Widok
Ile się daje księdzu za ślub??
Może to moje pytanie roznieci trochę ognia, ale mimo to zapytam, bo naprawdę jestem w kropcem.... Ile się dać księdzu za ślub??
Ja rozumiem, że każdy daje tyle, na ile go stać itd.... ale pytam poważnie.
Znajomi w tym roku mają ślub w Kwidzynie i tam proboszcz im krzyknął, że ślub "kosztuje" 750zł (wg. cennika) i mają wliczone w cenę dekorowanie kościoła i opłatę dla organisty.
Nam w naszej parafii w Gdańsku ksiądz dzięki Bogu nic takiego nie powiedział, ale to i tak nie zmienia faktu, ze nie wiem ile powinnam dać, żeby było OK. Dodam, że za organistę płacimy osobno (bo to z nim się umawiamy, nie z księdzem) i za strojenie kościoła też osobno (florystka).
Gdybyście mi napisały jak to jest u was, mogłabym mieć już jakiś delikatny zarys i mniej więcej wiedzieć na co się przygotować i jak postąpić.
Ja rozumiem, że każdy daje tyle, na ile go stać itd.... ale pytam poważnie.
Znajomi w tym roku mają ślub w Kwidzynie i tam proboszcz im krzyknął, że ślub "kosztuje" 750zł (wg. cennika) i mają wliczone w cenę dekorowanie kościoła i opłatę dla organisty.
Nam w naszej parafii w Gdańsku ksiądz dzięki Bogu nic takiego nie powiedział, ale to i tak nie zmienia faktu, ze nie wiem ile powinnam dać, żeby było OK. Dodam, że za organistę płacimy osobno (bo to z nim się umawiamy, nie z księdzem) i za strojenie kościoła też osobno (florystka).
Gdybyście mi napisały jak to jest u was, mogłabym mieć już jakiś delikatny zarys i mniej więcej wiedzieć na co się przygotować i jak postąpić.
maritiki@op.pl
W niektórych parafiach po prostu jest cennik :)
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

My mamy przewidziane w naszym budżecie 500 zł za sam ślub plus za zapowiedzi po 50 zł dla każdej z parafii. Tylko, że my mamy ślub za rok więc jeszcze to się może zmienić. Jak rozmawialiśmy z księdzem z naszej parafii to powiedział, że absolutnie żadnego cennika nie ma i że mamy po prostu wrzucić ofiarę do puszki, która stoi na biurku w biurze parafialnym.
Oczywiście organista oddzielnie i dekoracje też oddzielnie.
Oczywiście organista oddzielnie i dekoracje też oddzielnie.
My mamy stałą opłatę w wysokości 500 zł + osobne pieniążmki dla organisty..
ja bulwersuję się jak ksiądz ma cennik, bo sorki ale to powinna być kwestia sumienia i naszych dobrych chęci ile dać. Nie każdego też stać nawet na 100 zł.
Ja dałam 200 zł przy zapowiedziach i dam jeszcze 300 przed mszą ślubną - bo uważam 500 zł za odpowiednią kwotę, chociaż nam będzie ślubu udzielał nasz kuzyn, a parafia udostępnia tylko kościół
Ja dałam 200 zł przy zapowiedziach i dam jeszcze 300 przed mszą ślubną - bo uważam 500 zł za odpowiednią kwotę, chociaż nam będzie ślubu udzielał nasz kuzyn, a parafia udostępnia tylko kościół
aneczka - a możesz isę podpytać kuzyna-księdza, jaki upominek możemy dać ksiedzu, który bedize błogosławił nasz związek?
też "bierzemy" swojego księdza i jemu nie damy kasy, bo by nie wziął, ale chcemy "coś" dać, tylko nie bardzo mam pomysł co...
ten ksiądz generalnie z nami do października pracuje, przygotowuje, poza tym pomaga i chcemy dac mu coś na pamiątkę:)
też "bierzemy" swojego księdza i jemu nie damy kasy, bo by nie wziął, ale chcemy "coś" dać, tylko nie bardzo mam pomysł co...
ten ksiądz generalnie z nami do października pracuje, przygotowuje, poza tym pomaga i chcemy dac mu coś na pamiątkę:)