Widok

Indoktrynacja małoletnich w wierze jako przykład znęcania się nad dziećmi

Jest piękny, wtorkowy poranek. Mama z córeczką wybierają się na lekcję religii. Na lekcji ksiądz ostrym tonem opowiada, jakie to piekielne męki będzie przez wieczność cierpiało każde z dzieci, za to że tydzień temu nie poszło do kościółka, albo że w afekcie odpyskowało tatusiowi, który nie pozwolił obejrzeć kolejnej bajki na TV.... Oczywiście przykładów jest więcej.

Czy indoktrynacja kilkuletnich dzieci w wierze np. katolickiej, nie jawi się Wam jako zwykłe, perfidne, bezczelne, psychiczne znęcanie się nad nimi? Co ten mały człowiek ma w głowie, kiedy dowiaduje się, że będzie płonął żywym ogniem za coś, za co może wystarczy zwykłe "przepraszam"?

Jeśli masz odwagę, to zapraszam do merytorycznej dyskusji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9
"Na przestrzeni wieków było wielu ludzi, zatwardziałych ateistów/pogan, którzy w pewnym momencie swojego życia doznawali nawrócenia i siali tak intensywnie Słowo, że po ich śmierci uznano ich za świętych kościoła."

Tak było. Poszli na łatwiznę i przestali nad sobą pracować ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Halewiczu,

"Z etyczno-fiozoficznego punktu widzenia i przy przyjęciu za kanwę ogólnie przyjętych zasad moralnych cywilizowanego świata, nauki Chrystusa są w mojej ocenie najpełniejszym obrazem jaką drogą powinien podążać człowiek."

Ok, zgodzę się tu z Tobą w dużej mierze, pod pewnymi względami jego nauki są etyczne i dobre; ale uważam że każdy moralnie poprawny człowiek może być tak samo dobry, w ogóle nie idąc jego drogą. Więc po co ta cała szopka wokół moralności i etyki Jezusa? Wydaje mi się, że nie jest potrzebna, a już z pewnością nie za zasadzie, że ktokolwiek "powinien" podążać tą drogą.

Biorąc pod uwagę nauki Jezusa, Dekalog (który przecież nie został anulowany przez Nowy Testament) itd. moralnie dobry człowiek w dzisiejszych czasach stworzył by dużo lepszy etyczny kanon. Dlaczego w przykazaniach i naukach Jezusa nie ma "nie będziesz gwałcił" albo "nie będziesz molestował dzieci"? Dlaczego za to mamy 10 przykazań, z których AŻ trzy pierwsze mówią o tym, jakim to Wasz Bóg jest samolubnym, egocentrycznym, zachłannym, zapatrzonym w siebie narcyzem? Sam fakt, że Jezus nie anulował poprzednich przykazań (dał nowe, owszem, ale nie usunął/zmienił starych) nie stawia go na pozycji dobrego autorytetu do naśladowania.

"Istniał, odsyłam Ciebie to dzieł Juliusza Flawiusza. "

Nie będę się tu sprzeczał, wiem że źródła potwierdzają te tezę. Jednak pewne zapiski świadczą o tym, że takich "Jezusów" było w tamtych czasach i na tamtym terenie więcej... (taka moda na "bycie Jezusem" zapewne ;-)) Domyślam sie, że miało to związek z ówczesną sytuacją polityczną i lud zwyczajnie autorytetów potrzebował.

"Gdyby wyłączyć ze słów Chrystusa (w obecnych czasach) aspekt duchowo-religijno metafizyczny, a pozostawić czy wyekstraktować tylko to, co niesie prostą naukę "jak dobrze żyć", to trudno w mojej ocenie polemizować z właściwym moralnie i etycznie pozytywnym przymiotem tych słów."

Czym jest dla Ciebie ten "aspekt duchowo-, religijno-metafizyczny"? Potrafisz opisać co się dzieje w Twojej głowie, ciele, kiedy "doświadczasz" Twojego Boga lub Ducha Świętego lub czegokolwiek, co nazwalibyśmy ponadmaterialnym? Czy to są tylko myśli czy może coś czujesz? Naprawdę jestem ciekaw, bo wiele razy pisałeś o "metafizyce", ale czym ona dla Ciebie jest?
rondel, Twoja irytacja i atak na mnie nie ma większego sensu. Nikogo nie mam zamiaru przepraszać, bo nikogo nie obraziłem. A jeśli ktoś poczuł się urażony, to już jego biznes, ja nie miałem tego w zamiarach. To kolejny dowód na to jak jesteście słabi i delikatni. Stwierdzenie prostego faktu, że "boga nie ma" lub "indoktrynacja to znęcanie się nad dziećmi" wyprowadza co niektórych z równowagi.

To inteligentny człowiek powinien czuć się obrażony przez Was, za to że propagujecie tępotę i zabobony.

Na szczęście są tu jeszcze jednostki, które potrafią elokwentnie argumentować. Jak się usuną, ten wątek umrze jak poprzedni, nie ma w tym niczego dziwnego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
@K7 - z pewnością każda osoba, która błądzi w meandrach życia, jest wplatana w moje modlitewne intencje, również i Ty :)
Ooo, Kłąpouchy, jest i moja maskotka! :-)

Gdzie się podziewałeś? Ile nowych krajów zwiedziłeś w swojej norce?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Zatem gdyby media miałyby z równym zaangażowaniem pisać o pozytywnych zdarzeniach występujących w kościele, co ze zdarzeniami wymagającymi bezdyskusyjnego potępienia (abp. Wesołowski pedofil), to być może nagle ten odsetek w odczuciu przeciętnego człowieka by uległ diametralnej zmianie.

