Widok

Ile was kosztują badania w ciąży?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zastanawiam się czy ktoś to wszystko policzył. Niby mamy darmową służbę zdrowia, ale o tym, że to fikcja wie chyba nawet premier. Zatem powiedzcie moje drogie ile płacicie za wizytę u gin, usg, morfologie i badania prenatalne. Piszcie za ile, u kogo i gdzie. Może uda się innym nie przepłacać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
nawet nie chce mi sie liczyć...

co miesiąc wizyta u gina po 100zł, ostatni miesiąc co 2 tyg no i jeszcze tą ciążę przenosiłam :/ więc co tydzień wizyta na koniec

2 razy tokso po ok 60 zł
chyba 4 razy morfologia po ok 20 zł

usg prenatalne i połówkowe po 50 zeta

no i do tego jeszcze witaminy, żelazo. kwas foliowy i duphaston przez jakiś czas

po prostu masakra
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja na poczatu chodzilam na NFZ. Lekarz dawał mi skierowanie tylko na badanie krwi i moczu , raz albo dwa. Nic poza tym, zadnych toxo i cyto, kompletnie nic. Jak go pytałam, czemu nie moze mi dac skierowania, odpowiadał, ze nie ma takiej potrzeby, ze nie w tym tygodniu itd.
W koncu, a byl to 4 miesiac zaczelam chodzic prywatnie - fakt, badania mialam takie, o ktorych nawet nie sniłam, ale za wszystko niestyety musiałam płacic-
podobnie jak Wiper, mialam mniej wiecej tyle badań+ cytomegalia, badanie wymaz z szyjki na obecnosc bakterii.
Koszt wizyty wahał sie pomiedzy 120-170zl, w zaleznosci czy drukowała mi lekarka zdjecia czy nagrywała płytke itd. Prawie na kazdej wizycie były zdjecia i nagrywania na płytke;/..

Witami nie brałam żadnych, wiec na to nie wydawałam w ogołe kasy. Zadnych leków tez nie.
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Widzicie,bo lekarze przesadzają niekiedy z tak częstymi wizytami,żeby kasę od was wyciągnąć albo z niektórymi badaniami,bez którym mogłoby się obejsć.Ja chodzę do przychodni na NFZ i dopiero pod koniec ciąży,mam wizyty co trzy tygodnie już do końca a wczesniej też co miesiac.Wiem,że jak by były za kasę to byłyby częściej,to normalne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja nie mialam czesciej jak co 3 tyg czy co miesiac. Nieprawda, ze wszyscy lekarze prywatnie naciągają.
image

image

Ok dziewczyny. Wróćmy do tematu. Gdzie i za ile ? Kto kogo naciąga to inna sprawa. Niech każdy sobie sam oceni.
To napisz skąd jestes, zeby Ci ktokolwiek mogl odpowiedziec na pytanie. Chyba nie chcesz chodzic do lekarza gdzie Wiper, w Gliwicach:)
image

image

własnie :)
image
image
Ja ? Mieszkam w Gdańsku, Gliwice mnie nie bardzo interesują... Ale ceny zawsze można porównać :P Najbardziej interesują mnie lekarze z Gdańska , ale ponieważ ma to być informacja dla wszystkich, zatem wszystkie wiadomości są mile widziane. :D (zwłaszcza te, które nie zbaczają z tematu, tak jak ta :P)
pierwszy raz poszłam prywatnie do przychodni SwissMed, zapłaciłam 100zł, w czym było badanie usg, lekarz zlecił wykonanie badań, ale skierowania nie dostałam.
Po skierowanie poszłam do mojej lekarz rodzinnej, więc za nie nic nie płaciłam.
Potem poszłam państwowo do lekarza prowadzącego (do którego uczęszczałam wcześniej), do przychodni NFZ na ul. Kartuskiej - na kasę chorych mam tylko 2x usg (jedno już wykorzystane) i podczas wczorajszej wizyty dostałam skierowanie na badania ogólne moczu, morfologię i glukozę, cytologię miałam zrobioną również podczas pierwszej wizyty (na kasę chorych).
Wierzę, że państwowy lekarz wie co robi, w końcu nie jestem jego pierwszą pacjentką, jeśli będę miała jakieś wątpliwości - zawsze mogę go o to zapytać, a dodatkowe usg i tak będę chciała zrobić, w 3-4 tygodnie po tym państwowym (marzy mi się 3D, zbieram opinie:)).
url=http://www.maluchy.pl]image[/url]
ja chodzę państwowo, za nic nie płacę.
Tylko pierwszą wizytę miałam prywatnie, 50 zł za wizytę + 40 zł beta. (u innego ginekologa)
I potem jeszcze za toksoplazmozę płaciłam, ale nie dużo.
Później- zero kosztów, a jestem już w 8 miesiącu ciąży. USG mam na każdej wizycie, dostaję zdjęcia, ginekolog poświęca mi dużo czasu, cierpliwie i miło :)
Chyba, że mam szczęście... Moja ginekolog jest bardzo w porządku.

