Widok

Ile wódki na osobę?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie: ile liczycie wódki na osobę. My planujemy wesele cało nocne na ok 70 osób. Tak jak czytam to widze że wiele osób liczy 0,5 lub 0,7l na osobę. A jak to wychodzi w praktyce? Proszę o pomoc :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my mieliśmy 0,7 na głowę z poprawinami i mało zostało. Myślę, że zeszłoby więcej gdyby nie było tak duszno...
nam bez poprawin starczyło 0,5l/osoba i jeszcze trochę zostało
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
Masia - zależy od kilku czynników:

- czy gorące miesiące, czy zimne (w ziemi wiecej wypiją)
- czy masz tylko wódkę (+ wino) czy też inny alkohol - np. barmanów z drinkami, albo jakieś kolorowe alkohole)
- czy dajesz wodkę na nagrody

u nas na 87 osób (w tym 10 dzieci) poszło ok 60 butelek 0,7l + 5 butelek 0,5l (bramy)
mieliśmy popawiny ale głównie ludzie piwkowali
mieliśmy nalewkę domowej roboty (i poszło ok 10 litrów)
nie rozdawaliśmy wódki na nagrody ani przy żegnaniu gości
wesele było w sierpniu, było gorąco
image
Wiec tak ;) Wesele będzie na Wielkanoc 24.04.2011 i planujemy ok.75 osób w tym 10 dzieci. Mysłalam też o kupieniu tak 10 butelek wina no i wódka na pewno na konkursy...
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
10 butelek wina to moim zdaniem za mało. My mieliśmy ok 10 butelek na 50 osób i zabrakło...
my mielismy po 0,5 na glowe - wesele na 75 osob- a została nam spokojnie z 25 butelek
my mieliśmy 4 kartony wina + ok 10 litrów domowego
została połowa kupowanego wina

na ilości wina nie oszczędzaliśmy, bo wyszliśmy z założenia, ze jak zostanie, to i tak to jest "kilka" butelek i przy okazji się je wypije (na pewno chętniej niż wódkę)
image
my mielismy 0,5 litra na glowe i jeszcze zostalo..(bez poprawin)
image
image
karton = 6 butelek wina (bo jak przeczytałam to co napisałam, to skojarzyło mi się z "kartonowym winem")
image
więcej winka niż 10 but!!!
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
Dobra dziewuszki będzie więcej winka, faktycznie jak zostanie to można zawsze sobie we dwoje wieczorkiem wypic :)
image
zależy od gości też, czy wielu przyjedzie samochodami, bo np wesele jest "daleko od cywilizacji", czy jest dużo gości przyjeznych z daleka których czeka długa podróż powrotna do domów np następnego dnia.
my mieliśmy wesele w sierpniu, sala bez klimatyzacji w centrum sopotu z 1/3 gości przyjezdnych z daleka którzy sie oszczędzali. kupiliśmy 0,5 na dorosłą osobę, było też dużo wina, 2 butelki koniaku. wesele całonocne bez poprawin. i... została nam połowa wódki. na konkursy i bramy mieliśmy 10 butelek osobno przewidzianych.
Nasze wesele planujemy na 70 osób i liczymy 18 but. wina (po 6 białego, różowego i czerwonego) a jeżeli o wódkę chodzi to liczymy 1l na głowę
my liczyliśmy 0.7 na osobę (razem z dziećmi) z poprawinami i mało zostało... tzn. dawaliśmy niektórym gościom po butelce na koniec i zostało może z 10 butelek...
image
image
my mielismy na 98osob 108 butelek 0.7 bez poprawin zostały 3 kartony ;) a bylo dosc cieplo w dzien slubu.
POwiem tak, srednio liczy sie 0.5 . zalezy od rodziny :)
image
my liczymy 1 l na osobę z poprawinami razem z dziecmi
slub-wesele.pl/]image[/url]
image
My tak samo, polter abend, bramy, wesele, poprawiny - myślę że 1l będzie ok
image
pszczoua a skad jestes ze bedziesz miec polter abend? :)
image
okolice Redy :)
image
no wreszcie porządna nazwa :) w moich "stronach" (kociewie) Polterabend jest bardzo popularny. Jednak np koleżanki ze studiów (Bydgoszcz, Toruń) w ogóle nie znają tego zwyczaju.
Żeby wyjaśnić wszystkim jeśli ktoś ma problem jak to się pisze czy mówi to jest to słowo pochodzenia niemieckiego,
poltern - to z niem. hałasować a Abend to wieczór:D

