Widok

Imię dla córeczki

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam, niedługo zbliża się termin porodu a ja mam mętlik w głowie straszny. Mamy w domu już 5 letnią Maję. Teraz na żadne imię nie możemy się zdecydować. Córce mąż wybierał imię i nie było takiego problemu. Miała być Lena, ale Maja-Lena jakieś takie podobne. Rozważamy jeszcze Natalię, Igę, Zuzannę, Martynę, mąż wspominał o Marcelinie, ale zdrobnienia Marcelka, Marcela, Marcysia nie podobają mi się. Wiem, że to ma być nasza decyzja, ale może drogie mamy coś podpowiecie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9
Proponuję Kunegunda.Ładnie,dasz tak córce na imię bo tak na forum zaproponowano ?Jak można pytać o o imię dla dziecka na forum?Jak wy później te dzieci wychowujecie i podejmujecie decyzje życiowe jak macie problem z decyzją w sprawie imienia dla własnego dziecka?Daj tak na imię jak czujesz i tobie czy mężowi się podoba,tobie a nie cioci,wujkowi ,siostrze czy sąsiadce ,spokojnie przyjdzie samo może dopiero jak mała się urodzi.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6
Mąka i Lena zupełnie niepodobna. A generalnie to nie dobierając imion żeby razem pasowały, to dwie różne osoby. Lena jest ok. Jak spojrzysz na dziecko po urodzeniu to będziesz wiedziała
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nela a nie Mąka. Telefon mi psikusa wywinął.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

chyba Maja :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

a co cie obchodzi kto co pisze na forum? skoro nie masz nic ciekawego do dodania w temacie, milcz!!! dziewczyna chciala sie rozeznac w temacie, a tu taki glupi komentarz....

Maja i Zuzia :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Natalia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zuzanek to teraz bardzo dużo, mam wrażenie, że co druga dziewczynka ma tak na imię ;)
Też mi się podoba to imię ale nie zdecydowałam się na nie z wyżej wymienionego powodu ;)
Córce dałam na imię Liliana :)
Mam jeszcze Natalię i Aleksandrę :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

O Martynie też myślałam ;)
Iga fajnie, albo może Inga? ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z tych, które wymieniłaś, najbardziej fajna moim zdaniem jest Iga. Pozostałe bym odpuściła - strasznie dużo dziewczynek to dzisiaj Leny, Natalie, Zuzanny.

A co sądzicie o Marcelinie?mąż próbuje przeforsować, ale mam obawy, że będzie kiedyś w szkole Marcysią lub Marcyśką (o ile Marcelina nawet mi się podoba to już Marcysia niestety nie). Może są tutaj mamy, które mają Marcelinę i napiszą, czy rzeczywiście rówieśnicy nazywają Marcelinę - Marcyśką?

Oj ja mam ten sam problem. Niedługo córka będzie z nami a ciągle jest "Małą". Najbardziej obstawiam Natalkę choć jestem zdziwiona tym, jak ich dużo bo w moim otoczeniu jest tylko jedna, a to wg rankingu 8 miejsce spośród nadawanych imion. Też mi się podoba Liliana ale moim zdaniem nie pasuje do naszego nazwiska. Nie rozumiem za to kompletnie fenomenu imienia Zuzanna. Nie chce nikogo urazić ale to imię w ogóle mi się nie podoba i nigdy nie zrozumiem dlaczego cieszy się aż taką popularnością. Co w sobie ma, że rodziców nie zraża do niego nawet to, że ich córka będzie entą Zuzką w klasie :) Podobnie jest z Julką ale to już przynajmniej ładniejsze imię, choć dla mnie to wciąż takie 3+.

Lena ślicznie, choć to takie modne imię, coś jak Amelia, które pojawiło się nagle i za 10-20 lat bez trudu każdy odgadnie wiek dziewczyny bo wiadomo, że skoro Lena to musiała się urodzić koło x roku. I chyba z Lilianką zaczyna się robić podobnie.

Eh dylematy - może rzeczywiście córka sama mi "powie" po porodzie ;)
W każdym razie moim zdaniem Maja i Lena jest spoko, dodatkowo oba imiona mają świetną zaletę - bardzo łatwo i fajnie się zdrabniają.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

~niezdecydowana to z Marceliną ja mam tak samo tylko z Marianną ;) Bardzo mi się to imię podoba! Pasuje do nazwiska i do imienia synka co wbrew temu co niektórzy piszą dla mnie ma znaczenie. Tylko też się boję, że będzie zdrabniana na Marysię, Manię... A jakbym chciała, żeby była Marysią to bym jej dała na imię Maria ;) Osobiście nie znam żadnej Marceliny ale wydaje mi się, że chyba zdrabniałabym na Marcelę, Marcelinkę a nie Marcysię...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

no właśnie Marcela mi jakoś nie odpowiada - tylko Marcelina, ale przecież nie będę poprawiała wszystkich zmieniających imię na Marcela, Marcysia. Do tej pory nr 1 była dla mnie Lena a teraz im bliżej porodu to mam coraz większy mętlik i coraz więcej imion biorę pod uwagę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na naszą córeczkę też mówimy mała:) Nie sądziłam, że z pozoru prosta sprawa tj wybór imienia może okazać się tak trudna i skomplikowana:) Tyle imion, a żadne w 100 % nam nie pasuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

No niestety. Ale ja już chyba tak mam. Nad synkiem też długo myśleliśmy.
Niektórzy po prostu mają swoje ulubione imiona i od razu wiedzą a ja raczej na stówę wiem co mi się nie podoba niż na odwrót ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Marcela
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak wyżej pisałam mam 7 letnią Natalkę i nie wiem czy to imie jest az tak popularne bo oprócz mojej córy imię to nosi wsród dzieci znajomych tylko 1 dziewczynka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Marcelina bardzo ładnie ,sama tak chciałam nazwać córkę . Jednak jest Zuzanna Adrianna :) Może kiedyś będzie jeszcze synek to napewno będzie Marceli .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Natalia w statystykach jest w pierwszej 10. Mam koleżankę Natalię i jest bardzo zadowolona z tego imienia:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rozumiem Twój dylemat. U nas z kolei dylemat z chłopięcym imieniem bo tak nam się podoba imię pierwszego ze żadne inne nas nie interesuje - dlatego dobrze by było gdyby to jednak byla cora u mnie w brzuszku ;) od jakiegoś czasu, przez synka i jego bajeczko-piosenki chodzi mi po glowie Dorotka, ta malusia (...) Po pierwszym mamy z dziewczęcych Elzbiete (ale nie Elkę!!) podoba mi się zdrobnienie Elżunia :D i od jakiegoś czasu Izabela, wszystkie Izy które znam to super babki!!

P.s. Fenomenu zuzy tez nie rozumiem, moze przez Zuzia lalka nieduza ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

O Izabeli też myślałam:)ale mąż jest na nie. W sumie to tyle imion przerobiliśmy, że boję się, że w końcu córka będzie bezimienna po urodzeniu:/ albo gorzej, że wybierzemy imię a później okaże się, że jednak to nie jest to (znam parę, która właśnie tak miała)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Iza to na stówę będzie drugie imię, po pierwsze bardzo mi się podoba a po drugie będzie po chrzestnej (moja siora) :)
~niwdecydowana, tego bym się nie bała, wydaje mi się, że imię potem tak bardzo nam się kojarzy z naszym ukochanym dzieckiem, że będzie się podobać. Jak już wspomniałam, mój syn miał być Dominikiem, ale pod sam koniec stał się Markiem. Już o tym pisałam tu nie raz przy okazji imion - wtedy większość osób kręciła nosem na takie zwyczajne imię bo raczej były Wiktory, Maksymiliany, Dawidów sporo ale ja nigdy nie żałowałam wyboru (syn ma teraz 8 lat) choć wcześniej się tego bałam. Właściwie nie ma teraz małych Marków więc to zwykle imię okazało się być całkiem oryginalne ;) Ja w ogóle lubię proste i ponadczasowe imiona ale przyznaję, że Lena jest tak ładnym imieniem, że dla niego byłabym skłonna zrobić wyjątek, tylko wśród najbliższych mam Lenki :)
Kiedyś w pracy była Milena i to imię też mi się podobało.

Jesli chodzi o dziewczęce to śliczne jest Agnieszka :D tylko mi głupio by bylo dac córce tak samo na imię jak mam ja ;) a z Mężem wymyśliliśmy sobie ze "po nas" drugie imię :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
A może Basia, dla małej dziewczynki, a dla dorosłej Barbara, albo Bożenka. Takie ładne imiona. Moja córeczka ma na imię Basia
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ja mam Kingę 2.5letnia, a Teraz w brzuchu jest mala Alicja
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czemu ludzie minusują zupełnie normalne posty z imionami? My daliśmy córce na imię Tosia, w zasadzie decyzja została podjęta dopiero jak się mała urodziła chociaż przez całą ciążę chodziło nam to imię po głowie. Jakbym miała wybierać drugi raz to chyba postawiłabym na coś trochę mniej popularnego obecnie bo mam wrażenie, że co druga dziewczynka to Tosia ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiadomo- Klara😉
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oj ja też nie rozumiem logiki minusowania/plusowania. Jak mam coś do powiedzenia na dany temat to zwyczajnie zostawiam komentarz :) Tym bardziej, że często minusy pojawiają się w zupełnie nieadekwatnych sytuacjach kiedy temat nie podlega ocenie czy coś jest "dobre" czy "złe". W związku z tym nie zwracam na nie uwagi bo jak dla mnie najczęściej wykorzystują je osoby, które się nudzą, a są zbyt leniwe lub nie potrafią napisać choć jednego zdania uzasadnienia dla swojej oceny.

No Klara wraca do łask. Też się zastanawiałam ale mąż nie chce i też trochę kojarzy mi się z babcią w bujanym fotelu ;)
I myślę się, że nawet nasze polskie royal baby nie spowoduje, że zmienię zdanie. Choć jestem pewna, że globalnie Klar teraz na stówę będzie przybywać :)

Tosia to Antonina rozumiem? Basia spoko :)

Ja mam Igę Martynę. Też długo nie mogliśmy się zdecydować. Ja bardzo chciałam Lilianę ale mąż kategorycznie powiedział nie. W końcu wybór był między Laurą a Igą. Zrobiliśmy losowanie :) Marcelina mi się podoba, szczególnie zdrobnienie Marcela, Marcelka. Myślę, że jak byście tak zdrabniali to imię, to w szkole też by ją tak nazywali.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

My też spodziewamy się córeczki i będzie Alicja. Mi osobiście podoba się jeszcze Kalinka :)

u nas Majula i Jula :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z wypisanych imion najbardziej podoba mi się Iga. Polecam też Kaja - chociaż może zbyt podobne do Maja, Łucja i Jagoda, ale to musi być decyzja rodzica. Moje prawie 8-miesięczne bliźniaczki mają na imię Eliza i Róża :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

do góry