A chodzę do dr Aleksandry Dubaniewicz w wejherowskim szpitalu.
A już miałam nadzieję, że ktoś z Gdańska. :D
ja bylam prywatnie u 2 lekarzy, wydalam mnostwo kasy na badania a ze poszlam od razu na zwolnienie to najlepiej gdybym chodzila co 2 tyg. po zwolnienia i za kazda wizyte placila...troszke przemyslalam sprawe i teraz poszlam do przychodni. nie place chociazby za to ze chce zwolnienie i za podstawowe badania...jak bedzie potrzeba pojde od czasu do czasu prywatnie na usg i jakies konsultacje.
imageimage
gwiazdeczkaania, policz sobie, czy nie lepiej opłaca się jeden przyjazd miesięcznie do Wejherowa :) nie jest to aż tak daleko, a można sporo zaoszczędzić przy zachowaniu/lub nawet jeszcze wyższej jakości leczenia ;-)
Ja także chodzę do Przychodni w Gdyni przy ul. Legionów (NFZ). Polecam lek. A.Grzybowską, poświęca mi bardzo dużo czasu, odpowiada chętnie na pytania,mam co m-c badania usg, badania krwi itd.takze toksopl., poza tym ze względu na wady genetyczne zostałam skierowana do AMG do bardzo dobrego prof. -tam jestem pod stałą obserwcają, usg genetyczne, badania prenatalne-wszystko przez NFZ.
image
image
ja chodziłam cala ciąże prywatnie. bo jak chcialam w marcu sie zapisać do jakiegokolwiek gina to były trtminy na koniec maja... jakbym byla 14 tygodniu. za 1 serie badań zapłaciłam 200zl, potem co miesiac lub częsciej mocz i krew bo mailam zapalenie pęcherza:/ czyli jakieś 30 zl. za wizyte płaciłam 120 zł, plus jedna 170 bo z cytologią, i w ostatnim miesiącu miałam wizyty co tydzień i co dwa dni ktg za które płaciłam po 40 zł... a dwa razy byłam na usg 3 d. ogolnie cała ciąża kosztowała mnie ok 2,5 tysiąca złotych...
image
Czy za karę, że nie wierzę w duszę, nie mam duszy?
ja cala ciaze chodzilam na NFZ, placilam tylko raz za jakies badania hormonalne ale to byla drobna kwota. Mialam chyba 5 czy 6 badan usg i to wystarczylo.
u nas w przychodni żeby dostać skierowanie na badania nie ma problemu(mówię tu o lekarzu 1 kontaktu, co do gina to nie wiem bo chodze prywatnie),ale żeby później na te badania -chodzi o badania z krwi,moczu itd -się dostać trzeba wstać o 6 rano i zająć kolejkę(laboratorium czynne od 7.30). Więc ja dziękuję-szczególnie w te mrozy jak 1,5h na dworzu kwitnąć:/
oj ja też nawet nie liczyłam. Wszystko prywatnie. Wszystkie wizyty po 80zł jak z usg to 120 chyba. do tego dużo badań robiłam bo mi sie kaszaniło zdrowie w ciaży. Do tego jeszcze 2 konsultacje u innych lekarzy to 100 u Zygmuntowicza i 140 czy cos u Prisa. Badania prenatalne z krwi 250zł . Co miesiąc wizyty u endokrynologa po 80zł. No diabetolog był na NFZ ;-)Ehhh sporo tego było. Napewno mnie ta ciaża kilka tysiączków kosztowała. No ale wiadomo zawsze można nie robić pewnych rzeczy lub nie robic ich prywatnie
Ja jestem z Gdańska :) i leczę się prywatnie.
Za wizytę w płacę 100zł co miesiąc (w Sopocie), jeśli jest USG to 200zł. Cytologia też będzie płatna.
Badania robię w LuxMedzie (mam 10% rabatu) i za pierwsze badania (krew pod każdym możliwym kątem łącznie z toxo oraz mocz) zapłaciłam około 130zł. Kolejne badania co miesiąc to już tylko morfologia krwi i mocz (jakieś 30zł), teraz czeka mnie obciążenie glukozą, około 24zł.

Teraz kilka innych wydatków: dojazdy do lekarza i na badania, witaminy, krem na rozstępy, ubrania ciążowe, lepsze jedzenie.
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (176 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

Przeprowadzka- jaka firma? (46 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

płyta indukcyjna czy gazowa? (22 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

do góry