Jest takie angielskie powiedzenie/przysłowie: "If You do good, no one will remember, if You do wrong no one forgets"."

Będąc tu bezczelnym do szpiku kości powiem krótko:

W waszym społecznym interesie (jako społeczności Kościoła, członków Kościoła, a w szczególności nauczycieli doktryny i kapłanów) jest czynienie dobra bezinteresownie i o tym uczy Wasza Biblia czy wspomniany już Jezus. Nie powinniście więc za to oczekiwać nagród i nagłośnienia. Co do złych uczynków, powinniście być karani za nie podwójnie, ponieważ tysiące ludzi mimo wszystko Wam ślepo ufa, a Wy potraficie ich zawieść (przykładowo wspomniana pedofilia). I nie ważne że nie wszyscy tacy są, w sensie źli. Ważne że instytucja Kościoła niewiele z tym robi, a często tuszuje sprawy na niższych szczeblach zanim dotrą do Watykanu.

Papież, jako głowa Kościoła i następca takiej znamienitości jak św. Piotr, powinien mieć więcej oleju w głowie...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Może powinieneś porozmawiać z egzorcystą"

Rozbawiłeś mnie w ten szary ponury piątkowy poranek :-)

Czyżbyś zaczął się za mnie modlić? ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Każdy ma szansę, nawet Ty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nikt z trollem nie chciał już rozmawiać, to założył nowy wątek w innym dziale - mimo, że podobny już tu jest.
nie leń, tylko chciałem poznać twój punkt widzenia , a nie wyobrażenie o Bogu wg któregoś ze Świętych , chyba że nie masz w tej kwestii swojego wyobrażenia - to po prostu powiedz.
leń ^^
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
HA !! Ja mam szanse , ale czy taki Judasz jak k7 ma szanse oto jest pytanie ;P
eee ja tam sam potrafię odpowiedzieć co myślę i w co wierzę , nie muszę podpierać się tym co inni napisali i wymyślili.

P.S.
Chętnie bym pogadał z Augustynem tudzież Tomaszem - jednakże nie mogę , mogę jedynie z Halewiczem , ale Halewicz umie tylko linki wklejać .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Aha , a ten którego ukrzyżowują to musi wierzyć w Chrystusa , być obowiązkowo nie wierzącym , czy też inscenizującym to że tak powiem zwisa ? Pytam się , bo nie wiem czy mam szanse się załapać ;]
http://opusdei.pl/pl-pl/article/ewangelia-judasza/
k7, "PRZEPROS" teraz wszystkie dzieci, ktorym ujmujesz inteligencji...
Nie masz dzieci (???) lub masz i kulejesz w roli rodzica (???)
Bog stawia nas w roznych sytuacjach i mowi do nas przez nie.
Biblia nie jest zakazana ksiega, ukrywana i strzezona.
Jest wszedzie! Dostepna dla kazdego.
W niej, w prostych zdaniach zamkniete sa tysiace niepotrzebnych slow.
Bog przemawia do nas w czysty, czytelny sposob.

Lubie wracac do tego filmu. Pokazuje prawde o nas - ludziach, naszych ograniczeniach.

https://www.youtube.com/watch?v=zSMHmtaoXtI

Bog dopuszcza kazdy test dlatego tak wazne sa slowa:
"...I NIE WODZ NAS NA POKUSZENIE, ALE NAS ZBAW ODE ZLEGO", ktory za Twym przyzwoleniem i z naszego wyboru jest posrod nas.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
https://www.youtube.com/watch?v=j94cCrE6Xh0
@K7 - gdy pozbędzie się zbędnej ironii i udawanego sarkazmu oraz nabierze więcej pokory wobec własnej niewiedzy oraz porzuci krytykanctwo na rzeczy konstruktywnej krytyki, to nie można wykluczyć, że za sto lat będzie św. WDR ^^

Na przestrzeni wieków było wielu ludzi, zatwardziałych ateistów/pogan, którzy w pewnym momencie swojego życia doznawali nawrócenia i siali tak intensywnie Słowo, że po ich śmierci uznano ich za świętych kościoła.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może powinieneś porozmawiać z egzorcystą? Nie, to nie jest ironia ani złośliwość. Piszę serio. Jeśli uważasz to za absurd, to zwyczajnie pomiń ten wpis milczeniem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Halewiczu,

"@wdr quote: "(...)na dzisiejsze czasy biblia jawi się jako bajeczka" Dla osób niewierzących z pewnością. Ateista, bez doświadczenia mocy Bożej, czy innego zdarzenia, które by nim silnie wstrząsnęło, czy woli nawrócenia, nie nawróci się, nie uwierzy i będzie przekonany, że Pismo Święte w obecnej formie to "bajeczka"."

Czy to oznacza, że dla ateisty nigdy nie indoktrynowanego, jak np. Wdr (jak sam twierdzi), nie ma już nadziei? ;-)

Inne tematy z forum Hydepark

Klimatyzacja w biurze (56 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

Muza musi grać. (3002 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Jak sprawić, by nauka przedszkolaka była interesująca? (4 odpowiedzi)

Próbuję zorganizować zajęcia dla mojego dziecka, ale wydaje mi się, że szybko traci ono uwagę....

do góry