Ja osobiście nie lubię tego zwyczaju, i nie zamierzam go kultywować:D moim zdaniem to bez sensu, dzień przed ślubem, kiedy to powinniśmy się zrelaksować itd. trzeba "użerać się" (przeprasza za określenie) m.in. z sąsiadami z którymi nic mnie nie łączy, znajomymi rodziców z pracy itd. (a przyszliby, bo darmowe picie jest). Osoby, na których mi zależy zapraszam na ślub i wesele. Jeśli ktoś nie jest zaproszony, a bardzo chce mi w ten dzień pogratulować i być naprawdę ze mną to niech wpadnie do kościoła. Przynajmniej pokaże, że naprawdę chcę ze mną cieszyć się tym wydarzeniem a nie tylko się napić.
moj mąż z Kaszub ja z Gdańska, zwyczaju nie znałam .
Teoretycznie nie dotyczylo mnie to bo to u panny mlodej powinno byc , ale tego nie bylo ;p
no ale jakby juz mialo byc to bym zrobila tydzien przed a nie dzien przed;p
image
Ja z Kaszub i to tradycjonalistka, więc obowiązkowo musi być :D Narzeczony zresztą też z Kaszub :D
image
u nas też polter abend to zwyczaj
slub-wesele.pl/]image[/url]
image
dokładnie u nas teś to zwyczaj więc będzie :)
a liczymy tak ok 1l na osobę (obojetnie czy dziecko czy nie) na polter, wesele i poprawiny, do tego winko i na poprawiny piwko
my mielismy na 40 osob wesele....wodki było ok 55 butelek w tym z 8 poszlo na brame itp.wina mielismy 25 butelek..to powiem tak w wodki prawie nic nie zostało (pare osob tylko dostalo wodkę na koniec)wina moze ze 4 butelki zostaly ale to zostaly razdane,takze uwazam ,ze duzo poszlo wodeczki.....w tym zadnego dziecka nie było.
a to był czerwiec i bardzo cirplo było ....zabawa byla udana
my liczyliśmy w sumie po 1 l na osobę - bardzo dużo zostało, a mieliśmy tłuczenie butelek, wesele, poprawiny i rozdawaliśmy w konkursach
Myśmy liczyli na wesele razem z poprawinami po 1l na głowę, nie ważne czy było to dziecko, czy osoba pije czy nie. Dodatkowo mieliśmy przygotowane 20 butelek 0,5l na bramy i konkursy. Dużo poszło u nas czerwonego i różowego wina.
Witam, odświeżam temat. Proszę doradźcie mi, ile kupić wódki na wesele na początku lipca dla 120 osób, w tym z 10 dzieci. Na wesele i poprawiny, ale uwaga - na weselu i poprawinach będzie tylko wódka. Bo dziewczyny piszą o ilości alkoholu na osobę, ale dodają później, że dodatkowo miały wino,piwo, swojaki.... A ile byście policzyły samej wódki na 120 osób. Czy 150 butelek 0,5l na tyle osób wystarczy czy lepiej dokupić jeszcze parę butelek??
Ja myślę, że po literku dla dorosłych, i weź jeszcze po połówce dla dzieci. Masz rację, że nie kupujesz wina, bo kto by wodę pił!
My na 120 osób liczymy 150 litrów. Z tym że mamy 3 dni (polter, wesele,poprawiny) czyli liczymy 1 litr na głowę, plus 30 litrów zapasu:)...Tak na wszelki wypadek - z tym że możemy oddać jak cuś;) Stwierdziliśmy że lepiej żeby było troszkę więcej niż ma zabraknąć:)
image
popieram
0,7 litra
0,7 l wodki na głowke
+ drink bar
+ wina 0,5 l/os

Inne tematy z forum Wesele

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry