Widok

Ile wydajecie na zycie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam
Chcialbym sie orientacyjnie zapytac ile trzeba przeznaczyc w miesiacu na jedzenie, rachunki, dojazdy.
Nie to zebym byla jaks wscipska czy jak tylko planujemy powrot w tym roku do Polski. Jestesmy rodzina 2+2(4 latka i rok)
Googluje co ile kosztuje i juz wyszla mi juz dosc duza kwota ponad 5400 zl. Wydaje mi sie ze to przekalkulowalam czy rzeczywiscie koszty zycia sa takie drogie? Jestesmy raczej oszczedni i nie szalejemy. Ciezko jest znalesc co ile kosztuje a nie chcemy miec niemilej niespodzianki. Moje wyliczenia zakladaly:
Przedszkole: 850,
jedzenie: 1600?? (czy przyjelam za duzo?)
kosmetyki, chemia: 150,
rachunki w domu: 1400 (gaz/ogrzewanie srednio misiecznie: 650? (170 - lato, 1000-zima?) prad: 210, woda: 280, smieci: 40, tv + internet: 120, 2 telefony: 100 ) czy oszacowalam za duzo?
ubezpieczenie domu: 54
paliwo na dwa samochody: 1200? srednie inne koszty utrzymania samochodu: 200

Co o tym myslicie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

A może w innym miejscu poszukać domu? 30km to dwa razy więcej czasu spędzonego na dojazdy,większe prawdopodobieństwo korków.
Ja tez jeżdżę z Gdyni do Gdańska. Zimą jest jeszcze ok. Ale latem jak się pojawiają turyści na obwodnicy dojazd jest uciązliwy-szczególnie powroty.

Macie teraz wolną rękę w wyborze lokalizacji. Później jak dzieci pójdą do szkoły, dom już będzie kupiony-bedzie o wiele trudniej coś zmienić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesli chodzi o prad to rzeczywiscie policzylam zuzycie i wyszlo mi znacznie mniej :-) natomiast wody nie moge policzyc bo tutaj tego nie wyszczegolniaja na rachunku. Placi sie staly czynsz w ktorym wliczona jest woda a wysokosc czynszu zalezy od dzielnicy /ulicy na ktorej sie mieszka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na razie patrzelismy na dzielnice ktore znamy tak dla przykladu choc oczywiscie jezeli da sie mieszkac blizej pracy to napewno tak zrobimy. Trojmiasto troche sie rozbudowalo od czasu naszego wyjazdu :) nie wiem jak wygladaja teraz okolice/przedmiescia Gdanska.
A ile teraz trwa taki dojaz z Gdyni do Gdanska? Troche juz slyszalam o korkach....

Jak będziesz miała dom i swój licznik to będziesz wiedziała ile metrów i jaki rachunek.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To pewnie zależy od miejscowości, ale u mnie (Gdańsk) woda+ścieki kosztują nieco ponad dychę za 1m³.
Przyjmując 280 zł MamaUrwisów założyła zużycie na poziomie ok. 7m³ na łeb.
Dla gospodarstwa jednoosobowego takie zużycie jest dość wysokie. A dla rodziny zużywa się znacząco mniej niż wynika to z ilości osób.
Choć z drugiej strony, opranie dzieci może nadrabiać tę różnicę ;)

Tak czy siak - woda na pewno nie będzie składnikiem, który zrujnuje Wasz budżet :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi ok 20 minut z Małego Kacka do lotniska. Oczywiście wypadek na obwodnicy potrafi wszystko zmienić.

Mój mąż z Gdyni do Gdańska jedzie zazwyczaj ok. 40 min. Jak sa korki to z półtorej godziny. Jak nagle spadnie śnieg i drogowcy nie przygotowani to dojazd trwa po pracy nawet ponad 3 godziny. Lepiej jest rano, bo mąż wyjeżdża z domu po 5 (o ile jedzie autem) i wraca po 17 w godzinach szczytu. I o wiele lepiej w weekendy (chyba, że to jakiś dłuuugi weekend to jak kończy ok. 13-15 to i tak ciężko...)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

40 min jeszcze moze byc chociaz to tez duzo ale 3 godziny to juz masakra...Chyba rzeczywiscie bedziemy rozgladac sie za czyms blizej Gdanska..chociaz nie wiem jakie sa fajne rejony.. :)

na szadółkach jest najlepiej, jest czym oddychać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Sprawdź też dojazd SKM ewentualnie pkm. Często dojazd komunikacją miejską pozwala zaoszczędzić trochę czasu.. wg mnie dobrze mieszkać w miarę blisko obwodnicy. To też skraca czas dojazdu. Ja 20 minut jadę rano czasu największego ruchu -właśnie obwodnicą. Przez miasto bym się dłużej przebijała.

2+2(przedszkolaak i 6msc)
-90m mieszkanie czynsz-850 zł (okres grzewczy)
-przedszkole 850 zł
-prad 150 msc
- 2 samochody 1000 zł
- tv/internet/2xtel-250 zł
- zakupy tygodniowe ok 400/500 zł
do tego wydatki ruchome (pediatrzy, leki, wyjscie cała rodzina itp)
-ubrania dla dzieci najgorsze
ale jest 500+ wiec luz :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ooo to dosc duzo tego. Tyle mniej wiecej co zakladalam jesli chodzi o 2 samochody i jedzenie.

Dużo, ale pamiętaj, że jak planujesz kupić dom to odpadną ci stałe opłaty za czynsz. Jakiś czas temu kiedy była już dwójka dzieci mieliśmy miesięcznie ok. 3500-4000 zł na miesiąc i uwierz mi starczało na wszystko (ale nigdy nie mieliśmy do spłacania żadnej pożyczki czy kredytu na dom). A nie było 500+ ;p Tak więc też możesz założyć, że będą miesiące z większymi i mniejszymi wydatkami i odpowiednio sobie to rozplanować.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie da się powiedzieć, ile kto wydaje, ponieważ każdy ma inne koszty.
Ja mam mieszkanie kupione za 230 tysięcy i mam 900 za mieszkanie kredyt, 800 za wykonczenie, do tego 350 czynsz -ale wszędzie inaczej plus opłaty za internet, telefon, prąd- ale tutaj każdy ma inne. Ja mam dwa teleofny za 350 a ty możesz mieć jeden za 50 dych więc nie ma na co patrzeć.

Sprawa jedzenia :

ja przeznaczam 500 złotych na tydzień - ale wydajemy przy dwóch osobach + dziecko 2 lata jakóś między 300-400 złotych na tydzień - czsami mniej liczę tutaj jedzenie, chemie, pieluchy i tak dalej - ale to zależy co jesz i gdzie kupujesz.
Samochód.. zależy jak daleko masz do pracy. jaki masz samochod. i tak dalej.. nie da się tego powiedzieć..

ja mam samochod na kredycie to sama rata 1500 złotcy + paliwo z 700 ... ale kazy jest inny
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jedzenie : 600 zł
Siłownia : 100 zł
Przyjemności : 300 zł
Ubezpieczenie mieszkania w PZU : coś koło 200 zł
Rachunki : 300 zł
Do tego rata kredytu itp. Ogólnie jestem w stanie odłożyć ładną sumkę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

prawilniak
2017-04-04 16:22:13
Jedzenie : 600 zł
Siłownia : 100 zł
Przyjemności : 300 zł
Ubezpieczenie mieszkania w PZU : coś koło 200 zł
Rachunki : 300 zł
Do tego rata kredytu itp. Ogólnie jestem w stanie odłożyć ładną sumkę
a jak duże masz mieszkanie i gdzie mieszkasz, że opłaty wynoszą tylko 300?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też zastanawiam się co do powrotu, ale wysokośc stałych miesięcznych wydatków mnie przeraża... Jesteśmy z Gdańska, ew. praca w Gdańsku, mamy 2 dzieci (5 lat i bobasek) mieszkanie do wynajęcia to min. 15oozł opłaty też pewnie z 1000, mamy 2 autka, ale 1 pewnie trzebaby było sprzedać zeby zaoszczędzić na oplatach. Przedszkole ... 500zł na dziecko? nie orientuję się... ja zarobie pewnie coś między 2500 a 3500 moja żonka pewnie z 1600, trochę mało... myślałem nad wlasną działalnością (mycie okien, robie to profesjonalnie za granicą) może to byłoby jakieś wyjscie.. chociaż dorobić trochę....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Około 5.500 trzeba liczyć
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fajnie w Polsce ja wróciłam po 11 latach w Ul.Inne życie. Ale najlepiej mieć jakiś dodatkowy dochód np kupno jakiegoś mieszkania i z tego takie 1000 zł. Jak najwięcej takich dochodów to wtedy powrót ma sens. Ludzie którzy byli wiele lat za granicą i tam zaznali lepszego życia muszą mieć 8 tyś na życie. Wakacje weekendy od czasu do czasu czy ferie.

Ale to minimum 5000-5500 trzeba liczyć
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

do góry