy stałą opłatę w wysokości 500 zł + osobne pieniążmki dla organisty..
pewnie na nowy samochód zbiera
image
ja bulwersuję się jak ksiądz ma cennik, bo sorki ale to powinna być kwestia sumienia i naszych dobrych chęci ile dać. Nie każdego też stać nawet na 100 zł.

Ja dałam 200 zł przy zapowiedziach i dam jeszcze 300 przed mszą ślubną - bo uważam 500 zł za odpowiednią kwotę, chociaż nam będzie ślubu udzielał nasz kuzyn, a parafia udostępnia tylko kościół
image
7 sierpnia 2010
aneczka - a możesz isę podpytać kuzyna-księdza, jaki upominek możemy dać ksiedzu, który bedize błogosławił nasz związek?
też "bierzemy" swojego księdza i jemu nie damy kasy, bo by nie wziął, ale chcemy "coś" dać, tylko nie bardzo mam pomysł co...
ten ksiądz generalnie z nami do października pracuje, przygotowuje, poza tym pomaga i chcemy dac mu coś na pamiątkę:)
image
my dajemy kuzynowi książkę i dobry alkohol ;)
no też dobry pomysł - książka... alkohol chyba nie - na tyle nie znam księdza, a pewnie i tak dostanie nalewkę-podziękowanie dla gości
image
my daliśmy 250zł .Bo więcej nie mieliśmy
image
ksiądz-200, organista-150(chcielismy dać 100zł, ale miał cennik), kwiaty kupowalismy sami z siastrą dzień przed weselem na giełdzie wyszło 200zł+100zł za robocizne
image
a no i za zapowiedzi i protokół juz nic nie dawalismy.
image
aneczka u nas podobnie.. wujek jest księdzem a parafia też udostępnia kościół
dekoracje mam swoją
nie wiem ile za organistę jeszcze..
no ale tu ciebie się spytam.. dajesz coś w takim przypadku parafii czy księdzu parafialnemu za to "wypożyczenie" kościoła?
image
ja dalam ksiedzu 200 zl, do tego w parafi przyszlego malzonka 100 zl na zapowiedzi do tego dojdzie organista i przystrojenie kosciola
max 300zł;-)
image
image
jak to wygląda w tym roku?
Ja max chciałabym dać razem 500zł dla księdza, organisty i kwiaty (jeśli będize taka potrzeba)
nam ksiądz powiedział że dla organisty i kościelnego odpowiednio 150 i 50 a księdzu jak chcemy to co łaska
Jestem przerażona, organista zażyczył sobie 200zł a dla księdza mówią ze mniej niż 500zł nie wypada, a jak nie stać to co?
Każdy daje księdzu tyle na ile go stać.
Ja dałam księdzu 500 za ślub, organista osobno zażyczył sobie 150 zł i 100 zł siostrom za dekoracje.

image

Inne tematy z forum Wesele

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry