Widok

Imię dla dziewczynki jeszcze raz - tylko dla cierpliwych ;)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Wiem, że wiele już było podobnych wątków ale "trendy" szybko się zmieniają i nie wiem czy jestem na czasie a nie chciałabym, żeby córka była 5 Julką w klasie :)
Mam kilka typów ale do każdego jakieś "ale" - czy zdarzyło się Wam nadać imię dziecku, pomimo nie zawsze pozytywnych skojarzeń. Ja nie mogę się z nimi uporać i zniechęcają do większości ładnie brzmiących imion! W końcu skończy się losowaniem ;)

Moje typy to:
Marianna (ale bardzo boję się zdrobnienia Maria/Marysia a gdybym tak chciała nazwać dziecko, to bym tak zrobiła)
Maja (czy dalej takie oklepane???)
Klara (trochę kojarzy mi się z babcią w kapciach a jakie Wy macie skojarzenia?)
Marika (czy to przypadkiem nie ta sama rodzina co Jessica, Nikola, Wanessa?)
Sara (podobne odczucia jak przy Marice)
Liliana (czy takie miękkie i romantyczne imię pasuje do twardego nazwiska z "r"?)
Anna (podobno wraca do łask, też macie takie poczucie?)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Myślę podobnie jak Ty, skojarzenia z każdym imieniem podobne.
Z tych co podałaś to chyba Anna. Osobiście podoba mi się też Liliana, ale nie wiem jak u Ciebie, u mnie ich full
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja 3 tygodniowa corka ma na imię Liliana.
Pod uwagę brałam też Annę ;)
Do samego porodu nie mogłam się zdecydować ;)
Znam tylko 1 dziewczynkę o imieniu Liliana.
Za to pełno Zuź, Julek i Mai ;)
Co do skojarzeñ z Klarą, Mariką to mam takie samo ;)
Sara nawet ładnie :)
Co do Marianny często też zdrabniają Mania - okropieństwo!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sara to stare, biblijne imię, nie mające wiele wspólnego z imionami pokroju Vanessy :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Anna i Sara to wg mnie najładniejsze imiona z tych które wymieniłaś.

Dzięki! Mi się bardzo podoba Liliana, ma dużo fajnych zdrobnień. I chyba bym się nie zastanawiała nad innym imieniem, tylko martwię się, że w zestawieniu z nazwiskiem to trochę jakby położyć kwiatek przy siekierce, wiecie co mam na myśli ;)
Jeszcze Emilia mi się podoba (tylko najbardziej Emilka bo już Emila czy Emilia mniej) albo Natalia (hm nic negatywnego nie przychodzi mi do głowy - mąż zachwycony i jeszcze pisząc to imię dostałam porządnego kopa od córki !!! Czyżbym miała zwycięzcę???? ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koleżanka mojej córki ma na imię Iliana :) warto wziąć pod uwagę :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja mam 3 córki :)
Lilianę jak pisałam wyżej, Natalię i Aleksandrę :)

Ja bym dala hm... Diana

Iliana bardzo ładne, nie słyszałam, tylko taki sam kłopot jak z Lilianą :)
Margaretka gdybyś była moim mężem, to nie byłoby żadnych dylematów bo mamy taki sam gust he he :):):)
Aleksandra/Oleńka na bank też byłaby na mojej liście tylko moja siostrzenica się tak nazywa :)

Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc!

Ja mam na imię Lilianna w połączeniu z teardym jak to nazwałas nazwiskiem z litera r i nigdy mnie to połączenie nie draznilo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja 1,5roku temu wybrałam imię Lilianna. Dla nas jest piękne. I nie było takie popularne jak teraz..

mam 3 letnia Majke , w grupie w przedszkolu jest jedyna, sa 2 Ignasie i 2 Nadie... Mam tez polroczna Julke, w mnaszej klatce sa 3 Julki. wazne zeby imie bylo niekłopotliwe i nieobrazliwe i pasowało do nazwiska i Dziecka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A może Daria by pasowało?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja mam Zosie Laure i Anie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja żałuję, że córeczce nie dałam na imię Karolinka:-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

a ja mam Michalinkę i coraz bardziej mi się to imię podoba -> Michasia :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Każde imię ma swój urok, najważniejsze by pasowało do nazwiska. Imię (pełne i zdrobnione) z nazwiskiem nie powinny brzmieć jak rymowanka. Nie powinny być też ciężkie w wymowie (za dużo podobnych zgłosek, koniec imienia zlewa się z początkiem nazwiska).
Osobiście uważam też, że przy nazwisku na R powinno się unikać imion na S, to bardzo źle wygląda przy inicjale z nazwiskiem. Np S. Rondel, normalnie srondel.

~Qn dziękuję za fajne spostrzeżenia. Mnie najbardziej dotyczy ten przykład z podobnymi głoskami. Bardzo podoba mi się imię Daria ale nazwisko ma głoski "d" i "r" więc całość brzmi bardzo twardo i nieprzyjemnie :( Co do inicjałów to to też zwracam uwagę, pamiętając przykład kolegi mamy, której niefortunnie trafiły się inicjały WC ;)

my mamy małą Anię,
uwielbiam to imię. Pęknie się zdrabnia (Anulka, Anusia), pasuje do każdego nazwiska (a nie wiesz jakie ostatecznie twoja córeczka będzie miała jako dorosła osoba). Sara też mi się podoba ale jest to imię albo o silnym biblijnym wydzwięku (dla niektórych), niestety dla większości będzie równoznaczne z Jessicką i Amandą. Liliana też ładnie - można wołać Lili :) Jeszcze Lidia jest - mniej popularne niż Liliana a też ładne.

obecnie też jestem na etapie wybierania imienia dla córki i gdyby ode mnie to zależało byłaby Liliana - niestety mężowi się nie podoba i szukamy dalej..

moje zdanie jest takie: Maja - baaaardzo popularne teraz, a Klara i Sara tradycyjne i piękne, Lilianna tez piękne imię, mnie podoba się też Michalina i Weronika , no i inne....

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki wozek wybrac? (81 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (27 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

do góry